Още

  Мистериите на океана – потъналите древни градове

  Световните океани крият много загадки на дъното си. И Титаник не е единственият пример за това. В морските дълбини се крие история, за която дори не подозираме. Мистерия, която трябва да бъде разрешена. На дъното на океана лежат стотици артефакти – съкровища, потънали кораби и дори изгубени градове. Древни градове, които стоят и само чакат някой да ги открие и да възроди старото им величие. Можете ли да си представите? На територията на Китай и Индия, както и в района на Южна Америка са открити подводни градове, за чието съществуване до скоро не се знаеше.

  Всички сте чували за Атлантида – изгубеният град, чието съществуване остава загадка. Истина ли е или не? За Атлантида знаем благодарение на древногръцкия философ Платон. През 360 година пр. н. е., той написва книга, в която говори за град съществувал преди 9000 години. Според него Атлантида имала размерите на Азия. Разбира се, дали Атлантида е истински град не е потвърдено. Възможно ли е град с подобни размери да остане толкова дълго в забвение? Учените все още спорят за отговорът на този въпрос.

  С времето обаче бяха открити други потънали градове, за които се знае, че със сигурност са истина. Ето ги и тях:

  Хераклион (Тонис)

  Този град продължава да изненадва учените с тайните си. Египтяните го нарекли Тонис, а древните гърци го познавали под името Хераклион. Потънал преди 1200 години, Тонис бил египетско пристанище (664 – 332 г. пр. н.е.). Смята се, че града е потънал вследствие на земетресение, по време на своя зенит. Открит е до северния бряг на Египет – на дълбочина по-голяма от 6 метра. В него са намерени невероятни исторически артефакти. Останките на 60 потънали кораба. Храмове, запазили някогашното си великолепие. Всичко в този град продължава да ни изненадва.

  Хераклион

  Палатът на Клеопатра, Александрия, Египет

  Домът на Клеопатра и Марк Антоний. Мястото, където великата владетелка на Египет сама е предизвикала смъртта си за да избегне, това да стане робиня. Предполага се, че и тук причина за потъването на града е било земетресение. Случило се е някъде в периода между 4 и 8 век. Заедно с дома на Клеопатра са потънали и всички частни сгради, казарми, военни обекти, както и недовършеният Тимомиум, светилището на Марк Антоний и Храмът на Изида. Там се намира и едно от Седемте чудеса на света – Фарът на Александрия. През 1994 година археолозите са открили различни съдове, статуи и бижута. Напоследък все повече се заговори за откриването на подводен музей, който да върне предишната слава на града.

  Шиченг, Китай (Лъвският град)

  Предполага се, че градът датира от времето на династиите Кинг и Минг (1368 г.). Градът е бил строен в продължение на години – издигнат е около 1300 година, но има свидетелства, че 300 години по-късно също е имало строителна дейност. Шиченг е пример за град, който е бил потопен умишлено. През 1959 година, жителите му били принудени да се евакуират, заради строенето на хидроелектрическа централа и язовир на територията му. При откриването на града, учените намерили цели стени и конструкции от 16 век в добро състояние.

  Шиченг. Уикипедия.

  Порт Роял, Ямайка

  Градът бил известен със съмнителната си репутация. Имало е и други жители освен пирати и проститутки, но много хора вярват, че именно грехът е станал причина Порт Роял да потъне през 1692 година. Други твърдят, че отново земетресение е станало причина града да срещне края си и населението от 2000 души да изчезне. С времето градът продължава да потъва и в момента се намира на 12,192 m (40 фута) под водата.

  Картина на Порт Роял от 1753 г. Уикипедия.

  Съвремието познава и други градове, които още лежат на морското дъно – например Алти Ям в Израел или Дуарка в Индия. А може би дори Атлантида съществува и някой ден ще можем да се насладим и на неговото величие…

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link