Още

  Мистерията със зелените деца от Улпит

  По света има най-различни странни истории, но дали сте чували тази?

  Според източниците, това се случило през 12 век. Край английското селце Улпит се появили две непознати деца – момче и момиче. Те внезапно излезли от яма, за лов на вълци. Били се изгубили докато пасат стадо овце, в последствие влезли в пещера, от която е звучал камбанен звън. Последвали го и влезли навътре в пещерата и неочаквано се озвали под яркото слънце край Улпит.

  Според Уилям от Нюборг, докато двете деца пасели стадото на тучна поляна, пред тях се появила огромна светла сфера, издаваща странен шум, а във вътрешността и имало завихряне, което ги всмукало. Възцарила  се тъмнина, а пред очите им блестяло слънце.

  Илюстрация на зелените деца, Рандолф Калдекот (1879). Снимка: Уикипедия

  Били облечени в зелени дрехи от непозната материя. Децата имали човешки вид, но били със зелен тен и зелени коси, говорели неразбираем език, в който преобладавали свистящи и съскащи звуци. Изглеждали гладни, но отказвали предложената им храна. Отначало започнали да ядат фасул, а постепенно и по-разнообразна храна. Зеленият цвят на кожата им с времето избледнявал, докато накрая добили нормален тен.

  На развален английски децата разказали, че са дошли през тунел и идват от място, което се нарича „Земята на свети Мартин“. Там царял вечен сумрак, гъсти облаци мъгла се стелели над земята, всичките жители били християни и зелени на цвят. Момчето изглеждало болнаво и след няколко месеца починало. Сестра му  получила името Агнес и прекарала целия си живот в Кигс Лин, графство Норфолк, където се и омъжила. Тя била капризна и опърничава, пристрастена към танци, флирт и вино, но съпругът и я обожавал.

  Дали това не е просто местен фолклор или пък децата са символичен образ на феите?

  Но историята остава жива и се предава през вековете, пораждайки въпроси.

  Някои изследователи предполагат, че братът и сестрата са избягали от медна мина. През средните векове  в мините се използвал детски труд. Контактът с медния прах може да бъде причина косата и кожата им да придобият зелен цвят. Това обаче не обяснява странната материя на дрехите им и първоначалната им непоносимост към нормална храна.

  Селски знак, изобразяващ двете зелени деца, издигнат през 1977 г. Снимка: Уикипедия

  Според по-смели версии децата са посетители от друго измерение, от подземен свят или са извънземни същества.

  Пол Харис предложил теория, според която децата са от село Свети Мартин, намиращо се на брега на река Ларк, недалеч от Улпит. Родители им умрели от чума и настойникът им решил да си присвои наследството им. Слагал в храната им арсеник, а той предизвиква позеленяване на кожата. Децата по чудо оцелели, и той ги отвел и изоставил в гората.

  Системното недохранване може е причина за хлороза – младежко малокръвие, което причинява позеленяване на кожния епидермис. Но тази теория не обяснява странния език, на който говорели първоначално децата.

  Каква е истината никога няма да се разбере. Мистерията около зелените деца ще си остане загадка, която вероятно ще вълнува и следващите поколения. Скептиците ще продължават да твърдят, че това са измислица, а тези които вярват ще търсят логично обяснение. Както често се оказва, вероятно в тази история има някаква доза истина, която с времето се е променила и доста украсена от въображението на разказвачите.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link