Още

  Как едни от най-древните същества спасяват милиони човешки животи

  Ако оцеляваш вече 450 милиона години, сигурно имаш няколко трика в ръкава си. В случая с мечоопашата, един от тези трикове е кръв със забележителни антибактериални свойства. Човекът не е на земята от толкова дълго, но сме се научили бързо и днес използваме лековитата кръв на членестоногото, за да спасяваме животи – само че не тези на мечоопашатите.

  Как едни от най-древните същества спасяват милиони човешки животи

  Най-очевидно необикновеното нещо при кръвта на мечоопашата е, че тя е ярко синя. Това се дължи на съдържанието на хемоцианин, който за разлика от хемоглобина използва мед, а не желязо, за да транспортира кислород. Вместо бели кръвни клетки, много членестоноги имат амебоцити, а при атлантическия мечоопашат те са толкова ефективни, че са безценни за медицината.

  Амебоцитите на мечоопашата са изключително чувствителни към бактериални замърсители. Още повече, реакцията отнема 45 минути, а не 2 дни, както е при бозайниците. Това прави кръвта на мечоопашата незаменима при тестването на инжекции и ваксини, които спасяват милиони животи всяка година.

  Как едни от най-древните същества спасяват милиони човешки животи

  За съжаление никой не пита мечоопашатите дали биха станали кръводарители, затова всяка година повече от 250 000 биват хващани и източвани. Днес при процедурата се източва около 30% от кръвта на всеки мечоопашат, след което го връщат в океана. Макар да се приема, че животното може да оцелее след тази кръвозагуба, между 3% и 15% загиват. На цена от $15 000 за литър обаче, изглежда това е доста доходоносен бизнес.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link