Още

  Как да надхитриш банка: Историята на един магьосник

  Един следобед през август 1995 г. човек на име Футанга Бабани Сисоко влязъл в офиса на Ислямската банка в Дубай, за да поиска заем за кола. Мениджърът на банката одобрил заема. За да отпразнува, Сисоко го поканил на вечеря в къщата си. Това е само прелюдия към една от най-дръзките измами в света.

  На вечерята Сисоко направил изненадващо изявление, като казал на банковия мениджър Мохамед Аюб, че има магически способности: можел да вземе определена сума пари и да я удвои. За да му го демонстрира, Сисоко поканил Мохамед да го посети отново, като донесе пари.

  Черната магия е осъдена от исляма и се счита за богохулство, но мнозина вярват в нея. Така Аюб повярвал на мистериозния „бизнесмен“ от затънтено село в Мали. Когато Мохамед  дошъл отново при Сисоко с пари, един мъж изтичал насреща му викайки, че един дух току-що го е нападнал. Сисоко предупреди Аюб да не ядосва духа, иначе чудото няма да се случи. Аюб остави парите в магическата стая и зачакал. Според думите му видял огън, дим и чул гласове на духове, а после се възцарила тишина. И парите наистина били удвоени.

  „Аюб наистина повярвал, че Сисоко е удвоил парите с черна магия. Затова му дал парите на банката, с надеждата, че ще ги получи удвоени” казал адвокатът Алън Файн, на когото банката поверила да разследва случая Сисоко.

  Между 1995 и 1998 г. Аюб направил 183 парични превода към сметките на Сисоко по света. Също така одобрил кредитната карта на Сисоко. Ставало въпрос за милиони долари.

  „През 1998 г. живеех в Дубай и чух слухове, че банката има проблем. Медиите съобщиха, че банката е имала трудности с паричните постъпления, а на вратата се е събрала тълпа от вложители, които искат да си върнат спестяванията. Властите омаловажили мащаба на проблема, наричайки го „малко затруднение, което не е довело до никакви финансови загуби нито от банката, нито от вложителите“, казва Алън Файн. „За банковите собственици това е огромен удар, който не е покрит от застраховка. Банката бе спасена само от правителствена намеса”.

  По това време хитрия Сисоко вече бил далеч. Едно от предимствата на неговата схема било, че не е било нужно да е в Дубай, за да получава пари.

  През ноември 1995 г., само няколко седмици след демонстрацията на магически способности в Дубай, Сисоко посетил банка в Ню Йорк.

  „След като отишъл в Ситибанк, се запознал с касиерката и се оженил за нея. Отворил сметка, по която, доколкото си спомням, бяха прехвърлени повече от 100 милиона долара, ”казал Фино.

  Ислямската банка завела дело срещу Citibank. 151 милиона долара били прехвърлени по сметка в Ситибанк без разрешение от ислямска банка. По-късно делото било оттеглено.

  Сисоко платил на жена си повече от половин милион долара за помощта.

  Не се знае как е била регистрирана връзката им, но той я наричал жена ми, а тя потвърждавала това. Разбрало се, че има и други жени: някои от Африка, някои от Маями, някои от Ню Йорк.

  След като получил парите на банката, Сисоко можел да изпълни мечтата си – да стане собственик на авиокомпания в Западна Африка. Той купил използван бизнес самолет Hawker Siddeley 125 и няколко стари Boeing 727. Това било началото на кратката история на Air Dabia, кръстена на малийското село, където е роден Сисоко.

  Всичко вървяло по план, докато през 1996 г. Сисоко допуснал грешка, като се опитал да купи два хеликоптера Bell UH-1 Iroquois, които били използвани по време на Виетнамската война.

  „Обяснил покупката, с това, че искал да използва хеликоптерите като бърза помощ. Но тези хеликоптери бяха твърде големи и не се използват за такива цели” – споделил Файн.

  Поради факта, че хеликоптерите могат да се използват за военни цели, за закупуването им е необходим специален лиценз, който разбира се,  Сисоко нямал. Мъжът искал да ускори процеса, като предложил подкуп на митниците в размер на 30 000 долара. Но парите били незабавно конфискувани, а след това Интерпол издал заповед за арест за Сисоко. Скоро бил задържан в Женева, където успял да открие друга банкова сметка.

  Сисоко бързо бил екстрадиран в Съединените щати, където започнал да мобилизира поддръжници за защитата си. Съдията бил шокиран от желанието на дипломатите да гарантират за Сисоко. Дори Том Спенсър бил шокиран, когато бившият американски сенатор Бърч  защитил черния маг.

  „Не разбирам защо всички се интересуват от чужд гражданин, който няма никаква стойност за Съединените щати? Не знам отговора на този въпрос, но е интересно” – казал Файн.

  Властите настояли за ареста на Сисоко, но по-късно бил освободен под гаранция от 20 милиона долара. Веднага след като излязъл от затвора, започнал да разпилява пари. Само в бижутериен магазин похарчил половин милион долара, а за дрехи – 150 хиляди.

  ”За едно пътуване до автокъща купил четири коли наведнъж. А след седмица още толкова. Той просто хвърляше пари в канализацията” – споделил търговецът на автомобили Рон Дюфри. Според неговите изчисления е продал на Сисоко 30-35 коли.

  Сисоко станал знаменитост в Маями. Вече имал няколко жени, но този факт не му попречил да се ожени за други жени. За дамите си наел 23 апартамента.

  „Плейбой е правилната дефиниция за него. Той е много елегантен и красив и има голямо чувство за стил7” –  дава описание за Сисоко негов братовчед.

  „Черният магьосник“ харчил пари не само за себе си, но дал много за благотворителност. Очаквало го съд и той знаел цената на добрата реклама. Например Сисоко дарил 413 000  на училищна музикална група, за да може да отиде на парада в чест на Деня на благодарността в Ню Йорк. Другият му адвокат, професор Смит, споделя как Сисоко пътувал из града и раздавал пари на бездомните. След като напуснал САЩ, медиите изчислили, че е раздал около 14 милиона долара на бездомните.

  „Голяма част от това, което направи, беше да създаде положителен образ, така че всеки да си помисли, че е могъщ и невероятно богат човек. Той раздаваше пари и, доколкото знам, винаги го правеше публично ”, казва Алън Файн.

  Когато дойде времето за делото, Сисоко не следвал съвета на адвокатите си и се признал за виновен. Може би е смятал, че това ще помогне да се избегнат въпроси за произхода на богатството. Той бил осъден на 43 дни затвор и глоба от 250 хиляди долара, която била платена от Ислямската банка, без нейно знание. След като изтърпял половината от присъдата си, Сисоко бил освободен от затвора в замяна на дарение от един милион долара на приют за бездомни.  Останалия срок трябвало да бъде под домашен арест в Мали.  Там Сисоко бил посрещнат като герой.

  Някъде по това време в ислямската банка започнали да подозират, че нещо не е наред. Аюб бил нервен, защото Сисоко спрял да отговаря на повикванията му. Накрая, Аюб признал пред колега за загубите на банката. Той се срамувал да каже на глас сумата и  написал 890 милиона дирхама (242 милиона долара) на лист хартия. Той бил осъден за измама на три години затвор. Имало слухове, че дори е преминал през ритуал от екзорсист. Съдът в Дубай осъдил задочно Сисоко на три години затвор за измама и участие в черна магия. Интерпол издал заповед за арест, но „магът“ все още се търси.

  В продължение на 12 години – от 2002 до 2014 г. – Сисоко бил член на парламента в Мали, което му осигурявало имунитет от съдебно преследване. Сега вече не е депутат, но го спасява това, че властите на Мали не са подписали договор за екстрадиция на престъпници.

  Кореспондентът на Би Би Си Бриджит Шефър отишла в Мали и се срещнала с известния магьосник-измамник. Сисоко категорично отрекъл твърденията за измами.

  ”Мадам, историята за 242 милиона долара е малко луда. Тези господа от банката трябва да обяснят как са загубили толкова пари. Помислете сама, как въпросните пари могат да напуснат банката по този начин? Когато една банка прехвърля средства, няколко човека отговарят за това” казал Сисоко.

  „Говорих с Аюб само веднъж, когато дойдох за заем на кола. Заемът ми беше одобрен и отдавна съм го върнал”.

  Криейки се от Интерпол, Сисоко прекарал 20 години в бягство, но определено си е живял добре, дори и да е похарчил всички пари и да не може да напусне Мали.

  Източник: BBC

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link