Още

  Лунната долина в Бразилия

  Vale da Lua или Лунната долина в бразилските планини е част от националния парк Chapada dos Veadeiros. Сравненията с Луната не са случайни. Древното плато е старо почти колкото звездите – 1.8 милиарда години и там можете да видите някои от най-старите скални образувания на Земята.

  Националният парк, обявен за част от Световното културно и природно наследство на UNESCO през 2001г., е известно със спиращите дъха гледки, растения и животни и често Лунната долина се споменава между другото. Това съвсем не значи, че не си струва да я посетите и да разгледате гладките, сиви скали, полирани от кристално чистите води на река Сан Мигел.

  Пясъкът във водата е издълбал малки кратери в скалите, особено където теченията са най-силни. Vale da Lua постоянно се променя и оформя от течащата вода. Обилните валежи по време на дъждовния сезон подхранват реката и тя никога не пресъхва.

  Националният парк се намира на няколко километра от град Сао Джордж и се разпростира на 655кв.км. – десет пъти по-малко отколкото при създаването му на 11 Януари 1961г. от тогавашния президент Жуселино Кубичек.

  Големи открити пасища се издигат на височини между 600 и 1650 метра над морското равнище. Най-високата точка на парка е Serra da Santana на 1691м. височина. Като едно от местата в Бразилия с най-голямо разнообразие на животински видове, там могат да се видят много защитени видове като Пампаски елен, мравояд, гигантски броненосец и много други. Срещат се и 25 вида орхидея, които са уникални за този район.

  Богатите залежи на кварц и различни кристали в местността са били добивани от миньори, но поради потенциала на природно светилище, 3% от паркът днес се използва за туризъм, а останалото е запазено и се изследва.

  Източник: environmentalgraffiti.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови