Още

  Казусите на заблудата

  Историците често спорят за автентичността на дадено събитие, за приоритета в някое откритие на даден учен или изобретател. В историята на човечеството има много бели петна и заблуди, които е интересно да се разгледат внимателно.

  Например, често туристите в Русия питат: „Защо октомврийското събитие, което се случило на 7 ноември 1917 г., се нарича Октомврийска революция?“

  Отговорът е прост: през 1918 г. Русия преминала от Юлианския към Грегорианския календар. Това е цялата тайна.

  Титаник не е бил първия кораб, подал сигнал SOS

  Огромният британски пътнически кораб „Титаник“ също е обвит в много легенди и митове. Например, мнозина мислят, след като прочетат тази информация в литературата и пресата, че „Титаник“ е първият плавателене съд, който изпратил сигнала „SOS“. Обаче френските историци са на мнение, че първенството в тази незавидна зона принадлежи на френския търговски кораб „Ниагара“, който пръв е използвал Международния стандарт за морски позивни сигнали през 1908 г. Преди това корабите, които изпадали в бедствие, предавали по телеграфа сигнала „CQD“. Справедливостта била възстановена от американския филмов режисьор Джеймс Камерън. Когато снимал своя филм „Титаник“, той наредил на актьора, който играел ролята на радиста на „Титаник“, да предава едновременно 2 сигнала: „CQD“ и „SOS“.

  Абрахам Линкълн използвал фразата: „Народно управление е онова управление, което е създадено от хората и действа за хората“. Но президентът Линкълн „забравя“ да уточни, че тази фраза е изречена още през 1384 г. от изтъкнатия богослов и професор в Оксфордския университет Джон Уиклиф, който редактирал изданието на Библията.

  Александър Флеминг е забележителен английски учен. Освен това, погрешно смятат, че е създател на лекарства въз основа на пеницилин. Да, той открил за човечеството антибактериалния фермент лизоцим и за пръв път изолирал пеницилин от плесенните гъбички Penicillium notatum – което исторически е първият антибиотик. Но Флеминг нямал образование на химик и му било трудно да изолира, отгледа и култивира лекарство от плесен. За щастие, той имал отлични помощници. Неговата работа е продължена от Хауърд Флори и Ърнест Чейн. Те разработили методи за пречистване на пеницилина. През 1945 г. Флеминг, Флори и Чейн получават Нобеловата награда в областта на физиологията и медицината.

  Айнщайн не е бил двойкаджия

  До ден-днешен из университетите по света се разхожда един мит, който се харесва на небрежните студенти. Когато светът научил за всеобхватния труд на Айнщайн „Теория на относителността“, от младия учен веднага се заинтересували не само хората на науката, а най-вече журналистите. Но проблемът бил, че американските вестници и списания, в търсене на информация за новото европейско научно светило, започнали във всеки брой да публикуват материали за Алберт Айнщайн, като ги препечатвали от английски и немски първоизточници. И тогава в една от публикациите се появила неточност – Айнщайн бил обявен за студент-двойкаджия на млади години. Но тайната на тази неточна информация се криела във факта, че просто успехът му в училище и университета били оценявани по тогавашната 6-бална европейска скала, където „1“ означвало „отличен“, а „6“ – „слаб“. Обаче година, след като Айнщайн получил диплома за висше образование, мащабът на оценките се променил радикално. Сега вече „1“ означавало „лошо“, а „6“ – отличен. Разбира се, не всички американски журналисти знаели за тези промени – и така ученият получил оценка „двойкаджия“. Самия Айнщайн бил развеселен от тази характеристика на американците, но не мислел да прави уточнения; дори харесвал новата си репутация.

  Пандите съвсем не са тревопасни

  С хората всичко е ясно, човек може да се обади по телефона и да коригира нещата. Но какво да прави горката панда, която била обявена за тревопасно животно поради пристрастеността й към бамбукови листа? Всъщност, пандата е животно от семейство Мечки. Живее в планините в югозападната част на Китай, в северната част на Мианмар и Непал. Голямата панда често е наричана бамбукова мечка, но това не я превръща в тревопасно. Тя е всеядно животно, което при случай ловува неголеми гризачи (мишки, плъхове и т. н.), храни се с мърша и рови във всякакви сметища. Но любимото й лакомство са бамбуковите листа. А понеже хората с удоволствие й ги осигуряват, пък и в природата са в изобилие, кой ще ти хукне да гони мишки?

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови