Още

  „Лудият сърбин” – 17 странности на великият учен Никола Тесла

  Изобретателят от сръбски произход Никола Тесла е най-мистериозният учен.

  „Луд сърбин“, го нарекъл неговият опонент Томас Едисон. На Тесла приписват паранормални способности, заради откритията му, изпреварили времето, в което живеел. Съвременниците му и дори неговите колеги не били готови за откритията, които им представял. Променливия ток, флуоресцентна светлина и безжичното предаване на енергия, са изглеждали паранормално за всички. Той създал първия електрически часовник, турбина, двигател със слънчева енергия. Неразбран, като всеки гений, концентриран в работата си, той се преврърнал в отшелник. Тесла е бил и със странен характер и начин на живот. Ето някои от неговите странности:

  1. Странни фобии, видения, мании и налудничави идеи мъчели Тесла от петгодишна възраст. В състояние на възбуда той виждал силни проблясъци от светлина, а тихото шумолене му се струвало като грохот. Той четял много и героите на книгите, според негово признание, събуждали желанието да се превърне в „същество от по-висок ранг“.

  Тесла споделил: „Често ми се появяваха необичайни видения, придружени от непоносимо ярки светкавици. Те ми причиняваха страшни страдания, изкривяваха вида на предметите, пречеха на мислите и работата ми. Търсих помощ от кого ли не, но засега никой от психолозите или физиолозите не успя да даде задоволително обяснение на тези необичайни явления. Предполагам, че са уникални. Вероятно получих този дар по рождение, защото брат ми също изпитваше сходни страдания “.

  Тесла пред спирална намотка от високочестотен трансформатор

  2. Ученият упорито тренирал волята си, като се стремял да получи пълен контрол над себе си.

  „Отначало трябваше да потискам желанията си, но постепенно те започнаха да съвпадат с онова, което диктуваше волята. След няколко години тренировки постигнах такъв пълен самоконтрол, че без усилия ограничавах страстите, които са завършвали катастрофално за много по-силни хора.”

  Първо изобретателят си позволил да се пристрасти към лош навик, а след това се принудил да го изостави. Ето как описва отказването от тютюнопушене, кафе и хазарт:

  „Този ден и в тази игра преодолях страстта си и толкова лесно, че дори съжалих, че не беше сто пъти по-силна. Не просто го ограничих, но го извадих от сърцето си, така че да не остане и следа от желание. Оттогава всякакви хазартни игри предизвикаха толкова интерес в мен, колкото да ти вадят зъб.

  Имаше период, в който бях толкова пристрастен към тютюнопушенето, че имаше риск за здравето ми. Но проявих воля и не само спрях, но и потиснах и най-малкото желание за пушене.

  Преди много години сърцето ми започна да се задъхва, но щом разбрах, че невинната чаша кафе сутрин е виновна, веднага го отказах, въпреки че, да си призная, това не беше лесна задача. По този начин контролирах и опитомявах други навици и страсти, които не само спасиха живота ми, но и ми доставиха голямо удовлетворение.

  Обаче за някого това може да е трудно. „

  3. Той беше енергичен и в същото време екстравагантен – изведнъж можеше да направи салто по време на разходка.

  4. Тесла твърдял, че лесно запомнял формули и цели страници текст, благодарение на фотографската си памет. Това му позволявало да възпроизвежда книги от паметта си и да ги чете думата по дума. Веднъж, докато се разхождал из парка, той рецитирал наизуст Фауст на Гьоте и намерил решение на проблема, който го тревожел.

  „Когато изрекох последните думи, възхищавайки се на изразителната сила на поета, решението дойде като светкавица. „Веднага видях всичко наведнъж и нарисувах с бастун в пясъка схемите, които по-късно бяха изложени по-пълно в основните ми патенти през май 1888 г.“

   

  Тази известна снимка е направена с двойна експозиция: първо е заснета мълнията, а след това и Тесла.

  5. Тесла ежедневно ходел пеш и го правел сам: вярвал, че ходенето стимулира работата на мисълта, така че никой да не го смущава.

  „В непрекъсната самота умът става по-остър. За да измисляте и изобретявате, нямате нужда от голяма лаборатория. Идеите се раждат при липса на влияние върху ума на външните условия. Бъдете сами, в самотата се раждат идеи. Повечето хора са толкова погълнати от външния свят, че напълно не забелязват какво се случва вътре в тях. „

  6. Той спял много малко, смятайки спането за загуба на време. Ученият твърдял, че почива само четири часа на ден, от които прекарва два часа в размисъл за идеи.

  Паметник на Тесла в Баку.

  7. Тесла страдал от мизофобия – болезнена мания към чистотата и обсебващ страх от микроби и инфекция. Как изглежда такава фобия, може да се види биографичния филм „Авиатор“, където Леонардо Ди Каприо играе друг брилянтен инженер – Хауърд Хюз.

  Ако в ресторанта, на масата кацнеше муха, Тесла молеше да се смени покривката и приборите. Той изисквал всички съдове за хранене да преминат специална стерилизация в кухнята, но дори и след това бършел всичко със салфетки, израдходвайки цял куп. Никой друг не можел да седи на масата му в ресторанта, дори и в негово отсъствие.

  Страхувал се да не хване зараза, затова изхвърлял ръкавиците, като ги сложи веднъж. Избягвал ръкостискането и постоянно миел ръцете си, като всеки път ги бършел с нова кърпа – имал нужда от 18 броя на ден.

  Тази фобия обаче все пак има обяснение: Тесла два пъти сериозно се разболявал и след холера в тийнейджърските си години, която почти не го убила, той се страхувал от всякакви инфекции.

  8. Може би желанието да не се ръкува с никого е свързано не с желанието за чистота, а с друга причина, която може да дойде само в главата на Тесла: „Не бих искал електромагнитното ми поле да се замърси“.

  9. Изобретателят ставал от масата, ако зад него седят жени с бисерни бижута, а когато секретарката му дошла с перли, я отпратил да си ходи. Кръглите им повърхности предизвиквали отвръщение.

  „По това време придобих много противоречиви странности във вкусовете и навиците си: при появата на някои от тях, може да се търси причина от външни фактори, докато други са необясними.

  Изпитах остро отвращение към женските обеци, докато другите бижута харесвах в някаква степен, да речем гривни – в зависимост от това колко красиво са направени. При вида на перли се отвращавах до припадък.. Но бях абсолютно очарован от искрящи кристали или предмети с остри ръбове и гладки повърхности.

  Никога не бих докоснал косата на друг човек, освен ако не ме заплашат с пистолет. Ако видя праскова ме втриса, а ако някъде в къщата има камфор, изпитвам невероятен дискомфорт.“

  10. Никола Тесла никога не е бил женен, нямал деца и никога не е влизал в интимни отношения. За него обикновен контакт с чуждо тяло бе крайна степен на нахлуване в чуждото пространство. Съдейки от филма „Тайната на Никола Тесла“, той позволявал това само в комуникация със семейството и приятелите след дългогодишно познанство.

  Ученият смятал, че жена е „най-големият крадец на духовна енергия“ и че само писатели и музиканти се нуждаят от брак за вдъхновение. „Ученият трябва да посвети всичките си чувства само на науката, защото, споделяйки ги, той няма да може да даде на науката всичко, което се изисква от него.“ Тесла умира на 86 години, вероятно девствен.

  11. Тесла лесно запомнял книги и изображения и умеел лесно да възпроизвежда подробни триизмерни изображения на обекти, виждани само веднъж. Тази способност му помогнала да контролира ужасните кошмари, от които страдал от детството си, както и да провежда умствени експерименти.

  12. Спазвал вегетарианска диета: мляко, хляб и зеленчуци. Пиел само филтрирана вода.

  „Преброявам колко стъпки съм направил, докато вървя, и изчислявам в кубични единици обемите на купичка супа, чаша кафе или парче храна, иначе не чувствам удоволствие от яденето.“

  13. Тесла отсядал в хотел, само ако номерът на апартамента му е кратен на три. По време на разходките си обикалял три пъти квартала си.

  „Сумата от всички действия или работни операции, които трябва да извърша в определена повтаряща се последователност, трябва да бъде разделена на три. Ако това не се получи, започвам отначало, дори и да отнеме няколко часа.“

  14. Тесла нямал собствена къща, нито постоянен апартамент, нито друга частна собственост, с изключение на лаборатории и земя. Той спял в лабораторията, а в края на живота си – в най-скъпите хотели в Ню Йорк.

  15. Ученият държал да изглежда възможно най-добре. Аксесоарите не използвал по-дълго от седмица, а след това обикновено ги изхвърлял. Отношението му към безупречното облекло се отнасяло и към околните. Ако не харесвал дрехите на слугинята, я отпращал да ги смени.

  16. Тесла провеждал високочестотен ток през себе си, но никога не експериментирал с други хора и животни.

  Паметник на Никола Тесла в САЩ

  17. Ученият вярвал, че човек може да се научи да контролира космическата енергия и да влиза в комуникация с други светове. Твърдял, че самият той не е измислил нищо и е само проводник на идеите, които му пращал „етерът“.

  Индийският философ Вивекананда споделил мнението си за Тесла:

  „Този човек е различен от всички западни хора. Той демонстрира своите експерименти с електричество, което той нарича живо същество, с което говори и направлява… Няма съмнение, че той има най-високо ниво на духовност и е в състояние да разпознае всички наши богове.“

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови