Още

  Каньонът на антилопата

  Ако гледате по-дълго време тези скални формации, ще започнете да се отнасяте и ще забравите какво гледате – геологически феномен или необятна, абстрактна картина. Извивките сякаш ви обгръщат.  Тук лежи една от най-невероятните природни галерии на планетата.

  1acan

  Каньонът на антилопата се намира в земите на племето Навахо в югозападна Америка и e скрит сред пейзажа на Аризона.  Това място е истинско природно чудо и е толкова тихо и спокойно, че хората шепнат, без да знаят защо. Каньонът се е образувал от течащата през скалите вода в продължение на хиляди години.

  2acan

  Този вид каньони са доста дълбоки и не толкова широки. Извивките и контурите на Kаньона на Антилопата се спускат на 46 метра дълбочина и се разглеждат само от много малки групи хора.

  6acan

  Дъждовната вода, особено през дъждовния сезон, наводнява каньона и преминавайки през него отнася по малко пясък. Песъчинка по песъчинка, коридорите стават все по-дълбоки и по-гладки и образуват невероятни форми и извивки.

  4acan

  Геологическите скални формации са разделени на две различни зони. Племето Навахо наричат горната част Tse’ bighanilini, което в превод означава „мястото, където водата минава през скалите”. Долната част е Hasdestwazi  или „спираловидни скални арки” и е по-малко посещавана, тъй като предизвикателството е по-голямо и трябва да се изкачвате по стръмни метални стълби.

  5acan

  На долната снимка виждаме горната част на каньона. Характерното наслояване на пясъчника е лесно забележимо. Слоевете пясък са се наслоявали като утайка от водата.

  3acan

  Друга причина горната част на каньона да е по посещавана са падащите снопове слънчева светлина. Обикновено се виждат през летните месеци, защото слънцето е по-високо в небето и ъгълът на слънчевите лъчи е по-подходящ.  Феноменът не се наблюдава толкова често през зимата и през сезона цветовете в каньона са малко по-бледи, но в никакъв случай по-малко удивителни.

  8acan

  Понякога светлината отгоре създава особен ефект, като сцената където Бог говори от небето. За племето Навахо, каньонът винаги е бил почитано място.

  10acan

  В скалните формации могат да се разчетат форми на хора или животни, което прави мястото някак живо. Лицата им сякаш излизат от стената и безмълвно гледат към тези отдолу.

  Каньонът на антилопата е мечтата на всеки фотограф. Истинско предизвикателство са начинът по който пада светлината и отраженията по скалите.

  9acan

  Въпреки красотата му, каньонът крие и доста мрачна история. През 1997г. 11 туриста загиват при внезапно наводнение, което отнася и дървените стълби по които се излизало. Въпреки, че дъждовете падали на километри разстояние, водата си намерила път до каньона.

  Опасността от такива наводнения е причината туристите да разглеждат само придружени от специално обучен водач. За племето Навахо каньонът е източник на пари от туристите, понеже се намира на тяхна земя.

  7acan

  За да посетите това уникално творение на природата ще трябва да платите $6 за стандартно посещение и отделно такса от около $20 на племето Навахо, които управляват земите и достъпа до каньона. Организираните обиколки излизат по-скъпо.

  Източник: environmentalgraffiti.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link