мар. 26, 2020
6730 Views

Как обикновената мексиканка Нестора Салгадо обяви война на наркокартелите

Автор:

Съвременно Мексико е бойно поле между наркомафията и гражданите, уморени от беззаконието на бандитите. Допълнителен проблем е корупцията на всички нива. През годините картелите са се сраснали както с администрацията на Мексико, така и с обикновените селски полицаи. Ярък представител на тази борба станала обикновената собственичка на месарски магазин Нестора Салгадо, която поела отговорността и обявила война на корумпираното правителство и наркокартелите.

Мафията срещу индианците

Една от най-„горещите точки“ в Мексико станал щата Гереро. Той е населен от индианци, които живеят в малки градове, пръснати сред джунглата. Всъщност регионът станал заложник на картелите, които отглеждали опиумен мак тук и убивали тези, които не били угодни. Стига се дотам, че бандитите блокирали пътищата и на практика отстранили държавата от държавното управление.

Боен отряд на картела Лос Сетас, екипиран от бивши мексикански елитни специални части

От 2006 г. мексиканският президент Фелипе Калдерон обявява война на мафията и изпраща войски в региона. Започват пълномащабни битки в джунглата и градовете, но все още нямало достатъчно сили. За да укрепи позициите на правителството, президентът позволявал на индианците да създадат отряди за самозащита.

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com
Търговски обучения - myjobistosell.com

Екзекутирани мексиканци за сътрудничество с полицията

Лидер на опълчението

Лидер на съпротивителното движение в град Олинала била жена на име Нестора Салгадо. През 1991 г. тя заминала за Съединените щати, но през 2004 г. се завърнала у дома и отворила месарница. Местните бандити наложили данък на магазина, а по-късно набили сестрата на Нестора. С това приключило търпението на жената. През 2012 г. тя организирала и оглавила първата бригада за индианска самозащита в 8-хилядния си град.

Нестора Салгадо

Подобно дръзко действие имало ефект на бомбена експлозия. Близките градове и селца започнали да повтарят опита на смелата жена. Година по-късно Нестора става действителен лидер на самоотбраната на коренните американци от целия щат Гереро. В този момент бойците на картелите се скарали с федералните власти. Оказало се, че полицията е здраво обвързана с бандитите и дори им е помагала при отвличанията на хора.

Оказало се, че за да бъдат победени картелите, трябва да се елиминират и представителите на правителството в индианските територии. Опълчението започнало да атакува полицията и отнемало оръжието им, а Нестора Салгадо подкрепяла действията на своите подчинени.

Нестора Салгадо – лидер на индианското опълчение в щата Гереро

Извън закона

Властите не харесвали този начин на действие, но не посмели да щурмуват град Олинала, в който няколкостотин въоръжени индиански бойци се били укрепили. Без подкрепата на корумпираните полиция и служители, бандитите започнали да губят войната. До 2013 г. повечето от лидерите и активните членове на наркокартелите били разстреляни, а плантациите с опиумен мак били унищожени. Боевете, водени от отчаяната Нестора Салгадо, провокирали рязко увеличение на убийствата в държавата. На 100 000 души се падали 95,5 смъртни случая, но общият процент на престъпността в региона спаднала с 90%.

Опълченците охраняват едно от мероприятията

Индианският регион постепенно се откъсвал от останалата част на Мексико. Местните жители винаги се отличавали със сепаратистки настроения и ситуацията наистина изплашила правителството. Полицията започнала да арестува индиански лидери. Нестора Салгадо също попаднала в тази ситуация.

Арестът на Нестора Салгадо

На 21 август 2013 г. лидерката на милицията била задържана на бензиностанция и обвинена в отвличането на 50 души, от които четирима непълнолетни. При Салгадо нямало свидетелски показания, но прокурорът все пак я прибрал в ареста.

След като щатът Гереро бил обхванат от вълна народни протести в подкрепа на командира на самоотбраната, разследването се опитало да намери доказателства. Но нищо не се получило и през 2016 г. Нестора Салгадо била освободена. Жената твърди, че в ареста е била подложена на политически натиск.

Сенатор Нестора Салгадо

Докато Нестора била зад решетките, ситуацията в щата се променила драстично. Корумпираната полиция и картелите прочистили влиятелните лидери на коренните американци. На освободените места били поставени зависими от криминалните среди и Мексико хора. Салгадо продължила борбата и влязла в политиката. От 2018 г. тя е сенатор на мексиканския парламент от родния щат Гереро.

loading...
Категория:
Личности · Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *