ное. 3, 2009
12476 Views

Каньонът на антилопата

Автор:

Ако гледате по-дълго време тези скални формации, ще започнете да се отнасяте и ще забравите какво гледате – геологически феномен или необятна, абстрактна картина. Извивките сякаш ви обгръщат.  Тук лежи една от най-невероятните природни галерии на планетата.

1acan

Каньонът на антилопата се намира в земите на племето Навахо в югозападна Америка и e скрит сред пейзажа на Аризона.  Това място е истинско природно чудо и е толкова тихо и спокойно, че хората шепнат, без да знаят защо. Каньонът се е образувал от течащата през скалите вода в продължение на хиляди години.

2acan

Този вид каньони са доста дълбоки и не толкова широки. Извивките и контурите на Kаньона на Антилопата се спускат на 46 метра дълбочина и се разглеждат само от много малки групи хора.

6acan

Дъждовната вода, особено през дъждовния сезон, наводнява каньона и преминавайки през него отнася по малко пясък. Песъчинка по песъчинка, коридорите стават все по-дълбоки и по-гладки и образуват невероятни форми и извивки.

4acan

Геологическите скални формации са разделени на две различни зони. Племето Навахо наричат горната част Tse’ bighanilini, което в превод означава „мястото, където водата минава през скалите”. Долната част е Hasdestwazi  или „спираловидни скални арки” и е по-малко посещавана, тъй като предизвикателството е по-голямо и трябва да се изкачвате по стръмни метални стълби.

5acan

На долната снимка виждаме горната част на каньона. Характерното наслояване на пясъчника е лесно забележимо. Слоевете пясък са се наслоявали като утайка от водата.

3acan

Друга причина горната част на каньона да е по посещавана са падащите снопове слънчева светлина. Обикновено се виждат през летните месеци, защото слънцето е по-високо в небето и ъгълът на слънчевите лъчи е по-подходящ.  Феноменът не се наблюдава толкова често през зимата и през сезона цветовете в каньона са малко по-бледи, но в никакъв случай по-малко удивителни.

8acan

Понякога светлината отгоре създава особен ефект, като сцената където Бог говори от небето. За племето Навахо, каньонът винаги е бил почитано място.

10acan

В скалните формации могат да се разчетат форми на хора или животни, което прави мястото някак живо. Лицата им сякаш излизат от стената и безмълвно гледат към тези отдолу.

Каньонът на антилопата е мечтата на всеки фотограф. Истинско предизвикателство са начинът по който пада светлината и отраженията по скалите.

9acan

Въпреки красотата му, каньонът крие и доста мрачна история. През 1997г. 11 туриста загиват при внезапно наводнение, което отнася и дървените стълби по които се излизало. Въпреки, че дъждовете падали на километри разстояние, водата си намерила път до каньона.

Опасността от такива наводнения е причината туристите да разглеждат само придружени от специално обучен водач. За племето Навахо каньонът е източник на пари от туристите, понеже се намира на тяхна земя.

7acan

За да посетите това уникално творение на природата ще трябва да платите $6 за стандартно посещение и отделно такса от около $20 на племето Навахо, които управляват земите и достъпа до каньона. Организираните обиколки излизат по-скъпо.

Източник: environmentalgraffiti.com

loading...
Етикети:
Категория:
Земя
loading...

Comments to Каньонът на антилопата

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *