Още

  Крак де Шевалие – Крепостта на рицарите

  Средновековната ера винаги е привличала интереса на хората заради дрехите, принцесите, рицарите и разбира се високите и красиви замъци.

  Снимка: A travers

  Крак де Шевалие може да се преведа като „Крепост на рицарите“ и се намира в Сирия. Това може да ви изглежда странно, но по време на кръстоносните походи в Европа, замъци са строени и в Близкия изток. Както ни учи историята, кръстоносците са пътували чак до арабските нации в опити да наложат римския католицизъм.

  Снимка: Blake Kirkland

  Замъкът е изиграл важна роля по време на кръстоносните походи, защото в него са се събирали рицарите Хоспиталиери – един от много военни ордени през периода. Стратегически разположен в областта Хомс, близо до ливанската граница, от Крак де Шевалие можело да се наблюдават идващите и отиващите си от Сирия. Хомс е бил единственият търговски маршрут към Сирия и Средиземно море.

  Снимка: B.Kasso

  И понеже замъкът е построен върху висок 650 метра хълм, от него може да се види целия град и околността. Така при нападение, враговете няма как да останат скрити.

  Снимка: an+dh

  Стените на замъка на места са дебели 30 метра, а долната им част е под наклон, което прави трудно изкачването по тях. Мостове, рампи и криволичещи коридори пък объркват нападателите.

  Снимка: Jamie Barras

  Покривите са с различна височина и са свързани помежду си. Това е било особено предимство за кръстоносците, защото можели изненадващо да нападат враговете си. Разбира се и стълбищата са построени много високи и с много стъпала – повечето войници се задъхвали докато ги изкачат.

  Снимка: Carlo Tancredi

  Дори нашествениците да успеели да влязат в замъка, те се озовавали в лабиринт. Замъкът е огромен и в него има много зали, стаи, дворове, конюшни и дори църква. Тези, които не познавали добре вътрешността на Шевалие, можели да загинат опитвайки се да се измъкнат.

  Снимка: Jamie Barras

  Всъщност замъкът е толкова голям, че може да побере повече от 5000 войници и рицари, включително и конете им. В хранилищата могат да се съхраняват храна и други провизии, които да стигнат за пет години. Резервоарите и акведукта около замъка, осигуряват вода целогодишно и предпазват замъка от наводнения.

  Снимка: Lee Volk

  Архитектурата на замъка е в готически стил и това си личи най-ясно във високите тавани и кули, множеството врати и прозорци и заострените арки, които правят сградата да изглежда по-висока.

  Снимка: roba66

  През 30-те години на миналия век френското правителство купува замъка и го реставрира. Въпреки, че Крак де Шевалие може би е най-запазеният замък днес, той се руши. Поради сухия климат варовиковите тухли се разпадат изключително лесно.

  Източник: environmentalgraffiti.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link