Още

  Ермитажът – най-големият музей в света

  Ермитажът в Санкт Петербург се слави като най-големият музей в света и се намира на известния площад Дворцовая, където са се случили много значими събития в историята на Руската империя.

  Снимка: Holy See

  Музеят се състои от няколко сгради – Зимен дворец, Малък Ермитаж, Стар Ермитаж, Нов Ермитаж, Ермитажен театър. В комплекса се включват и Меншиковския дворец, Източното крило и имперската фабрика за порцелан.

  Снимка: iPh4n70M

  В Ермитажът се съхраняват над 3 милиона произведения на изкуството от цял сят и музеят е включен в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Всеки почитател на изкуството може да открие нещо по вкуса си там. Колекциите са колкото големи, толкова и разнообразни и включват древни гръцки керамични съдове, китайски порцелан, персийски и европейски гоблени, дрехи, мебели, монети и медали. Колекцията от оръжия и брони включват предмети от Русия, Западна Европа и Ориента. Ермитажът е известен и с картините на Да Винчи, Тициан, Рембранд, Гоген, Рафаел, Ван Дайк, Моне, Матис, Ван Гог, Пикасо и още много други.

  Снимка: dobrych

  Едно от задължителните места, които трябва да посетите е Съкровищницата – галерия от времето на 18-тата руска императрица Екатерина Велика. В Съкровищницата има две колекции. Златната колекция съдържат 1500 творби от злато събирани от Евразия, Черно море и Ориента между 7-и век пр.Хр. и 19-ти век сл.Хр. Диамантената колекция пък се състои от бижута и украсени с диаманти ножове и ками от Изтока.

  Снимка: Kritta

  Зимният дворец е бил официалната резиденция на руските императори от 1732г. до 1917г., когато е завладян при известната Октомврийска революция. Дворецът е монументална сграда, отразяваща славните дни на Руската империя и като част от музея, в него могат да бъдат видени личните покои на кралското семейство, тронната зала на Петър Велики и императорската каляска, изработена от злато.

  Снимка: RussiaGirl_ok

  Тук могат да се видят още много неща, предизвикващи възторг – имперски емблеми, Бижутата на Фаберже, антично злато. Към края на царуването на Екатерина II музея в Ермитажа се счита за една от най-големите художествени колекции на Европа. В него се съдържат почти 4000 картини, повече от 7000 рисунки, почти 8000 гравюри и около 10000гравирани камъни.

  Двупосочният самолетен билет до Санкт Петербург струва около 300 евро, а таксата за музея е 14 евро.

  Галерия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link