Още

  Мит или факт е рекордът на Клиф Йънг – пастирът от Австралия, който надбяга света с галоши?

  Има истории, които впечатляват за времето си, но и дълго време след това продължават да са актуални и интересни. Такива истории се превръщат в легенди, базиращи се на истина, но доста поукрасени от самото начало или впоследствие, след дълго преразказване.

  Напоследък отново набира популярност историята за човекът, който по галоши надбяга света. Така наричат Клиф Йънг, пастирът от Австралия. Към момента на събитието той е на 61 години, а събитието е 875 километровият супермаратон от Сидни до Мелбърн, случило се през 1983 г.

  Клиф Йънг. Снимка: Уикипедия

  Според легендата за този феноменален австралиец, на солидната си възраст победил специално тренирани  професионални атлети и въпреки супер модерната им екипировка и безупречен график за маратона.

  Всички ние обичаме истории за обикновени хора станали герои и тази наша слабост често се използва за бъдем убедени в определена идея.

  Няма спор, че такива неща се случват, както и че определени събития се манипулират с някаква цел.

  Кое обаче  в конкретната история е истина, кое измислица, кое умишлена манипулация и с каква цел?

  Легендата

  На въпросния супермаратон, сред млади и подготвени атлети се появил аматьор – възрастен и без специална екипировка. Бил облечен в работно облекло и обут с галоши. Той отишъл до масата за регистрация, за да се запише и да си вземе номер. Там му се казало, че като зрител няма право да е в зоната на участниците, на което той отвърнал, че ще участва. Това накарало хората наоколо да останат без думи за известно време. Но в края на краищата Клиф бил регистриран и допуснат за участие под номер 64.  Надушили сензацията, репортерите веднага го обсипали с въпроси. Те се интересували дали няма риск за здравето и живота му, както и защо си мисли, че може да победи в маратона. Йънг простичко им отговорил, че не е без опит. Като фермер, пасящ 2000 овце, на площ 2000 акра земя, е свикнал на подобни натоварвания. Понякога му се налагало с дни да гони овцете, за да ги прибере от обширните пасбища.

  В началото на маратона Клиф много изостанал. Част от публиката му съчувствала, а другата му се подигравала. Професионалните състезатели били разпределили времето си така – 18 часа тичане и 6 часа сън. Обаче Клиф не знаел, че може да се спи, той напредвал по трасето интуитивно. Първата нощ изобщо не спал и стигнал до Митагонг. Въпреки това той все още изоставал. С всяка нощ обаче напредвал и приближавал към лидерите в маратона, докато последния ден задминал всички атлети. Рекордът на Клиф Йънг за дистанцията от 875 километра е 5 дни, 15 часа и 4 минути.

  За първото си място той получил награда от 10 000 австралийски долара, която отказал. Обосновал отказа си с това, че не е знаел за паричната награда. Той дарил наградата си на първите пет лекоатлети, които финиширали след него.

  Шампионът бил поздравен от президента и премиера, получил предложения за рекламни договори, а на подивелите за сензацията репортери споделил:

  „Дори и да знаех, че имам право да спя, пак нямаше да го направя. В най-трудните моменти си представях, че пред мен има препускаща овца. Каква е тайната ми? Свежият въздух, чистата вода“.

  Какви са фактите?

  Първият австралийски супермаратон се е провел през 1983 г. – това е вярно. Но на старт застанали само 11 атлети. Сред тях нямало професионалисти, всички били аматьори. Само един от тях бил под 30 години, останалите били над 40 и дори над 50 годишни. От тях финиширали само шестима. Преди маратона Клиф Йънг, заедно с приятелят си Джо Рекорд, провеждали тренировки, като тичали от 20 до 40 километра дневно.

  Паметник на Клиф Йънг под формата на ботуши в букова гора, Виктория, Австралия. Снимка: Уикипедия

  Клиф наистина не спал през първата нощ. Но това не е било, защото не е знаел, че може да се спи, а защото това била стратегията му. За цялата дистанция той отделил само 12 часа за сън. Средното темпо на шампиона е било 7 километра в час.

  За рекорд не може да се говори, защото това е бил първият супермаратон. През следващата година Клиф отново участвал, но се класирал седми. А на по-следващата не успял да завърши.

  Относно разпределянето на паричната награда, Йънг и Рекорд се договорили да си поделят сумата. Шампионът получил поздравление само от премиера. Предложенията за рекламни договори не били за милиони, а за скромните 100 000 местни долара.

  Разбира се фактите не могат да омаловажат постижението на Клиф Йънг. Хората са имали нужда от герой  и  организаторите на маратона са се възползвали от това, за да популяризират бягането на свръх дълги дистанции. Щом обикновен мъж на 61 години може, значи всеки може. Земният маратон на легендарният шампион свършва когато е на 81 години, но славата му продължава да тича по света. Дори развенчан от пълният си блясък, митът за шампионът по галоши не е далеч от истината.

  Мемориална плоча на Клиф Йънг. Снимка: Уикипедия

  Споделете вашето мнение: За или против сте, относно митологизирането на съвременните герои?

  Подходът на хиперболата винаги е съществувал от най-древни времена. Затова до нас са достигнали предимно приказки, митове и легенди за герои. Но хора като Клиф Йънг показват, че зад всяка легенда се крие голяма доза истина. Малко преувеличение наистина е способно да мотивира. А всеки от нас се нуждае от мотивация за да постигне целите и мечтите си.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link