Още

  Съществувала ли е операция „Маскарад“?

  Един от най-популярните руски телевизионни сериали от последните години е „Ликвидация“ (2007) – увлекателен криминален разказ за борбата с престъпността в Одеса след Великата Отечествена война.

  Филмът разказва как през 1946 г. изпадналият в немилост маршал Георгий Жуков е изпратен в Одеса, където се опитва да помогне в ликвидирането на криминалната престъпност. Операцията била наречена „Маскарад“. В нейния ход биват застреляни направо на улицата десетки лидери на престъпни групировки – така се заобиколя тромавото правосъдие и бива раздадена бърза, ефикасна и неумолима справедливост.

  Но дали въобще наистина е била провеждана операция под кодовото име „Маскарад“? Режисьорът на филма Сергей Урсуляк признава, че практически всички събития от филма са измислени. С изключение на факта , че легендарният маршал Жуков наистина пристига в града.

  Режисьорът-документалист Максим Файтелберг във филма си „Маршал Жуков срещу одеските бандити“ цитира мемоарите на ветерани на одеската милиция. Според тях управата на града помолила командващия Одеския военен окръг маршал Жуков, наскоро преместен в града, да помогне с военни части за премахване на уличната престъпност. Причината била, че през 1946 г. всяка вечер в града били извършвани по няколко десетки нападения и грабежи. Силите на милицията били недостатъчни, не достигали криминалисти, следователи и оперативни работници, мнозина от опитните, кадрови милиционери били загинали по фронтовете на току-що отминалата война. Нещо повече, ръководителите на редица банди, действащи в града и региона, били действащи военни офицери.

  Ветеранът на одеската милиция Исай Бондарев заявява, че военната комендантска рота, където служил през 1946 г., всъщност помагала на криминалистите – военните наистина участвали в съвместни акции, в резултат на което били иззети голям брой заловени оръжия и задържани мнозина престъпници. Но самият той не е чувал за никакви масови „отстрелвания“ на бандити в следвоенна Одеса. Бондарев не знае такива неща и смята, че цялата тази операция „Маскарад“ е плод на творческото въображение на сценаристите на филма.

  Според спомените на генерал-майора от милицията Николай Зазулин, маршал Георги Жуков в последните години от живота си в частни разговори обичал да казва, че само за една нощ изчистил Одеса от най-известните разбойници и престъпници – но никога не е твърдял, че бандитите били застрелвани на място. В неговите мемоари също не се споменава операция „Маскарад“.

  Маршал Георгий Жуков. Снимка: Уикипедия

  Но все пак министърът на вътрешните работи на СССР Николай Шчелоков присвоил на Жуков званието „Заслужил работник на Министерството на вътрешните работи на Съветския съюз“. Базирайки се на това, историците са склонни да вярват, че това е заради приноса му в борбата срещу престъпността в Одеса. Но не и за някаква конкретна операция „Маскарад“.

  Прототипът на главния герой във филма „Ликвидация“ Давид Гоцман – заместник-началникът на одеската милиция Давид Курлянд, е оставил спомени, които се съхраняват в местния музей на полицията. Директорът на музея Василий Давиденко потвърждава, че в спомените на ветерана се говори за изостряне на криминогенната обстановка в следвоенна Одеса, но и там не се споменава за операция „Маскарад“, както и няма други съвпадения със сюжета на филма.

  Така вече може да се смята за твърдо установено, че операция „Маскарад“ е плод на творческото въображение на създателите на филма. Това разбира се, ни най-малко не намалява достойнствата на сериала, който заслужено е носител на десетки награди за великолепните художествени образи и цялостните творчески постижения при създаването му.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link