ное. 9, 2017
8561 Views

Любовната история на дон Педру и Инеш Кащру

Автор:

Това е една от най-известните истории от средновековна Португалия. Случила се в средата на XIV-ти век в Португалия.

Инеш Кащру била благородничка от Галисия (дн. Северна Испания) и придворна дама на кастилската принцеса Констанс Мануел. През 1336г. принцесата била омъжена за престолонаследника на Португалия, младия принц дон Педру (малка историческа подробност: в средновековна Португалия само мъжете от кралски род носели титлата „дон“). Но се случило нещо неочаквано. Вместо в принцесата, младият принц се влюбил в… придворната й дама. За любовната връзка на Педру и Инеш скоро заговорил целият двор.

Самият крал дон Афонсо IV се опитал да защити законната съпруга на сина си. Той се тревожел не толкова за честта на своята снаха, колкото се страхувал, че силният род Кащру ще получи влияние над принца – а оттам вече и възможности за опасни политически интриги.

Въпреки това, дон Педру не се вслушал в предупрежденията на баща си и не прекратил връзката си с Инеш Кащру. Жена му родила 3 деца, а любовницата – 4. Независимо, че децата от Инеш били незаконни, в определени ситуации (междуособици, болест на законен престолонаследник и т. н.) те можели да предявят претенции за трона. Това заплашвало с евентуална братоубийствена междуособна война и отслабване на държавата. Кралят с основание се плашел от тази перспектива.

Но тогава се намесили външни обстоятелства. През 1345г., на 30-годишна възраст, принцеса Констанс умира по време на раждане. Дон Педру останал вдовец. Сега нищо не му пречело да се ожени за Инеш. Но придворните били против. Те не искали кралица от стария и могъщ кастилски род Кащру. Нейните роднини можели да заемат ключовите постове в кралския двор и да изхвърлят от него португалските велможи.

Но Педру бил влюбен в Инеш и не желаел да се раздели с нея. Любовта им се засилвала все повече. Двамата се преместили да живеят в манастира „Санта Клара“ в Коимбра, който бил построен от баба му, кралица Санта Изабел.

През 1354г. се появили слухове, че принцът се оженил тайно за Инеш Кащру. Това предизвикало паника в двора. Спешно бил свикан кралски съвет, на който велможите взели решение да бъде убита Инеш Кащру. Това било одобрено от крал Афонсо и оставало само да бъде изпълнено. В началото на януари 1355г. кралят изпратил Педру по границите, като му дал незначително поръчение. В същото време, кралските съветници Перу Куельо, Алваро Гонсалвеш и Диогу Лопеш Пачеку отишли в манастира „Санта Клара“ и убили Инеш Кашру, като отсекли главата й.

Когато принц Педру научил за смъртта на любимата си, отначало изпаднал в състояние на непоносима мъка, а после в ужасна ярост. Веднага вдигнал бунт срещу баща си. Португалия била обхваната от гражданска война. На страната на принца се намесили братята на Инеш със своите войски. Войната се водила до август 1355г. Само благодарение на намесата на кралица дона Беатрис, майката на дон Педру, се постигнало крехко примирие.

Но през 1357г. дон Афонсо IV умрял и принц Педру станал крал. Първата му работа била да заповяда да заловят убийците на Инеш Кащру. Двама от тях избягали в Кастилия, но Педру заплашил с обявяване на война – и те му били предадени.

Легендата твърди, че дон Педру лично ги екзекутирал пред очите на целия двор по много жесток начин – на единия разпрал гърдите и изтръгнал сърцето му, още докато бил жив, и го хвърлил в огъня. Същото сторил и с другия, но неговото сърце извадил през гърба му.

Само Диого Лопеш Пачеку се спасил, като се укрил във Франция.

През лятото на 1360г. крал дон Педру I обявил официално, че още през 1354г. се е оженил за Инеш Кащру. Кралските думи били потвърдени от свещеника и слугите, които присъствали на сватбената церемония. След това изявление децата на Инеш Кащру станали легитимни наследници на трона. Страховете на стария и мъдър крал дон Афонсо ІV се сбъднали напълно – по-късно техните претенции предизвикали междуособна война, която продължила няколко години.

Страстната любов на дон Педру, който като крал получил прозвището „Справедливи“, през ХVІ-ти век породила легенда. Според нея, по време на своята коронация, той заповядал да извадят тялото на Инеш от саркофага, да я настанят на трона до него и всички придворни да й отдадат кралски почести, включително клетва за вярност. Но историците смятат, че това е само предание, вдъхновено от голямата сила на любовта, и няма нищо общо с реалния живот.

Крал дон Педру Справедливи не се оженил никога вече. Той царувал 8 години и умрял през януари 1367г. Тялото му било поставено в саркофаг в гробницата на португалските крале – големия манастир в Алкобаса, до този на Инеш Кащру.

Техните саркофази и до ден-днешен са там. Всеки турист може да ги види – това е един от най-популярните туристически обекти в Португалия. Поставени са така, че двамата да бъдат с лице един към друг. Това е направено, за да могат в деня на Страшния съд, когато всички покойници излязат от гробовете, двамата влюбени да се погледнат в очите, да си спомнят всичко и заедно да отидат пред Божия съд.

loading...
Категория:
История · Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *