Още

  Мечешките шапки на британските гвардейци

  В наши дни Великобритания е известна със своите двуетажни автобуси, червени телефонни кабини, Биг Бен, Тауър и скандалите в кралската фамилия – когато става въпрос за най-типичните британски неща, с които хората най-често свързват тази страна.

  Но има още един чисто британски детайл, за който е интересно да се узнае откъде и как се е появил – знаменитите кралски гвардейци на кралица Елизабет II, които са облечени в червени униформи и носят огромни шапки от мечешка кожа. Защо ли британските гвардейци вече 200 години традиционно носят тези високи черни шапки?

  Снимка: Уикипедия

  Шапките на кралските гвардейци наистина са направени от истински кожи на американски черни мечки. Канадската компания Black Bear Cull всяка година ги продава на Великобритания в периода, когато се провежда контрол върху популацията на тези хищници. Общо Великобритания купува около 100 мечешки кожи годишно на цена 650 лири стерлинги едната. Между другото, месечната заплата на един кралски гвардеец е около 800 лири.

  Стандартната мечешка шапка на гвардееца е дълга 45.5 см и тежи около 680 грама. Тя е толкова лека, защото кожата е опъната върху рамка, напомняща плетена кошница, към която е прикрепена регулируема кожена подплата и златист ремък за плътно прилепване към брадичката. При старателно поддържане такава шапка може да издържи до 80 години.

  Шапките, изработени от естествени мечешки кожи, са за предпочитане пред всяка друга естествена кожа, плат или всякакви синтетични тъкани просто, защото кожата на мечката е ненадмината по водоустойчивост и леко тегло, а също така запазва топлината доста добре.

  Между другото, защитниците на правата на животните отдавна настояват да се забрани улавянето, убиването и дори изкупуването на кожите на убитите животни. В наскоро публикувано писмо от британския министър на околната среда Джордж Юстис се казва, че правителството наистина проучва възможността за прекратяване на тази традиция в обозримо бъдеще.

  Снимка: Уикипедия

  Трябва да се знае, че червените униформи и шапките на кралските гвардейци пред Бъкингамския дворец на пръв поглед може да изглеждат едни и същи, но между тях има някои тънки разлики. Съществуват общо 5 полка пехотни гвардейци, които имат право да носят такива шапки – това са гренадирската, колдстримската, шотландската, ирландската и уелската гвардия. Всички те могат да бъдат различени по специалните разноцветни пера на шапките, разстоянието между копчетата, яката и значките на рамото.

  Когато кралицата се намира в двореца, пред сградата има 4 пеши гвардейци. Когато тя не е в резиденцията, са само двама. Общо в охраната на двореца има 3 офицери и 36 войници. Гвардейците носят мечешките шапки само на празнични събития или по време на караул. Всички те са въоръжени професионални войници, които са готови да поемат военните си задължения в случай на опасност по време на различни събития, като „Изнасянето на знамето“, рождения ден на кралицата и смяната на караула в Бъкингамския дворец.

  И така, защо изобщо гвардейците носят толкова високи шапки? Откъде идва тази традиция? Обичаят британските гренадири да носят тези ексцентрични шапки датира от битката при Ватерло през 1815 година. Елитните гренадирски части на Наполеон Бонапарт носели такива кожени високи шапки, за да изглеждат по-застрашителни за своите противници – а и враговете им често улучвали само шапката, когато се прицелвали в областта на главата. Освен това тези шапки са леки и добре предпазват от вода, сняг, студ и силен вятър.

  Снимка: Уикипедия

  След като французите претърпели героично поражение от херцог Уелингтън, в чиято армия се отличили най-много колдстримските и шотландските гвардейци, британските войници взели тези кожени шапки от победените французи и ги превърнали в символ на Великата победа. Едва след наполеоновите войни главният британски кралски гвардейски полк бил наречен „гренадирски“. И носенето на такива шапки се превърнало в традиция на британската кралска гвардия – нищо, че тя е вдъхновена от екипировката на френската армия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link