Още

  Как да оцелеете след ядрен взрив

  Студената война приключи преди повече от 20 години и много от нас не са живели в ужаса на ядреното унищожение. Заплахата обаче е напълно реална. Световната политика далеч не е стабилна и човешката природа не се е променила към по-добро през последните десетилетия. Докато ядрените оръжия съществуват, винаги ще има опасност да бъдат използвани.

  Но можем ли да оцелеем след ядрена война? Точен отговор няма. Едно е сигурно – за да оцелеете след такова събитие, трябва да сте психически и логически подготвени. Трябва да знаете какво да правите и къде да отидете.

  [quote]Най-непрекъснатият звук, отекващ в човешката история, е звукът на бойните барабани.[/quote]

  1. Следете новините

  Малко вероятно е една ядрена атака да е неочаквана за потърпевшата страна. Обикновено подобни действия са предшествани от политически хаос. Например една война, която се проточва прекалено дълго между две страни, които разполагат с ядрени оръжия.

  В много държави са установени кодове, които определят нивото на заплаха от подобни атаки. В САЩ такъв код е DEFCON:

  DEFCON 5: Мир

  DEFCON 4: Повишена готовност, разузнаване и мерки за националната сигурност. (Студената война)

  DEFCON 3: Повишена готовност, кодиране на американските радио сигнали. Въздушните сили са готови да действат за по-малко от 15 минути.

  DEFCON 2: Почти максимална готовност. Всички военни сили са в готовност за мобилизиране и разполагане в рамките на 6 часа (обявен само веднъж, по време на кубинската ракетна криза).

  DEFCON 1: Максимално ниво на готовност. Разрешено е използването на ядрени оръжия. Никога не е обявяван национално, само няколко пъти за определени военни единици в определени военни конфликти.

  2. Различни видове ядрени оръжия
  • Атомните бомби (A – бомби) са основните ядрени оръжия и са разделени на подкласове. Силата на бомбата идва от разделянето на ядрата и неутроните на плутония или урана – отделят се изключително много енергия и още неутрони. Тези нови неутрони предизвикват невероятно бърза ядрена верижна реакция.
   Това са единствените ядрени бомби, използвани във война до сега. Всички въоръжени държави притежават атомни бомби.
  • Водородните бомби (H – бомби) използват детонатор като при атомните бомби, който компресира и загрява деутерий и тритиум (изотопи на водорода) и те се сливат. Това отприщва огромно количество енергия. Тези бомби са познати и като термоядрени, понеже деутерия и тритиума се сливат при много високи температури. Водородната бомба е много по-силна от атомните бомби, пуснати в Хирошима и Нагазаки.
  • Електромагнитни оръжия. Ядрено оръжие, взривено на много голяма височина генерира електромагнитен импулс, който унищожава електрическите устройства. За да защитите нещо електрическо, трябва да го затворите във Фарадеев кафез. Металният щит трябва напълно да обгражда предмета.
  3. Незабавно потърсете убежище

  Като последно предупреждение за ядрена атака, трябва да чуете бедствен сигнал, а дори и да не го чуете, ще видите ярката светлина от ядрения взрив, който се забелязва на десетки километри разстояние. Ако се намирате в близост до взрива, шансовете ви за оцеляване са нулеви, освен ако не сте в наистина много здраво бомбоубежище, което да ви предпази от ударната вълна. Ако сте на няколко километра от взрива, ще имате около 10-15 секунди докато топлинната вълна достигне до вас, а след 20-30 секунди и ударната. Ако погледнете директно към „гъбата“ има голям шанс да ослепеете завинаги.

  Ако не успеете да намерите убежище, потърсете някое по-ниско място и легнете с лице към земята, така че да не откривате кожата си. Ако не откривате и такова място, тогава започвайте да копаете. На 8 километра от взрива ще получите изгаряния трета степен, които ще ви убият. Дори на 32 километра разстояние, топлината може да свали кожата от тялото ви. Вятърът преминава със скорост от 970 км/ч и отнася всичко по пътя си.

  Можете да потърсите някоя сграда, ако смятате, че няма да бъде отнесена от взривната вълна. Така поне ще имате някаква защита от радиацията. Колко добра ще е тази защита зависи от сградата и това колко близо сте до мястото на взрива. Стойте далеч от прозорците, дори потърсете стая без такива.

  В Швейцария и Финландия много от къщите имат убежища против ядрени атаки. В Швейцария дори във всеки град има такова убежище.

  4. Запомнете: не взривът убива най-много хора, а радиацията след него
  • Първоначална радиация. Това е радиацията, която се отделя в момента на детонацията. Тя не достига на голямо разстояние и убива тези в близост до взрива, които не са загинали от топлината или ударната вълна.
  • Остатъчна радиация. Това е така нареченият радиоактивен облак. Ако взривът е бил на земята, тогава радиоактивният облак е много голям. Прахът и отломките във въздуха разнасят смъртоносна радиация. Може да падне и радиоактивен дъжд, наричан „черен дъжд“, който също е смъртоносен и може да е с изключително висока температура. Радиоактивният облак замърсява всичко, през което премине.
  5. Радиоактивни частици
  • Алфа частици: Те са най-слабите и при нападение не представляват реална заплаха. Алфа частиците се абсорбират от атмосферата почти веднага. Обикновените дрехи могат да ви предпазят от тях, но ако ги вдишате ще ви убият.
  • Бета частици: Те са по-бързи от алфа частиците и изминават по-голямо разстояние – до 10 метра. Излагането на бета частици не е смъртоносно, освен ако не е било за продължително време. Тогава те причиняват така наречените „бета изгаряния“, които са като силни слънчеви изгаряния. Могат да нанесат поражения на очите. И от тях можете да се предпазите с обикновени дрехи, но ще ви убият, ако ги вдишате.
  • Гама лъчи: Те са най-смъртоносните. Могат да изминат почти 2 километра във въздуха и преминават през почти всичко.
  6. Подсилете убежището си отвътре.

  Блокирайте всички открити пространства. Физически е невъзможно да се предпазите от всичката радиация, но можете поне да я намалите. Следните материали биха могли да намалят радиацията наполовина:

  • Стомана: 21см
  • Скала: 70-100см
  • Бетон: 66см
  • Дърво: 2.6м
  • Почва: 1м
  • Лед: 2м
  • Сняг: 6м
  7. Крийте се минимум 200 часа (8-9 дни).

  В никакъв случай не излизайте от убежището през първите 48 часа.

  8. Осигурете си провизии

  Консервираната храна е сравнително безопасна, стига консервите да не са пробити или пострадали от взрива.

  Животните също стават за ядене, но трябва внимателно да бъдат одрани и да им извадите сърцето, черния дроб и бъбреците. Не яжте месото близо до костите, защото костният мозък може да е радиоактивен.

  Корените и растенията, които растат под земята стават за ядене.

  Водата на открито може да е замърсена с радиоактивни частици. Най-добре е да си набавяте вода от подземни извори. Пийте от открити водни басейни само в крайни случаи. Направете филтър, като изкопаете дупка на 30см от водата и я оставите да се напълни. Изчакайте я да се утаи и след това я преварете. Ако в сградата има вода, тя вероятно е безопасна.

  9. Носете колкото се може повече дрехи, особено когато излизате навън

  Така ще се предпазите от бета изгаряния. Постоянно изтупвайте и перете дрехите си.

  10. Третирайте изгарянията
  • Леки изгаряния. Промивайте изгореното с вода за около 5 минути. Ако кожата започне да се бели, промийте с вода и покрийте със стерилен компрес, за да не се инфектира. Не се чоплете! Ако кожата не се бели, не я покривайте. Промийте изгореното с вода и намажете с вазелин или разтворена хлебна сода.
  • Тежки изгаряния. Термалните изгаряния се получават най-вече от пряката топлина от взрива. Могат да са опасни за живота и да причинят обезводняване, шок, увреждане на белите дробове, инфекция и т.н.

  Предпазете изгарянията от замърсяване.

  Ако дрехите ви покриват изгореното, внимателно изрежете и махнете дрехата. Не се опитвате да махнете залепнала или разтопена върху раната дреха! Не мажете с нищо изгореното.

  Внимателно измийте с вода.

  Притиснете чиста дреха към изгореното.

  11. Помагайте на други хора с радиационен синдром.

  Не е заразно. Симптомите зависят от количеството погълната радиация.

  • По-малко от 5 рема: Няма видими симптоми.
  • 5-50 рема: Намалено количество на червените кръвни телца.
  • 50-100 рема: Намалено производство на левкоцити. Уязвимост към инфекции. Гадене и главоболие. Обикновено не се налага лечение.
  • 150-300 рема: 35% от изложените умират до 1 месец. Гадене, повръщане и опадване на косата.
  • 300-400 рема: Тежко радиационно отравяне. 50% умират до месец. Кръвоизливи в устата, под кожата и в бъбреците.
  • 400-600 рема: 60% умира до месец. Симптомите се проявяват два часа след излагането на радиация до два дни след това. Основната причина за смъртта са инфекции и вътрешни кръвоизливи. Възстановителният период при оцелелите е до 1 година.
  • 600-1000 рема: Почти 100% умират до две седмици. Броят на оцелелите зависи от медицинските грижи. Костният мозък е почти или напълно унищожен. Симптомите се появяват 30 минути след излагането на радиация и продължават до 2 дни. После има 5-10 дни латентен период, след който човекът умира от инфекция или вътрешен кръвоизлив. Възстановителният период при оцелелите е няколко години и пълно възстановяване няма.
  • 1200-2000 рема: 100% смъртност. Симптомите се проявяват веднага. Неконтролируеми кръвоизливи в устата, под кожата и в бъбреците. Пълно изтощение. Смърт.
  • Над 2000 рема: Фаза „ходещ мъртвец“. Клетките в организма са унищожени. Обезводняване и силни кръвоизливи. Смъртта започва с бълнуване и лудост. Мозъкът губи контрол над жизненоважните органи. Смърт. Няма лечение.
  12. Бъдете готови за повторен удар.

  Поддържайте убежището си. Събирайте вода и храна.

  Източник: wikihow.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link