Още

  Китай започна изграждането на самоподдържащ се горски град

  Китай обича амбициозните проекти: изграждането на нови военни бази насред морето за нула време и превръщането на Чернобил в огромна слънчева ферма са само два такива примера.

  Сега изглежда страната започва строежа на вероятно най-невероятния си проект досега – горски град, който ще се самоподдържа няма да замърсява въздуха.

  Още през февруари, италианската архитектурна агенция Stefano Boeri Architetti (SBA) обяви, че има планове да изгради две кули сред зеленината на китайския град Нанкин.

  Базирана на по-ранна версия в Милано, тази обитаема „вертикална гора“ е проектирана да разбива смога, да абсорбира въглеродния диоксид и да произвежда кислород – така ще помага за почистването, а няма да помрачава допълнително небето над огромния метрополис.

  Сега SBA вече са започнали работа по горския град, като поръчката е на местното китайско правителство.

  Проектът ще има характеристиките на напълно енергийно самоподдържаща се градска среда: геотермална енергия ще захранва вътрешната климатизация, а слънчеви панели ще предоставя възобновяема енергия за всичко останало.

  Събирайки в себе си всички модерни удобства на един голям град, той ще е покрит от 1 милион растения (от 100 различни вида) и 40 000 дървета. Според агенцията, те ще абсорбират около 10 000 тона въглероден диоксид и замърсители на въздуха всяка година.

  Градът ще подслони 30 000 души – сравнително малко население –  и трябва да бъде завършен до 2020г. Ако може да се вярва на концепциите, голяма част от града ще е покрита със зеленина.

  Новият зелен град ще е свързан с Лиуджоу чрез бърз електрически влак и ще предлага различни градски зони, търговски площи и места за отдих, две училища и болница.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови