Още

  Легенди за тигрите

  В 29-та част на 9-та книга от своята „История“, посветена на „неразумните животни“, мъдрият Аристотел казва, че в Азия живеят най-свирепите, в Европа най-силните, а в Африка най-разнообразните животни. Тези най-свирепи азиатски животни са тигрите.

  Старите автори сякаш  опитват да се надминават един друг, описвайки ​​жестокостта на тигъра. Разказите им по своята фантастичност преминавата в областта на на легендите. Някои от тях твърдят, че тигърът атакува дори слон: „Откъсва му хобота, скача върху шията му и разкъсва слона на парчета. Често слонът се свлича на гръб, като притиска убиеца си и така двамата издъхват“.

  Оказва се обаче, че било много лесно да се хване жив тигър. Необходимо е само да имате бърз кон: „Ловците проследяват в коя пещера живее тигрица с малки. Когато тигрицата ловува, ловците вземат всичките й малки, след това се отдалечават с конете си. Но тигрицата тича по-бързо от коня и, разбира се, ги настига. Тогава ловците в движение хвърлят на разярената майка едно от бебетата й. После, докато тя го носи в зъбите си към пещерата, препускат напред. Когато тигрицата отново настигне ловците, те хвърлят друго малко – и тя отново го носи в пещерата. Това се повтаря няколко пъти. И накрая, ако ловците имат късмет, пристигат на кораба си с последното тигърче. Но тук е необходима предпазливост. Трябва внимателно да се пази плячката, тъй като вече има случаи, при които тигрицата е успявала да открадне тигърчето“.

  За горното описание очевидно е актуално прословутото предупреждение: „Не правете това у дома си!“

  Други средновековни автори твърдят следното: „Настоятелно се препоръчва да не се приближавате до тигъра, защото в края на опашката му има жило и ако ужили някого, той умира“. Това, разбира се, е измислица. Но някои големи котки, по-специално лъвовете, наистина имат в края на опашката си втвърден шип. Черният пискюл там крие последния опашен прешлен, който е удължен и остър. Този „бодил“ е забелязан още от Аристотел. Тигърът, обаче, няма никакво „жило“.

  Тигри има само в Азия. В старите вестници понякога можем да прочетем за смели ловци на африкански тигри. Но това говори само за смелостта на журналистите, които се осмеляват да пишат такива неща.

  снимка – Уикипедия

  Както е известно, в Източен Сибир, по-точно, в руския Далечен изток и китайските североизточни провинции, също има тигри. До неотдавна обикновените читатели на пресата трудно вярвали в това. Обичайната представа за тигъра е, че се промъква през гъстите тропически джунгли. Значи, логично е да се смята, че е тропическо животно. Трудно е да си представим тигър, който гази в сняг. Но това е обикновена картина в Североизточна Азия. Най-едрите и силни тигри на света, които имат и най-дълга козина, живеят именно в района на река Амур – в руската и китайската част.

  В хода на еволюцията възникнали много различни породи и преходни форми на това животно, което се разселвало по други места, включително в южните части на Азия. Големи популации от тигри в миналото имало в Индия, от които най-многобройни били в областта Бенгалия – прочутите от приключенската литература бенгалски тигри. На островите Суматра и Ява все още са запазени тигри, които обаче са по-малки. А най-дребните тигри били на остров Бали – които, за съжаление, вече са напълно унищожени. Причината е не само страхът от хищниците, но и широко разпространените в Азия поверия, че от различни части на тялото на тигъра може да правят мехлеми и други лекарства срещу различни болести.

  Подобна участ заплашваше и амурските тигри – но, благодарение на сериозните мерки, взети от руското и китайското правителства и, най-вече, на строгите наказания за бракониерите, популациите им се увеличиха значително и опасността от изчезване на тези огромни и красиви животни беше избегната.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови