май 18, 2017
12946 Views

Сънували ли сте мъжа, когото хиляди твърдят, че са виждали в съня си?

Автор:

Всяка нощ хиляди души сънуват това лице. А вие?

През 2006 година една жена от Ню Йорк кара психолога си да направи портрет на мъжа, когото често среща в сънищата си. След сеанса, докторът оставя портрета на мистериозната личност на бюрото си и по-късно друг негов пациент разпознава нарисувания мъж. Той също твърди, че често го сънува.

Психологът разпространява портрета сред пациентите си и открива още четирима, които са го сънували. Случаят става популярен и много бързо още над 2000 души от цял свят съобщават, че често сънуват този мъж. Той се отнасял добре с всички и давал важни и ценни съвети на всеки един от тях.

Хилядите хора, които твърдят, че са сънували мъжа, разпространяват плакати по цял свят, на които е изобразено лицето му, за да открият все повече съмишленици. Такива постери има както в Америка, така и в Италия, Русия и дори Куба.

Плакат от Куба

Плакат от Италия

Но каква е причината това да се случва. Разбира се съществуват няколко теории, но никоя от тях не е потвърдена.

1. Теорията за прототипа – тя предполага, че лицето на този мъж е създадено подсъзнателно, когато дадения човек се сблъсква с трудности в живота си. По-чувствителните субекти създават образ, който да ги подкрепя, за да се справят с проблемите си.

2. Религиозна теория – според по-религиозните мъжът е форма, под която Бог се явява на сънуващите. Именно поради тази причина съветите, които той дава, трябва да бъдат приемани.

3. Теорията за нощния пътник – някои казват, че мъжът е истинска личност, която може да пътува сред сънищата на другите чрез общ сън.

4. Теория за имитациите – това е научна психо-социологична теория, според която този феномен е възникнал случайно и прогресивно се разраства. Когато хората научат за мъжа, те се впечатляват силно, след което започват да го сънуват.

5. Теорията, наречена „Everyman” (“всеки мъж“) – според нея лицето на мъжа съчетава най-запомнящите се черти от мъжкото лице. Това са най-често срещаните черти, които виждаме в ежедневието си, затова много хора твърдят, че го сънуват.

И все пак, никой не знае каква е истината за загадъчния мъж. От научна гледна точка, най-възможни от всички теории се оказват последните две – „Everyman” и Теорията за имитациите. От една страна, нещата, които виждаме ежедневно в живота си, често могат да бъдат подсъзнателно пренесени в сънищата ни, а от друга страна – на кого не му се е случвало вечер да сънува нещо, което му е направило силно впечатление през деня?

Въпреки че засега учените не са открили точно обяснение на феномена, мъжът и появата му в сънищата на всички тези хора е интересна тема за размисъл.

А вие сънували ли сте го?

loading...
Категория:
Мистерии
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *