Още

  Как да познаете неуверените хора?

  Ако искате да бъдете по-успешни, най-лесният начин е да станете по-уверени, защото предимството е в полза на уверените личности. Те вдъхновяват по-нерешителните и правят така, че винаги всичко да става по техния начин, правилния начин.

  Съществуват и друг тип хора – неуверените. Това са хора, които изпитват постоянна плахост и имат ниско мнение за собствената си особа. Тези хора са свикнали да разчитат на чуждото одобрение.

  Ето как може да познаете неуверените хора:

  Говорят малко, но мислят много

  Човешкият мозък е устроен, така че да разглежда и обмисля всички евентуални решения и изходи на проблема в определена ситуация. При неуверените хора, този процес отнема повече време и усилия. Те мислят ли, мислят  и чак тогава пристъпват към действие. Ако се съмняват, че тяхното решение е правилно, по-скоро биха предпочели да го запазят за себе си и в никакъв случай не биха го казали на никого. Обичайна практика е тези хора да остават неразбрани от останалите и доста често биват определяни като странни и различни.

  Много лесно се отегчават на работа

  Еднообразието е изключително скучно. А за тези хора то е още по-отблъскващо. Те обичат да се изправят пред различни предизвикателства и да изпълняват задачи от различно естество. Но колкото и да обичат да са активни, подобен тип хора винаги си остават праволинейни изпълнени със съмнение.Съмнението е тяхна присъща черта – това ги прави и по-податливи към неувереност, когато им се налага да вземат важно решение или вършат нещо в по-дългосрочен план и трябва да получат одобрението на някой друг. Те избягват да поемат отговорност за по-важни неща по ясни причини.

  Всичко има няколко страни

  Неуверените хора предварително преценяват плюсовете и минусите, преди да решат каквото и да е, дори за дребните и незначителни неща. Всичко е два пъти по-сложно в техните глави – сложни схеми, всеки възможен сценарий по даден проблем, преглеждат всичко това и обмислят всички вероятни изходи на въпросния проблем. Това обаче не винаги свършва добре, защото те са по-податливи на заблуда и лесно могат да изпаднат в самозаблуда. Затова и не могат да вземат сами решение, а винаги се допитват до другите и приемат тяхното мнение за по-вярно.

  Изпитват трудности в общуването си с други хора

  Как да разберете, че изпитвате затруднения при общуването с други хора – било то познати или не, за кратко или по-задълбочено общуване? Просто се появява ненужно неудобство. Естествено чувство е. Може би дори цял модел на поведение.Това е напълно нормално при неуверените хора. Случва се постоянно. Неудобството им ги прави изключително нервни и напрегнати през цялото време.

  Неувереността им ги прави параноични – според тях всички забелязват грешките им

  С каквото и да се захванат, те постоянно смятат, че останалите ги съдят. Винаги мислят за чуждото мнение и се съмняват в своето собствено. Виждат проблем там, където не съществува. Това ги прави и доста трудни събеседници. Почти са неспособни да вземат самостоятелно решение. Първото, което правят е да помислят за това какво казват или ще си помислят другите. Дори да не ги познават. Те изпитват тревожност, когато им се налага да вземат самостоятелно решение. Възможните провали или грешки просто ги подлудяват. Затова и често се допитват до свои близки, приятели или познати.

  Изпитват нужда да бъдат одобрени от другите

  Тези хора се нуждаят от постоянно окуражаване и подкрепа. Думи като „Ще се справиш”, „Обичам те”, „Вярвам в теб” и т.н. Тяхната неувереност им пречи, но същевременно с това ги и наранява.

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link