Още

  Кой е изобретил първата кола и кога е направена?

  Кой е изобретил първата кола? Общоприетият отговор е немецът Карл Бенц, а причината за това е, че хората, които работят във фирмата, носеща неговото име, Мерцедес Бенц, не се уморяват да ви го повтарят непрекъснато.

  Стоейки в музея на Мерцедес Бенц в Щутгарт, обаче, изпитваме момент на страхопочитание и поразителна изненада при вида на първата в света кола. Наистина терминът, използван по онова време, „карета без коне“ изглежда значително по-подходящ, но все пак автомобилът на Бенц, патентован през 1886 г., получава славата на първият автомобил, създаван някога, въпреки че други превозни средства предшестват появата му много години преди това.

  Защо е така и заслужава ли Бенц славата, която получава за изграждането на най-старата кола в света?

  Реплика на патентованият през 1886 г. автомобил Benz Patent Motorwagen. Уикипедия

  Наливаме гориво в огъня на спора за първата кола в света. Може да се твърди, разбира се, че абсурдно талантливият гений, познат на приятелите си като Лео, побеждава Бенц, проектирайки първия автомобил  няколкостотин години преди него.

  Сред многото невероятни изобретения на великия Леонардо да Винчи е и дизайнът на първото самоходно превозно средство в света, без необходимостта от коне.

  Неговата гениална измислица, нарисувана от ръката му през 1495 г., е била задвижвана с пружинен механизъм и е трябвало да бъде навита преди потегляне, но е била изключително сложна. По-късно се оказва, че е напълно осъществима.

  През 2004 г. екип от Института и Музея за история на науката във Флоренция използва подробните планове на да Винчи за изграждане на мащабен модел и със сигурност „Автомобилът на Леонардо“ реално проработва.

  Още по-невероятното е, че древният дизайн се отличава с първата в света кормилна колона, зъбна рейка и зъбна система, основана на начина, по който и днес управляваме нашите превозни средства.

  За да бъдем честни, Леонардо вероятно никога не е стигнал до осъществяване на идеята си за изграждане на прототип – всъщност би било почти невъзможно да стане с инструментите, които са му били на разположение по това време – или да се повози из града с него. Дори е забравил да включи седалки в проекта.

  Берта Бенц със съпруга си Карл Бенц в Benz Viktoria, модел 1894 г. Уикипедия

  И що се отнася до най-често срещаните съвременни автомобили, които познаваме днес, на неговия автомобил липсвало нещо жизненоважно, с което Бенц можел да се похвали – първият двигател с вътрешно горене – и по този начин бива обявен за изобретател на първият бензинов автомобил.

  Именно използването на това гориво и този дизайн на двигателя в крайна сметка печелят в надпреварата за изработването на първите каруци без коне в света. Ето защо германецът става известен, въпреки факта, че французин на име Никола-Йозеф Куньо създава първото, самоходно пътно превозно средство, което всъщност е трактор с три колела за използване от военните, още през 1769 г. Да, то можело да се движи само с около 4 км/ч и не било кола, но основната причина, поради която не печели надпреварата е, че измислицата му работи на пара, което го прави по-скоро влак, който се движи без релси.

  Имайте предвид, че Automobile Club de France все още признава Куньо като създател на първата кола досега. По подобен начин Робърт Андерсън пропуска да изтъкне, че е направил първата кола в света, тъй като неговият самоходен автомобил, построен в Шотландия през 1830-те, е бил „електрическа карета“, а не такава с двигател с вътрешно горене.

  Разбира се, важно е да се отбележи, че и Карл Бенц не бил първият човек, който използва двигател. Още през 1680 г. холандският физик Кристиан Хюйгенс лансира идеята за двигател с вътрешно горене и вероятно е добре, че той всъщност никога не го е построил, защото неговият план е бил да го задвижва с барут.

  Карл Бенц бил подпомогнат от друг човек, познат на феновете на Мерцедес Бенц или Даймлер Бенц, Готлиб Даймлер. През 1885 г. той  проектира първия в света модерен двигател с единичен, вертикален цилиндър и бензин, впръскван през карбуратора. Той дори го прикачва към някаква кола, наречена Райтваген („каруца за каране“). Неговият двигател бил много подобен на едноцилиндровия, двутактов бензинов двигател, който щял да управлява автомобила, патентован от Карл Бенц през следващата година.

  Машинният инженер Бенц поема лъвския дял от славата за изграждането на първия автомобил в света, задвижван от двигател с вътрешно горене, най-вече защото той пръв подава патент за подобно нещо и го получава на 29 януари 1886 г.

  За да отдадем дължимото на стария Карл, трябва да споменем, че той също така патентова собствени свещи, зъбна система, дизайн на дросела и радиатор.

  Оригиналният Benz Patent Motorwagen бил триколесно возило, което приличало точно на конско бъги от онова време, като конят бил заменен от едно предно колело и две наистина огромни, но същевременно шпинделни колела отзад. Бенц скоро подобрил дизайна и създал подходящ четириколесен автомобил до 1891г.

  Към началото на века компанията, която той основава – Benz & Cie – била най-големият производител на автомобили в света.

  Кога е изобретен първият автомобил е въпрос, който продължава да бъде изключително спорен. Разбира се, Готлиб Даймлер има своите претенции за титлата, тъй като той прави не само с първия двигател, но след това прави много усъвършенствана версия през 1889 г., представляваща V-образен, четиритактов, двуцилиндров двигател, който е далеч по-близо до дизайна, използван и до днес, от едноцилиндровия агрегат на Benz Patent Motorwagen.

  През 1927 г. Даймлер и Бенц се обединяват, за да създадат Даймлер Груп, която един ден ще стане Мерцедес – Бенц.

  Признание трябва да имат и французите, като Панхард и Левасор през 1889 г. и след това Пежо през 1891 г., които  се превръщат в първите истински производители на автомобили в света, което означава, че те не просто са се занимавали с изграждането на прототипи, а всъщност са строили цели моторни превозни средства и са ги продавали.

  Германците скоро ги настигнали и ги изпреварили, разбира се, но все пак това е самата истина, която рядко се споменава.

  Първият масово произвеждан автомобил, в съвременния смисъл, е 1901 Curved Dash Oldsmobile, построен в Детройт от Рансъм Ели Олдс, който измислил концепцията за поточната линия на автомобила и основава Мотър Сити.

  Хенри Форд седи в първия си автомобил Ford Quadricycle през 1896 г. Уикипедия

  Далеч по-популярно е името на Хенри Форд, който получава признанието за първата поточна линия и масовото производство на автомобили, със своя известен Model T, през 1908 година.

  Това, което той създава, било изключително подобрена и уголемена версия на поточната линия, основана на конвейерни ленти, която значително намалила както производствените разходи, така и времето за изработка на моторни превозни средства, което скоро направило Форд най-големият производител на автомобили в света.

  Към 1917 г. били произведени зашеметяващите 15 милиона от Model T и любовта и влечението към автомобилите станали реалност.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови