Още

  Мистериозният живот на легендарният търговец Уилям Ган

  Уилям Делбърт Ган е може би най-загадъчният от всички познати търговци в историята. Известен е с това, че използва геометрията, астрологията и древната математика за предсказване на събитията на финансовите пазари и исторически събития, търговските стратегии на Ган все още се използват широко днес, дълго след смъртта му през 1955 г. Учениците на Ган твърдят, че е бил един от най-успешните търговци на акции и стоки, който някога е живял, докато критиците твърдят, че няма конкретни доказателства, че някога е направил голямо богатство от спекулациите си. Дали Ган е бил  страхотен търговец или просто гуру, който печели от продажбата на книги и провеждането на семинари?

  Уилям Ган е роден през 1878 г. в Луфкин, Тексас, първото от 11 деца в бедно семейство памукоберачи. Той не е завършил училище, тъй като трябвало да бъде вкъщи, за да работи във фермата. Образованието му идва главно от Библията (той е отгледан баптист), която той използва, за да се научи да чете, и от складовете за памук, където научавал много за търговията със стоки. Ган започва кариерата си, като работи в брокерска фирма в Тексаркана и посещава бизнес училище през нощта.

  Уилям Делбърт Ган

  През 1903 г., година след като започва да търгува на фондовите и стоковите пазари, Ган се мести в Ню Йорк, за да работи в брокерска фирма на Уолстрийт. Скоро отваря собствена брокерска фирма, WD Gann & Company. По-нататък той разработва инвестиционната си стратегия като брокер, като наблюдава грешките, допуснати от своите клиенти и се учи от тях.

  През 1919 г. Ган започва да публикува ежедневна пазарна сводка, наречена Бюлетин за предлагане и търсене, обхващащ акции и стоки и правейки годишни прогнози . През 1923 г. той стартира друга поредица, в която дава конкретни търговски препоръки. Освен това той е написал редица книги през целия си живот, включително “Тунел през въздуха” (кодиран роман за научна фантастика, съдържащ някои от основните му идеи) и “45 години на Уолстриит”. “Тунел през въздуха”  била по-скоро фантастичен разказ за бъдещето и самолетите, но читателите виждат в нея предсказания за нападението на японците срещу Пърл Харбър и откриват интересни търговски тактики. След Втората световна война Ган сключил още една успешна сделка.

  Твърди се, че той е спечелил на борсата повече от 50 млн. долара. Интересна информация е, че Ган не давал съвети на своя партньор в издателството за книги, под предлог че той не си плаща, за да ги получи. Макар че бил несметно богат, Уилям не правел безплатно нищо и треперел за всеки долар.

  Ган често цитира Книгата на Еклисиаст, глава 1, стих 9: „Това, което е, е това, което ще бъде, това, което се прави, е това, което ще бъде направено, и няма нищо ново, под слънцето.“ Той вярвал, че всичко, което се случва на пазарите, има исторически ориентири. По същество всичко се е случило преди и в крайна сметка ще се повтори. Той изучава античната геометрия и астрология, за да изследва как пазарните събития и конкретните числа се повтарят през различни времеви цикли.

  На тези цикли той заявява: „ За да постигнете успех, трябва да продължите да изучавате миналото, тъй като пазарът в бъдеще ще бъде повторение на миналото. Ако разполагам с данните, мога да разбера чрез изследване на цикли кога ще се случи определено събитие в бъдеще. Ограничението на бъдещите прогнози, основани на точния математически закон, е ограничено само поради липса на познания за точните данни за миналата история, от които да се работи.“

  През 1909 г. за 25 работни дни той сключил 286 сделки, от които само 22 са били на загуба. Иначе казано, той спечелил в 92% от случаите. През 1933 г. Ган сключил 479 сделки и спечелил в 422 от тях, а началният му капитал нараснал с 4000 процента. По-късно той показал как хилядата долара, които инвестирал през 1915 г. в акции на компанията Ю Ес Стийл (US Steel), през 1935 г. нараснали на 6.8 млн. долара.

  За разлика от другите анализатори, той прогнозирал не въз основа на цените, а на времето. Уилям предсказал края на Първата световна война. Знаейки това, някои предприемчиви хора направили милиони на пазара, макар че тогава все още много малко хора вярвали на Ган. Той предсказвал с точност до дни всички изменения на пазара и в резултат на това предрекъл началото на Голямата депресия, причините за нея, както и края й. Докладът, в който е описано всичко това, и до ден днешен се изучава. Точността на посочените в него данни е поразителна. Повечето от пророчествата си Ган правел една година предварително.

  Той определя редица важни времеви цикли, като разглежда 60-годишния цикъл като най-важен. Той заявява: “ Най-големият и най-важен цикъл от всички е този, който се повтаря на всеки 60 години или в края на третия 20-годишен цикъл.

  Той поставя и голям акцент върху 90-годишния цикъл, който, според защитниците на Ган, прогнозира потенциалната финансова криза, настъпила през 2019 г. През 2019 г. се навършват 90 години след финансовата криза от 1929 г.

  Едно от най-силните доказателства, утвърждаващо репутацията на Ган като майстор търговец, излиза от статия на Ticker and Investment Digest от 1909 г. на Ричард Д. Уикофф , добре уважавана фигура на Уолстрийт по онова време. Статията описва представянето на Ган, записано от независим наблюдател: „През месец октомври 1909 г., за двадесет и пет пазарни дни, Уилям Ган извършва, в присъствието на наш представител, двеста осемдесет и шест транзакции с различни акции и в дългата и късата страна на пазара. Двеста шестдесет и четири от тези транзакции доведоха до печалба и двадесет и две загуби. Капиталът, с който оперира, се удвоява десет пъти, така че в края на месеца той е имал хиляда процента от първоначалния си марж. “

  В другия край на спектъра, Александър Елдър, в книгата си „Търговия за живот“ от 1993 г. , представя по-скептично мнение, използвано по-късно като доказателство от противниците на Ган.

  През 1954 г. Ган получава инфаркт. През 1955-а лекарите му откриват рак и той умира същата година на седемдесет и седем годишна възраст. Според запознати, след като умира целият капитал на Ган, заедно с къщата му, бил оценен само на 100 хил. долара. Така че Ган оставил след себе си още една загадка – къде са изчезнали неговите милиони?

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link