Още

  Лора Секорд – история за война, смелост и кураж

  Всичко започва по време на Британско-американската война през 1812-1813 година в Куинстън, Онтарио. Съпругът на Лора – Джеймс бил сержант и след като изчезва по време на битка, Лора започва да го търси сред мъртвите и ранените на бойното поле. Тя го открива окървавен от огнестрелни рани и го отвежда в дома им, където го лекува.

  Докато Джеймс се възстановява, войната продължава и районът, в който двамата живеят, е окупиран от вражески войски. Но нито американците, нито британците имат строг контрол над територията. Един ден през юни 1813 година американски войници отиват в дома на Лора Секорд и искат от нея да им приготви вечеря. Докато им сервира, Лора слуша внимателно разговора на войниците, в който те обсъждали предстояща изненадваща атака срещу британците при един от постовете им в Тхоролд, който бил под командването на лейтенант Джеймс Фицгибон.

  Семейство Секорд, които били верни на британската корона и посветени на защитатa,  знаели, че Фицгибон трябва да бъде предупреден за предстоящата атака, защото в противен случай, целият рaйон щял да остане в ръцете на американците. Тъй като Джеймс бил осакатен от раните си и не можел да се движи, Лора решава сама да отиде до британския пост в Тхоролд.

  Лора Секорд

  На следващата сутрин Лора започва своето 32-километрово пътуване, при което тя трябвало да върви цели 18 часа. Пътищата, по които вървяла, минавали покрай дома на снаха ѝ, където братът на Лора се възстановявал от тежка болест – обстоятелство, което Лора решила да използва, в случай, че американците я попитат къде отива и каква е причината за пътуването ѝ. Когато Лора пристига в дома на брат си, тя споделя на снаха си Елизабет истинската причина за появата ѝ. Елизабет предлага на Лора да я придружи до британския пост.

  Вече избягвайки главните пътища, Лора и Елизабет избрали да поемат по труднопроходими терени край река Twelve Mile Creek. Елизабет нямала късмета и издръжливостта на Лора и след като преминават през гората, тя припада, оставяйки Елизабет сама през най-опасната част от пътуването. Лора пристига до поста вечерта, гладна и изтощена, и убеждава началника да я заведе при Фицгибон, за да предупреди лейтенанта за предстоящата атака.

  Два дни по-късно, на 24.06.1813 година британската армия посреща успешно атаката и принуждава американците да се предадат в битката при Beaver Dams. През 1814 година в сила влиза мирният договор между САЩ и Канада и от тогава границата между двете страни никога повече не е видяла враждебност.

  Макар че Лора Секорд получава 100 паунда от принца на Уелс през 1860 година, изминават много години, преди нейният смел подвиг да бъде признат за акт на героизъм. След смъртта ѝ са издигнати два паметника в нейна чест – единият е изграден от правителството на Канада в Куинстън, а другият от Orlando Historical Society.

  Един от паметниите на Лора Секорд

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link