Още

  Как обикновената мексиканка Нестора Салгадо обяви война на наркокартелите

  Съвременно Мексико е бойно поле между наркомафията и гражданите, уморени от беззаконието на бандитите. Допълнителен проблем е корупцията на всички нива. През годините картелите са се сраснали както с администрацията на Мексико, така и с обикновените селски полицаи. Ярък представител на тази борба станала обикновената собственичка на месарски магазин Нестора Салгадо, която поела отговорността и обявила война на корумпираното правителство и наркокартелите.

  Мафията срещу индианците

  Една от най-„горещите точки“ в Мексико станал щата Гереро. Той е населен от индианци, които живеят в малки градове, пръснати сред джунглата. Всъщност регионът станал заложник на картелите, които отглеждали опиумен мак тук и убивали тези, които не били угодни. Стига се дотам, че бандитите блокирали пътищата и на практика отстранили държавата от държавното управление.

  Боен отряд на картела Лос Сетас, екипиран от бивши мексикански елитни специални части

  От 2006 г. мексиканският президент Фелипе Калдерон обявява война на мафията и изпраща войски в региона. Започват пълномащабни битки в джунглата и градовете, но все още нямало достатъчно сили. За да укрепи позициите на правителството, президентът позволявал на индианците да създадат отряди за самозащита.

  Екзекутирани мексиканци за сътрудничество с полицията

  Лидер на опълчението

  Лидер на съпротивителното движение в град Олинала била жена на име Нестора Салгадо. През 1991 г. тя заминала за Съединените щати, но през 2004 г. се завърнала у дома и отворила месарница. Местните бандити наложили данък на магазина, а по-късно набили сестрата на Нестора. С това приключило търпението на жената. През 2012 г. тя организирала и оглавила първата бригада за индианска самозащита в 8-хилядния си град.

  Нестора Салгадо

  Подобно дръзко действие имало ефект на бомбена експлозия. Близките градове и селца започнали да повтарят опита на смелата жена. Година по-късно Нестора става действителен лидер на самоотбраната на коренните американци от целия щат Гереро. В този момент бойците на картелите се скарали с федералните власти. Оказало се, че полицията е здраво обвързана с бандитите и дори им е помагала при отвличанията на хора.

  Оказало се, че за да бъдат победени картелите, трябва да се елиминират и представителите на правителството в индианските територии. Опълчението започнало да атакува полицията и отнемало оръжието им, а Нестора Салгадо подкрепяла действията на своите подчинени.

  Нестора Салгадо – лидер на индианското опълчение в щата Гереро

  Извън закона

  Властите не харесвали този начин на действие, но не посмели да щурмуват град Олинала, в който няколкостотин въоръжени индиански бойци се били укрепили. Без подкрепата на корумпираните полиция и служители, бандитите започнали да губят войната. До 2013 г. повечето от лидерите и активните членове на наркокартелите били разстреляни, а плантациите с опиумен мак били унищожени. Боевете, водени от отчаяната Нестора Салгадо, провокирали рязко увеличение на убийствата в държавата. На 100 000 души се падали 95,5 смъртни случая, но общият процент на престъпността в региона спаднала с 90%.

  Опълченците охраняват едно от мероприятията

  Индианският регион постепенно се откъсвал от останалата част на Мексико. Местните жители винаги се отличавали със сепаратистки настроения и ситуацията наистина изплашила правителството. Полицията започнала да арестува индиански лидери. Нестора Салгадо също попаднала в тази ситуация.

  Арестът на Нестора Салгадо

  На 21 август 2013 г. лидерката на милицията била задържана на бензиностанция и обвинена в отвличането на 50 души, от които четирима непълнолетни. При Салгадо нямало свидетелски показания, но прокурорът все пак я прибрал в ареста.

  След като щатът Гереро бил обхванат от вълна народни протести в подкрепа на командира на самоотбраната, разследването се опитало да намери доказателства. Но нищо не се получило и през 2016 г. Нестора Салгадо била освободена. Жената твърди, че в ареста е била подложена на политически натиск.

  Сенатор Нестора Салгадо

  Докато Нестора била зад решетките, ситуацията в щата се променила драстично. Корумпираната полиция и картелите прочистили влиятелните лидери на коренните американци. На освободените места били поставени зависими от криминалните среди и Мексико хора. Салгадо продължила борбата и влязла в политиката. От 2018 г. тя е сенатор на мексиканския парламент от родния щат Гереро.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link