Още

  Камъни, които растат и се размножават

  Удивителни камъни, които растат и се размножават могат да бъдат намерени далече в централната и в южната част на Румъния. Местните жители ги наричат трованти.  Те имат заоблена или обтекаема форма. След дъжд с тях се случват невероятни събития: растат като гъби, увеличавайки своя размер.

  Например, малък тровант, който тежи само няколко грама, може да достигне гигантски размери и да тежи повече от един тон. Колкото по-голям е камъкът, толкова по-бавно расте.

  Основният компонент на камъните трованти е пясъчникът. В тяхната вътрешна структура те изглеждат необичайно: ако рачупите камъка на две, на среза, който изглежда като дърво, можете да видите няколко т.нар. възрастови пръстени, центрирани около малка твърда сърцевина.

  Независимо от това геолозите не бързат да поставят тровантите в категорията на явления, които са необясними за науката, въпреки изненадващия им произход. Учените стигат до извода, че растящите камъни са необичайни, но тяхната природа може лесно да бъде обяснена. Геолозите са убедени, че тровантите са само резултат от дългите процеси на циментиране на пясък, които се случват в продължение на милиони години в земните недра. И с помощта на силна сеизмична дейност тези образувания се оказват на повърхността.

  Учените са намерили и обяснение за растежа на тровантите: камъните се увеличават по размер поради високото съдържание на различни минерални соли под повърхността им. Когато тя се намокри, тези химични съединения започват да се разширяват и да оказват натиск върху пясъка, което кара камъка да расте.

  Възпроизвеждане

  Тровантите имат една особеност, която геолозите не могат да обяснят. „Живите” камъни, освен, че растат са способни и да се рамножават. Това се случва по следния начин: след като повърхността на камъка се намокри на него се появява лека подутина. С течение на времето тя расте и когато теглото на новия камък стане достатъчно голямо, то се отделя от камъка-майка.

  Структурата на новопоявилите се трованти е същата като на другите по-стари камъни. Вътре има ядро, което е основната загадка за учените. Ако растежът може по някакъв начин да бъде обяснен от научна гледна точка, тогава процесът на разделяне на каменното ядро се противопоставя на логиката. По принцип процесът на възпроизвеждане на тровантите напомня вегетативно размножаване чрез пъпкуване, поради което някои експерти сериозно са се замислили над въпроса дали тровантите не са неизвестна неорганична форма на живот.

  Местните хора са били наясно с необичайните свойства на тези „живи” камъни повече от сто години, но не им обръщали особено внимание. Използвали ги като строителни материали. Трованти често могат да се срещнат и на румънските гробища – те се поставят като надгробни плочи поради необичайния им вид. Има още една уникална способност на тровантите. Подобно на прочутите скитащи камъни от Калифорнийския резерват в Долината на Смъртта, те понякога се преместват от място на място.

  Музей на открито

  Днес тровантите са едно от онези интересни места в Румъния, които привличат туристи от цял свят. На свой ред находчивите румънци правят сувенири и декорации от малки трованти и затова всеки, който желае има възможност да вземе частица от това каменно чудо за спомен. Много собственици на тези сувенирни твърдят, че когато се намокрят, камъните започват да растат, а понякога произволно се движат из дома им, което създава доста зловещо впечатление.

  Най-голямото местообитание от растящи камъни се среща в румънския окръг Вълча. На неговата територия има трованти с различни форми, размери и цветове. Поради големия интерес на туристите през 2006 г. властите в село Костешти създали единствения открит музей в Румъния. Неговата площ е 1,1 хектара. Експозицията е събрала най-необичайни по вид растящи камъни от различни места.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link