Още

  Напук на света, Япония прати кораби да избиват по 333 кита годишно

  Япония изпрати флотилия с цел убийството на 333 остроклюна кита в Антарктическия океан.

  Експедицията се осъществява въпреки решението на Международния съд и възраженията на много държави, включително Австралия и Нова Зеландия. Япония многократно е отхвърляла призивите за спиране на лова на китове, настоявайки, че е за научни цели.

  Преди няколко дни четири кораба са отплавали от Шимоносеки за Южния океан. Експедицията трябва да приключи през март 2016г.

  На пук на света, Япония прати кораби да избиват по 333 кита годишно

  По-рано тази година Международният съд нареди Япония да прекрати научната си програма JARPA II, след като отхвърли твърденията на страната, че целта й е изследователска.

  Япония лови китове въпреки световния мораториум, възползвайки се от дупка в закона, позволяваща убиването на бозайници за научни изследвания. В същото време месото от кит е широко разпространено в страната.

  След забраната, възложена от съда, Япония обяви нова изследователска програма, с ново име – NEWREP-A – чиято продължителност ще е 12 години.

  Под новата програма ще бъдат убивани по 333 кита на година, което прави почти 4000 за целия период. Твърди се, че няма друг начин, освен умъртвяването на животните, за да се събере необходимата за изследването информация.

  Според неправителствената организация Sea Shepherd обаче, японците са бракониери, които нарушават международния закон.

  На пук на света, Япония прати кораби да избиват по 333 кита годишно

  Групата призовава австралийското правителство да брани водите си и заплашва, че при необходимост ще се намеси.

  „Ако Sea Shepherd се натъкне на престъпна дейност, както винаги ще се намесим, за да предотвратим това престъпление.“ – казва капитан Питър Хамардстед.

  Организацията е известна с директните си сблъсъци с ловци на китове, заснети от Animal Planet за поредицата „На война за китове“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови