Още

  Кападокия

  Кападокия е турската земя на млякото и меда – магическо място, където плодове и зеленчуци растат в изобилие. Приказната земя е осеяна с минарета и къщи изсечени в скалите насред спиращите дъха пейзажи. Най-голямата част от древното място сега е част от турската провинция Невсехир в центъра на Анатолия, но има буйна история.

   15c

  Летенето с балони е много популярно в Кападокия, защото е най-добрият начин да се види невероятния пейзаж. Повече от 45 балона разкарват стотици туристи всеки ден – бизнес започнал преди 20 години.

  1c

  Уникалният релеф на Кападокия е формиран от вулканични изригвания. Вулканичната скала е оформяна от ветровете и река Кизилирмарк в продължение на хиляди години.

  11c

  Острите скали, наричани още еолови стълбове или земни пирамиди, са високи и остри скални шипове, които се откриват на горещи и сухи места. Основата им е съставена от мека, седиментна скала, а върхът от по-твърда скала, която ерозира по-бавно.

  3c

  Удивително е как архитектурата е интегрирана хармонично в пейзажа.

  12c

  Най-ранните записи за Кападокия идват от текстове на двама персийски крале от 6-ти век преди новата ера.

  Персийците владели Кападокия  до 4-ти век пр.н.е. след което Александър Велики се опитал да я завладее, а след него Римляните и Арменците. По-късно станала част от Византийската империя, докато до 12-ти век постепенно не попаднала под турска власт.

   13c

  Подземните градове на Кападокия са използвани като укрития за ранните християни преди християнството да бъде прието. Първоначално са били дом на първите хора от праисторически времено, а християнските заселници ги доразвиват и правят сложни мрежи от тунели и  пещери, които имали дори вентилация и водни кладенци. В тях живеели, работели и се молели. Най-големият подземен комплекс е този в Деринку – има осем етажа и се намира на 85 метра под земята.

  9c

  Гледката, която ви кара да мечтаете, природната архитектура, летенето с балон и обширният вулканичен пейзаж, определено си струват да посетите Кападокия.

  8c

  5c

  14c

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link