Още

  Краят на снежния леопард – ще спасим ли поредния изчезващ вид?

  Неправителствената организация Световен фонд за дивата природа (WWF) публикува доклад, според който популацията на снежния леопард е намаляла с 20% за последните 16 години и днес са останали около 4000 индивида.

  Познат още като барс, снежният леопард обитава високите планини в Централна Азия – хабитат, който бива унищожаван от климатичните промени и глобалното затопляне.

  Тази новина не е лоша само за снежните леопарди, но и за хората. Около 330 милиона души разчитат на водата от планините, дом на тези котки. Това означава, че щом хабитатът им е засегнат, заплахата надвисва и над всички тези хора.

  Краят на снежния леопард - ще спасим ли поредният изчезващ вид?

  Климатичните промени покачват температурите, с което все повече фермери започват да обработват допреди замръзнали региони, с което стесняват хабитата на плячката на снежния леопард, а това увеличава многократно опасността от конфликт между котките и хората. Все повече зачестяват бруталните убийства на снежни леопарди от гневни животновъди, след като човекът не е оставил друг избор на животното, освен да напада домашните животни, сега отглеждани на мястото на дивите.

  Краят на снежния леопард - ще спасим ли поредният изчезващ вид?

  По-високите температури освен това топят леда и снега по върховете, което означава несигурно бъдеще за хората, разчитащи на планинската вода.

  Иронията е, че снежният леопард е едно от най-почитаните животни в Азия. Да срещнеш тази котка е нещо изключително, събитие случващо се веднъж в живота на човек, което малцина са изпитали. Тайнствената природа на снежния леопард е вдъхновила много легенди и му приписва голяма мистика.

  Снимка: 四季 Photography
  Снимка: 四季 Photography

  Снежният леопард е бил и животно, заемащо централна роля в Първото българско царство и древнобългарската календарна система, където е бил аналог на тигъра от китайския календар. Котката дори е била държавния символ на Волжко-Камска България. Смята се също, че българското име Борис произхожда от общотюркското „барс“ и българското „рис“.

  Надежда за спасение все още има, но трябва да се действа веднага. През 2013г дванадесетте държави, в които се намира естествения хабитат на снежния леопард, подписват амбициозна програма за опазване на снежния леопард и екосистемата. Това събитие отбелязва безпрецедентна ангажираност и гласност на проблема, както и нова ера в сътрудничеството между правителства, международни организации и граждански общества.

  За съжаление все още не са предприети конкретни мерки, а междувременно броят на снежните леопарди продължава да намалява.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link