авг. 14, 2010
10727 Views

Мъртвото езеро

Автор:

Дърветата в пустинята са необичайна гледка. Най-често можете да ги видите в оазисите. Понякога обаче, когато водата се изпари напълно и при подходящите условия, те остават да вехнат, сякаш времето е спряло. Изчислено е, че тези акациеви дървета са мъртви повече от 900 години. Техните изкривени и начупени клони не са помръднали през годините.

Снимка: yuyu418

Мястото носи името Дедвлей или Мъртвото езеро, поради глинестото дъно, което напомня на езеро и многото дървета, които са умрели още по времето на Уилиям Завоевателя, когато е завладял Великобритания.

Снимка: Peregrine's Bird Photography

Глинестата почва се е образувала когато близката река Цаушаб е прииждала. Задържалата се вода е позволявала на акацията и камилския трън да растат и цъфтят. Преди 900 години климатът се е променил и районът е пресъхнал. Пясъчните дюни го обградили и не позволявали на водата от реката да достига до дърветата.

Снимка: ©haddock

Търговски обучения - myjobistosell.com

След това се случило нещо уникално. Дърветата не станали на вкаменелости, както бихте очаквали, а били изгорени от слънцето и станали черни като въглен. Сушата е толкова голяма, че не позволява на дървото да се разложи.

Снимка: Manon van der Lit

Мъртвото езеро се намира близо до по-известните солници на Сосувлей или в превод Мястото, от което няма връщане. Също така е обградено от най-големите пясъчни дюни в света. Те без съмнение са допринесли за това дърветата да се запазят толкова години.

Снимка: twogooses

Но не се заблуждавайте. Макар Мъртвото езеро да изглежда пусто, животът винаги си проправя път. В езерото живеят бръмбари, мишки, щрауси, антилопи и други животни. Растенията и животните успяват да съществуват там, благодарение на леката сутрешна мъгла, която се спуска всяка сутрин от бреговете на Атлантическия океан.

Източник: kuriositas.com

loading...
Етикети:
·
Категория:
Земя
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *