Още

  Кратка история на 32 от най-впечатляващите древни руини – 2 част

  Към 1 част>>https://iskamdaznam.com/kratka-istoriya-na-32-ot-naj-vpechatlyavashtite-drevni-ruini-1-chast/

  13. Микена, Гърция

  Микена се смята за едно от най-значимите места на древна Гърция. Счита се, че Микенската цивилизация е първата древногръцка цивилизация, която полага основите на културата и бита на народа.

  14. Джераш, Йордания

  Изграден по времето на Александър Велики, древният град Джераш е бил управляван от множество успешни империи. През 749 година земетресение разрушава голяма част от него. Войните също спомагат за унищожаването му. Руините са открити през 1806 година.

  15. Моаите на Великденския остров

  Каменните човешки фигури, наречени моаи, са създадени през 1250-1500 година. Най-високата от тях тежи 82 тона, а самото пренасяне на такива огромни статуи се счита за доста впечатляващо, което кара археолозите да се питат как изобщо са построени.

  16. Тулум, Мексико

  Тулум се счита за последния археологически обект, изграден от маите. Достига своя разцвет през 14-15 век, но по-късно при нашествието на испанците замира.

  17. Тиуанако, Боливия

  Тиуанако е обект, намиращ се в близост до езерото Титикака. Археолозите смятат цивилизацията, построила Тиуанако за една от най-важните (преди инките) в този регион. Тъй като не са имали писменост, те не са оставили никакви документи, описващи живота им.

  18. Теотиуакан, Мексико

  В превод Теотиуакан означава „Мястото на боговете“. Произходът на този мезоамерикански град не е особено ясен, но се предполага, че в разцвета си е имал население от над 150 000 души. В него се намират Пирамидата на Луната и Пирамидата на Слънцето. Теотиуакан е разположен на 2285 метра надморска височина – почти равен с Мачу Пикчу.

  19. Палмира, Сирия

  Разположен на 215 километра североизточно от Дамаск, Палмира е древен арамейски град. Често е бил пресичан от керваните, които преминавали Сирийската пустиня. Най-забележителната постройка е храмът на Баал.

  20. Кападокия, Турция

  Кападокия (Земя на красивите коне) е бил дом на хетейската империя. Много от храмовете са вградени в скалите.

  21. Амфитеатърът в Ел Джем, Тунис

  Амфитеатърът е една от останките на римския град Тисдрос, днес познат като Ел Джем. Той побира 35 000 души. Някои сцени от филмите „Животът на Браян“ и „Гладиатор“ са заснети на това място.

  22. Wat Ratchaburana, Тайланд

  Представлвяа будистки храм, изграден през 1424 година от крал Borommarachathirat II при кремацията на двамата му по-големи братя, които умират в дуел за заемането на трона.

  23. Петра, Йордания

  Най-посещаваната дестинация в Йордания, Петра, е известна със своята скалиста архитектура. Градът е известен и като Розовия град, заради цвета на скалите.

  24. Римските бани, Англия

  Изградени са през 60-70 година и представляват сложен комплекс от бани, които са запазени и до днес. Сега са посещавани от над 1 милион туристи годишно.

  25. Помпей, Италия

  Помпей е древен римски град, който бива унищожен и погребан под прахта след изригването на вулкана Везувий през 79 година. Днес е посещаван от 2.5 милиона души всяка година.

  26. Елора, Индия

  Елора, индийският археологически обект е най-популярен със своите пещери. Те са общо 34 и са изсечени в скалните повърхности на хълмовете Charanandri.

  27. Дворецът Монтесума – САЩ

  Тези добре запазени скални жилища се намират в Аризона. Направени са от цивилизацията Синагуа.

  28. Ефес, Турция

  Ефес е най-известен със статуята на Артемида, която се намира там. Храмът е едно от Седемте чудеса на древния свят и е бил почти изцяло унищожен през 268 година от готите.

  29. Пещерите на Аджанта, Индия

  Те се състоят от около 30 изрязани в камък будистки монумента. Целият район бил покрит с гъста зеленина, преди да бъде открит случайно през 1819 година.

  30. Храмът Гарни

  Точното време, в което е построен все още е тема на множество дебати. Засега се счита, че е построен през 77 година – по време на единадесетата година от управлението на крал Тиридат I.

  31. Коба, Мексико

  Коба е град на маите. Счита се, че в разцвета си в него са живели над 50 000 души. Най-високата пирамида е 42 метра.

  32. Римският форум, Италия

  За мнозина Римският форум е бил не само център на древен град, а център на Вселената. От раждането на империята при управлението на Август през 31 година пр.Хр и почти 500 години след това, Рим управлява това, което наричаме цивилизован свят. От Шотландия до Сахара, от Гибралтар до Ефрат – всичко е под контрола на Римската империя.

   Към 1 част>>https://iskamdaznam.com/kratka-istoriya-na-32-ot-naj-vpechatlyavashtite-drevni-ruini-1-chast/

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link