Още

  Началото на оръжията

  Постоянните войни между робовладелските държави изисквали съответната бойна екипировка. Затова производството на оръжия непрестанно отразявало най-високите технически умения в съответната епоха.

  Впрочем, тази тенденция се запазила до ден-днешен – производството на оръжия винаги се извършва на най-високо технологично ниво.

  В древността трябвало постоянно да се усъвършенства производството на хладни оръжия, които тогава били основният вид въоръжение. След медната и бронзова епоха всички видове хладни оръжия се изработвали от закалена стомана и старателно се оформяли, често с богата украса – за пълководци и владетели. Започнали да правят бойни секири, извити саби (с тях се получава и режещ удар, освен правия сечащ), боздугани.

  Художественото тълкуване на огледалото на Архимед използвало за изгарянето на корабите. Живопис от Джулио Париги, 1599

  С настъпването на желязната епоха започнал нов етап в развитието на оръжията – настъпило времето на железния меч. Железни мечове и копия се появили в Гърция през ХІ-Х в. пр Хр.

  Значително усъвършенствали лъка – основното метателно оръжие на воините и ловците. В същото време подобрили стрелите, които получили бронзови, после стоманени върхове и по-съвършено оперение. Увеличил се и запасът от стрели, които започнали да се носят в кожени колчани.

  Широко разпространение получила и прашката – древно оръжие за хвърляне на камъни, представляващо ремък с разширяваща се средна част.

  Развило се строителството на метателните машини, в чиято конструкция били вложени най-напредничавите постижения на механиката на древността. Те се използвали най-вече за обсада на крепости – но също и за тяхната отбрана, по-малко в полеви сражения. Това били първите военни устройства, които изисквали точни математически изчисления и проектиране. Така, например, Архимед създал много военни машини, използвани при защитата на родния му град Сиракуза срещу римляните. Сред тях най-уникални били запалителните полусферични огледала, които се правели от полиран метал – и фокусирали слънчевите лъчи върху платната и дървените части на вражеските кораби, като ги подпалвали.

  Въз основа на лъка и прашката започнали да правят машини с механични устрйства за натягане на дебелите въжени тетива.  Около 500 г. пр. Хр. в Китай се появил прост камнемет, който представляваб гъвкав изправен стълб, вкопан в земята – към свободния му край била закрепена прашка с камък в нея. По-нататъшно развитие на този тип метателни уреди е катапултът, предназначен за хвърляне на камъни по стръмна траектория. Неговият метателен елемент бил лост, вмъкнат в сноп усукани въжета. Камък или друг снаряд се поставял във вдлъбнатина под формата на лъжица на свободния край на лоста.

  Авитохол, стрелящ със сложносъставен лък. Сцена от златното съкровище от Над Сент Миклош (V-VII в.). Източник:http://handguns.g00net.org/Cold_steel/Bows/BG_bows.htm

  В Древна Гърция и Рим използвали онагри – мощни катапулти, които позволявали да се хвърлят камъни с тегло до 80-100 кг, бъчви с запалителни смеси и др.

  Термините „катапулт“ и „катапултиране“ не са изчезнали от съвременния лексикон, тъй като катапултиращи устройства, естествено, с по-съвършен дизайн, широко се използват днес за спасяване на пилотите на самолети при аварии.

  Едно от първите устройства за механично хвърляне бил гастерофетът – мощен лък с механично устройство за затягане на тетивата, прототип на средновековния арбалет. По-нататъшното му развитие е балистата, използвана чак до Средновековието за хвърляне на различни снаряди (дървета, стрели, камъни и др.) по леко наклонена (настилна) траектория.

  По време на обсада на крепости широко се използвали и хелеполите – многоетажни обсадни кули, високи до 35 метра и движещи се върху ролки или колела; те били облицовани с метални листове или кожи. В долната част на хелепола се намирали стенобойни машини за пробиване на стените – тарани. Таранът представлявал тежък дървен ствол с метален накрайник, окачен на вериги, който се разлюлявал, за да удари крепостната стена. Започнал да се използва от асирийците още през Х-VІІІ в. пр. Хр.

  Ранносредновековна българска сабя от Върбица (възстановка). Източник – Уикипедия

  Огромна роля в битките играели бойните колесници, които започнали да използват шумерите през III хилядолетие пр. Хр. През II хилядолетие те се разпространили навсякъде и се привличали в решаващите сектори на военните действия, най-често пред фронта или по фланговете на пехотата. Египетските фараони по време на битка се изобразявали винаги в колесница.

  Колесницата била с две, по-рядко с четири колела, запрегната с два коня и управлявана от кочияш. Върху платформата имало воин, въоръжен с копие и лък, а понякога и негов оръженосец. Любопитно е, че бойни колесници били използвани и през ХХ век – това били прочутите „тачанки“ по време на Гражданската война в Русия в периода 1918-1922 г., след революцията от 1917 година. Техният екипаж бил същият – кочияш и боец, но вече въоръжен с оръжие от ХХ век, прочутата картечница „Максим“…

  Усъвършенстването на хладните оръжия принуждавало воините да търсят защита от тях. Отначало използвали кожени, медни, бронзови, а после и железни шлемове и брони. Щитовете също се изработвали от всякакви материали, включително и от дърво.

  През І хилядолетие в Асирия се появило едно от най-разпространените защитни въоръжения – ризницата. Това бил много скъп защитен доспех във формата на риза от железни халки. За да се направи такава метална риза за среден ръст, били необходими около 20 хиляди халки – колкото по-малки били, толкова по-скъпа била самата ризницата. Производството на ризници показвало и високото ниво на развитие на коваческото изкуство.

  В допълнение към оръжията и средствата за защита в армиите започнали да се появяват други  военни принадлежности и атрибути: тръби, знамена, гербове, барабани и др.

  За съжаление, оръжията като инструменти за убиване винаги се намирали и се намират в челото на техническия прогрес на всяка една епоха.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link