Още

  Катаклизми, променили лицето на Земята

  Нормално е при земетресения, цунами и други природни бедствия да отдаваме най-голямо значение на загубените човешки животи. Понякога обаче тези природни катаклизми са толкова големи, че завинаги са променили лицето на Земята.

  Кракатау
  Снимка: Marco Fuller

  През 1883г. вулканичният остров Кракатау изригва с такава мощ, че тътенът се чува на 4800км. разстояние. За жалост преди сто и кусур години на мястото не е имало много фотографи, които да запечатат момента, така че разполагаме само със снимки на това, което е останало днес.

  Експлозията била толкова силна, че парчета от острова се разлетели на височина 60 километра и площ 1 000 000кв.км. Това е най-мощното вулканично изригване, известно на учените. Звукът от изригването пък е най-силният в историята, достигайки чак до Австралия. Ако това се беше случило в наши дни и живеехте в Австралия, щяхте първо да чуете за зрелището по новините, а звукът да достигне до вас след 3 часа.

  Силата на взрива се равнява на 200 мегатона тротилов еквивалент. За сравнение – най-мощната експлозия, предизвикана от човек е взривяването на руската водородна Цар бомба, която е била 50 мегатона – четири път по-слаба от Каракатау.

  Последствията от изригването били ужасяващи. Вълни цунами с височина над 50 метра достигнали бреговете на Ява и Суматра и заличили крайбрежните селища, убивайки над 36 000 души. Облакът прах и отломки, които излетели в атмосферата променили климата на цялата планета, понижавайки температурите с няколко градуса. Залезите станали изключително цветни, а Луната понякога била синя или зелена.

  Наводненията в Мисула

  Представете си едно огромно езеро с площ 7800кв.км., което в единия край е замръзнало и единственото, което държи почти милион кубични метра вода е някакъв си лед. А какво знаем всички, че прави водата? Винаги намира откъде да мине! А ледът съвсем не е нещо, което може да я спре. Така в продължение на 2000 години през последния ледников период, на всеки 40-50 години езерото заливало с изключителна мощ Монтана, Айдахо, Вашингтон и Орегон. Водата препускала със 140км/ч, изривайки всичко по пътя си.

  На места водата достигала дълбочина от 120 метра, а освободената енергия се равнявала на 4500 мегатона.

  Земетресенията в Ню Мадрид

  Въпреки екзотичното си име, Ню Мадрид е град в щата Мисури, САЩ. По някаква случайност се намира точно в центъра на сеизмична зона. Започвайки на 16 Декември 1811г. серия от земетресения разтърсват Ню Мадрид с такава мощ, че образуват обратна вълна по река Мисисипи, която обръща течението си за няколко минути.

  Двете най-силни земетресенията стават на 17 Декември и 7 Феавруари на следващата година. Те били с магнитуд 7,7 и били усетени на площ от 3 милиона кв.км.

  Парикутин
  Снимка: Borre Pilot @ flickr

  Представете си – седите си в задния двор на къщата и си мислите, че е крайно време да разкарате досадната жилеща коприва, която е поникнала навсякъде. Изведнъж обаче копривата е най-малкият ви проблем, защото в задния ви двор изниква цял вулкан.

  През първите месеци на 1943г. в Парикутин, Мексико местните жители започнали да чуват тътен и били учудени, защото времето било прекрасно. Това, което не знаели е, че всъщност странните звуци идвали изпод земята, където един чудовищен вулкан се канел да стане най-новата атракция на селището. Проблемът обаче бил, че навсякъде започнали да се образуват кратери, а експлозии разлюлявали земята изпод краката на смутените хорица. Те разбира се панически се разбягали, а само 24 часа по-късно след тях останал един 50-метров конус. За една година вулканът се издигнал на цели 336м. През следващите 8 години вулканичната активност не спряла и всичко в радиус от 25км. било покрито с лава.

  Чак през 1952г. вулканът изгаснал и останал като 424-метров паметник там, където само допреди няколко години били домовете на хората.

  Сибирските капани
  Изображение: Majora28 @ deviantart

  Преди 250 милиона години Земята е изглеждала доста по-различно. Тя е изобилствала от живот и по нея бродели всякакви чудати животни. В един прекрасен ден обаче, адът буквално се стоварил на земята.

  Всички знаем, че днес Сибир е студено и покрито от сняг място. Под ледовете обаче са заровени хиляди километри лава. Мястото е известно като Сибирските капани и вероятно там е било най-разрушителното вулканично изригване в историята на планетата. Лавата буквално избухнала от земните недра. Феноменът е известен като потоп от базалтово изригване. Земята се разцепила и целият континент бил залят от лава. 95% от живота на планетата загива и били нужни 30 милиона години, за да се възстанови баланса на планетата.

  Учените прогнозират, че е въпрос на време преди подобен катаклизъм да се случи отново.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови