Още

  Мегафауната е изчезнала заради хората, а не заради промените в климата

  Преди около 50 000 години гигантски животни, наричани мегафауна обитавали Австралия. Говорим за кенгуру, тежащо 450 килограма, 230-килограмови нелетящи птици, гущери дълги 7 метра и костенурки с размери на коли. След появата на първите хора обаче, над 85% от тези животни престават да съществуват.

  Досега се смяташе, че климатичните промени са отговорни за изчезването на гигантските животни. Нови проучвания на учените от Австралия обаче показват, че хората сме виновниците за изчезването на мегафауната.

  Учените анализират информация, събрана от дъното на Индийския океан. Там те лесно откриват улики за миналото, защото е изградено от слоеве материали, размити от океана. Това включва прах, цветен прашец и спори от гъби, наречени Sporormiella. Учените успели да изследват гъбични спори от преди 150 000 години до преди около 45 000 години и забелязали, че в крайна сметка техният брой намалял значително.

  Изображение на птицата Genyornis newtoni и хищния гущер Megalania Prisca

  „Изобилието на такива спори е добро доказателство за съществуването на огромни бозайници на югозападния австралийски бряг, които са обитавали мястото преди около 45 000 години. След това има един празен период от няколко хиляди години, след който популацията на мегафауната се срива. Широкомащабните промени в екосистемата през последния ледников период влияят на популацията на мегафауната, но незначително. Освен това няма доказателства за големи климатични промени по време на изчезването на мегафауната. Всичко се променя, когато идва човекът. Тогава тези животни изчезват напълно. “ – пояснява професор Жифорд Милър, който участва в изследването.

  По-ранни проучвания са разглеждали изчезването на гигантските животни като следствие от климатичните промени, като една от теориите им предполага, че метеорологичните събития, започнали преди 70 000 години превърнали пейзажа на югозападна Австралия от гориста среда с множество евкалиптови дървета в сух пейзаж с малко растителност. Изследване от 2015 година разглежда пресъхващите езера в централна Австралия като възможно доказателство, че загубата на водни ресурси е допринесла за изчезването на мегафауната.

  Професор Милър и колегите му обаче винят хората за случилото се. Проучване от 2016 година сочи, че първите хора на това място са изяждали яйцата на огромната птица, наречена Genyornis newtoni.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link