окт. 11, 2010
57669 Views

Ермитажът – най-големият музей в света

Автор:

Ермитажът в Санкт Петербург се слави като най-големият музей в света и се намира на известния площад Дворцовая, където са се случили много значими събития в историята на Руската империя.

Снимка: Holy See

Музеят се състои от няколко сгради – Зимен дворец, Малък Ермитаж, Стар Ермитаж, Нов Ермитаж, Ермитажен театър. В комплекса се включват и Меншиковския дворец, Източното крило и имперската фабрика за порцелан.

Снимка: iPh4n70M

В Ермитажът се съхраняват над 3 милиона произведения на изкуството от цял сят и музеят е включен в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Всеки почитател на изкуството може да открие нещо по вкуса си там. Колекциите са колкото големи, толкова и разнообразни и включват древни гръцки керамични съдове, китайски порцелан, персийски и европейски гоблени, дрехи, мебели, монети и медали. Колекцията от оръжия и брони включват предмети от Русия, Западна Европа и Ориента. Ермитажът е известен и с картините на Да Винчи, Тициан, Рембранд, Гоген, Рафаел, Ван Дайк, Моне, Матис, Ван Гог, Пикасо и още много други.

Снимка: dobrych

Едно от задължителните места, които трябва да посетите е Съкровищницата – галерия от времето на 18-тата руска императрица Екатерина Велика. В Съкровищницата има две колекции. Златната колекция съдържат 1500 творби от злато събирани от Евразия, Черно море и Ориента между 7-и век пр.Хр. и 19-ти век сл.Хр. Диамантената колекция пък се състои от бижута и украсени с диаманти ножове и ками от Изтока.

Снимка: Kritta

Зимният дворец е бил официалната резиденция на руските императори от 1732г. до 1917г., когато е завладян при известната Октомврийска революция. Дворецът е монументална сграда, отразяваща славните дни на Руската империя и като част от музея, в него могат да бъдат видени личните покои на кралското семейство, тронната зала на Петър Велики и императорската каляска, изработена от злато.

Снимка: RussiaGirl_ok

Тук могат да се видят още много неща, предизвикващи възторг – имперски емблеми, Бижутата на Фаберже, антично злато. Към края на царуването на Екатерина II музея в Ермитажа се счита за една от най-големите художествени колекции на Европа. В него се съдържат почти 4000 картини, повече от 7000 рисунки, почти 8000 гравюри и около 10000гравирани камъни.

Двупосочният самолетен билет до Санкт Петербург струва около 300 евро, а таксата за музея е 14 евро.

Галерия

loading...
Категория:
Избрани · Изкуство
loading...

Comments to Ермитажът – най-големият музей в света

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *