Още

  Най-добрите американски оръжия през XXI век

  Без съмнение мнозина смятат, че Америка притежава най-добрите оръжия в света, а съответно – американската армия e най-силната. А ето и какви ще са оръжията на Америка през XXI век.

  За да продължава да бъде силна, Америка разчита от комбинацията на “меката сила” и “твърдата сила”. “Мека сила” представлява комбинация от икономика, дипломация, ценности, култура, технологии, с които могат да оказват влияние на другите държави и така да постигат своите цели.

  Но все пак понякога се налага използването и на “твърда сила”, т.е. използване на армията и нейните оръжия. А за да може да използва своята армия, САЩ отделят огромни средства в своя бюджет. Военните разходи на САЩ са около 600 милиарда долара на година. Колко голяма е тази сума дава представа и сравнението: техния бюджет е по-голям от общата сума на военните бюджети на Саудитска Арабия, Китай, Франция, Русия, Индия.

  Голяма част от тези пари се използват за поддръжката на военните бази в чужбина. А за разработване на нови технологии се отделят на година между 80 и 100 милиарда долара.

  Ето и списък с най-добрите оръжия за XXI век на САЩ:

  F-35

  Този самолет трябва да бъде най-модерният в американските ВВС, но в същото време неговата разработка се превърна в най-скъпата в историята на американската армия. Той бе съпроводен от много трудности и Америка отдели над 1,5 трилиона долара.

  F-35 е стелт самолет и трябва да излита вертикално. С едно зареждане във въздуха ще може да преодолява 2220 км, а максималната скорост, която ще може да развива е 1930 км/ч. Самолетът ще може да се въоръжава с почти всички оръжия: ракети въздух-въздух, въздух-земя, противокорабни ракети, бомби с лазерно насочване и умни бомби, касетъчни боеприпаси. Също така ще е в състояние да носи и атомни бомби B61 mod 12, които имат точност на поразяване 30 метра. Тези бомби са с мощност от 50Кt. и могат да се забиват в земята. Плановете са този самолет да бъде използван поне до 2070 година.

  Цената на F-35 се движи в рамките на 85 и 116 милиона долара. Той е предвиден за продаване и в чужбина, а вече се знаят и страните, които проявяват интерес към него: Австралия, Турция, Южна Корея, Италия, Великобритания, Дания, Холандия, Израел.

  ПРО

  Противоракетната отбрана (ПРО) е една от най-важните програми на Америка. Тази система е скъпа и сложна, съдържа в себе си много компоненти: мощни радари, сателити в космоса, бързи и точни ракети. В момента се знае, че Америка разполага с три такива системи: в Аляска, Калифорния и Румъния. Има планове да се изгради подобна система и в Полша.

  Системите на противоракетната отбрана са от различен тип, защото са предназначени за поразяване на различни цели. Системите на ПРО са 100% ефективни срещу старите ракети Скъд. А в същото време тяхната ефективност срещу ракети с по-голям обсег е по-малка. Системата GMD, която се използва в Аляска и Калифорния се прицелва не в самите ракети, а в техните бойни глави, докато са в космоса. Експертите смятат, че тази система е с потенциал за справяне с междуконтиненталните балистични ракети.

  Обаче системите в Европа ще разчитат на друг тип ракети, които ще са по-ефективни към балистичните ракети със среден обсег на действие. По разбираеми причини не всичко е известно около тази програма, но със сигурност, тя ще продължи своето развитие през целия XXI век.

  V-22 Osprey

  Това е хибридна машина между хеликоптер и самолет. Проектът е в разработка още от средата на 80-те години на миналия век. V-22 Osprey съчетава характеристиките на хеликоптер и самолет: може да излита вертикално, но се движи с по-висока скорост – максималната скорост е 565 км/ч. С едно зареждане може да изминава 1627 км, а ако има външни резервоари разстоянието се увеличава до 3590 км. Самата машина не е високотехнологична и е снабдена само с две картечници, но въпреки това присъства в класацията, защото с нейното използване ефективността на американската армия се увеличава в пъти.

  Също така има и немалко критики към този проект – много хора са недоволни от това, че хибридът струва два пъти по-скъпо от хеликоптер с по-голяма товароносимост. Вече има поръчани 400 броя, които ще бъдат използвани от морската пехота в специални мисии зад граница. Предполага се, че машината ще бъде използвана през целия XXI век.

  Дронове

  Дроновете навлизат все повече в употреба, а американската армия вече разполага с цяла гама от тях. Безпилотните самолети могат да бъдат използвани за най-различни цели: разузнаване, нанасяне на въздушни удари, подслушване, видеошпиониране. Освен обичайните въздушни дронове, военните вече разполагат и с подводни и космически безпилотни апарати. Безпилотните минисовалки са предназначени за шпионаж на комуникациите от космоса и за унищожаване на вражески сателити.

  Можем да изброим невидимият RQ-170 Sentinel, атакуващият MQ-9 Reaper и тежкия разузнавач RQ-4 Global Hawk. Обаче вече се разработват по-добри апарати, като SR-72, X-47, RQ-180. Възможностите на SR-72 са големи – той ще може да нанася удари на противника от космоса.

  Самолетоносачи клас Gerald R. Ford

  Самолетоносачите от новия клас Gerald R. Ford ще заменят остарелите самолетоносачи клас Нимиц. Разработването на тези самолетоносачи струва 36 милиарда долара, а една бройка от тях е на стойност 10 милиарда долара. За сега са планирани да бъдат произведени 10 броя самолетоносачи от новия клас. Всеки един от тях ще бъде въоръжен с ПВО комплект, над 75 самолета и няколко хеликоптера, а също така и с лазерно оръжие против дронове и ракети. Също така ще разполага с нов, електромагнитен катапулт, който ще бъде по-ефективен от сега използвания катапулт. По този начин се намалява натоварването на шасито на самолетите при излитане и те ще могат да излитат с по-висока скорост.

  Новите самолетоносачи ще бъдат снабдени с два ядрени реактора и ще могат да се движат със скорост от 56 км/ч.

  Стелт бомбардировач B-21

  Остаряващите бомбардировачи B-52 трябва да бъдат заменени, и с тази цел се разработва стелт бомбардировачът B-21. Northrop Grumman вече разработва самолета, според изказвания на военните. Той ще има „изключителни стелт способности“. Интересно е, че в началото са искали да се казва B-3, но противниците са надделели и са го кръстили B-21, като цифрата “21” означава 21-ви век и фактът, че това ще е първият бомбардировач на новия век.

  Според предварителните информации, цената на една бройка ще е 564 милиона долара, а в плановете на САЩ е да бъдат построени 100 броя. Този самолет ще се отличава с много тънък профил, черно покритие и характерните прави линии за стелт технологиите. Ще има много по-добри възможности за стелт от В-2, което ще му позволи да навлиза дълбоко във вражеската територия. Планирано е първите тестове да бъдат проведени през 2025 година.

  Рейлгън

  Рейлгън или електромагнитно оръжие (railgun) е едно от новите оръжия в арсенала на американската армия. Това оръжие е като излязло от някой научнофантастичен филм. Напълно възможно е в бъдеще да замени някои от сега съществуващите оръжия.

  Това оръжие ще може да изстрелва снарядите си с помощта на огромно количество електромагнитна енергия и система от медни релси. Снарядите, които ще се изстрелват няма да носят експлозиви, а ще могат да разчитат само на генерираната кинетична енергия. Снарядът ще може да се насочва с няколко перки в задната си част, а скоростта която ще развива е около 9100 км/ч, което е 7 пъти повече от скоростта на звука. Оръжието ще има обсег от 160 километра.

  За сега това оръжие се разполага само върху кораби, защото консумира много енергия. В момента се разработва по-лек и компактен вариант, предназначен за сухопътните войски. Напълно е възможно още в този век американската армия да разполага с танкове, въоръжени с Рейлгън.

  Както вече бе отбелязано, САЩ използват огромен военен бюджет, за да поддържат силата на американската армия. Обаче според новия президент на САЩ Доналд Тръмп, военните разходи се използват неправилно, има програми с раздут бюджет и други, при които не достига финансиране – като примерно страдащата от малък бюджет програма за междуконтиненталните ядрени ракети. Не трябва да забравяме, че Америка е в непрекъсната конкуренция с другите страни, като Китай и Русия, и едва ли в близко бъдеще военните разходи ще бъдат намалени.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Най-добрите оръжия на Русия през XXI век

  Най-добрите оръжия на Китай през XXI век

  Най-добрите оръжия на Турция през XXI век  

  Големите танкове на Германия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link