май 29, 2018
86332 Views

Най-големият скъперник в света

Автор:

На 3 юли 1916 г. умира Хенриета Хоуланд Гети Грийн, която била наричана „вещицата от Уол Стрийт“. Нейното име е включено в „Книгата на рекордите на Гинес“ като „Най-големият скъперник в света“. По времето на смъртта си Гети е най-богатата жена, чието състояние е достигало 4 млрд. долара. Тя притежавала повече от 8 хиляди парцела земя, била известен лихвар и купувала акции на компании, свързани с железопътния транспорт.

Хенриета е родена през 1834 г. в семейство, притежаващо добро състояние за онези времена. Основният източник на доходи било китовото масло. С нейното възпитание бил зает дядо й – Гедеон Хоуланд. Хенриета принадлежала на протестантска религиозна група от квакери, доста често срещана в Щатите на Нова Англия. Името „Quaker“ идва от английското „quake“ – трепери. Сред принципите на квакерите винаги са били самоограничението, непретенциозността по отношение на храната и дрехите.

Когато зрението на стария Гедеон започнало да отслабва, седемгодишната Гети се качвала в скута му и с истински интерес четяла вестникарските съобщения за финансовите новини, разбирайки разликата между акции и облигации. На 13-годишна възраст станала семеен счетоводител.

За нейната невероятна изтънченост, която се е превърнала в изключително скъперничество с времето, има легенди. Хенриета била доста красиво момиче, но младата дама носела една и съща износена рокля и овехтели обувки. След смъртта на майка си Гети рядко устройвала приеми. Казват, че гасяла свещите преди напускането на гостите и угарките продавала на следващия ден, салфетките  не изхвърляла, а мокрела с вода и приглаждала ъглите им, за да ги използва още един път.

След смъртта на баща си през 1865 г. Хенриета става наследник на впечатляващо състояние от 7.5 милиона долара. Точно в този момент тя среща бъдещия си съпруг – Едуард Грийн. В семейството на американските членове на фамилия Грийн имало конгресмени и съдии, а родният му чичо бил кмет на Бостън. Самият Едуард, който говорел няколко езика, включително китайски, пътувал из половината свят. В продължение на осемнадесет години той остава във Филипините, където има значителна печалба от търговията с коприна, чай, тютюн и хашиш.

Едуард подкрепил Хенриета, когато баща й починал, а и след това, когато леля й умира. Две години по-късно Хенриета се съгласила да се омъжи за Едуард Грийн. Двамата легализирали връзката си и сключили брачен договор, според който Едуард нямал право на нито един цент от състоянието на Гети. И дори когато съпругът й се разорил и задлъжнял, тя не му помогнала, а го прогонила.

Гети Грийн я познавали всички на Уол Стрийт. Тя нямала равен в лихварството и в играта на фондовата борса: брокерите знаели, че ако тя купува акции на компанията утре цената на тези ценни книжа ще скочи. Купувайки ценни книжа, Гети научавала цялата вътрешна история на компанията и можела да разкаже за нея дори повече от собственика й. От брака Хенриета имала две деца: Нед и Силвия, които от време на време страдали от прекомерната майчинска опека. Грийн нямали дом, живели в най-евтините мотели, икономисвали от лекарства и хранителни продукти. Хенриета почти никога не сменяла дрехите и обувките си, сменяла само бельото, когато се превръщало в дрипи. Никога не е използвала услугите на камериерки и перачки. След като прочитала новия вестник, тя изпращала Нед да го продаде. В магазина можела да се пазари с часове за всеки цент – повечето продавачи я мразели. Поради алчността на Хенриета синът й Нед загубил крака си. В една от мразовитите зими му купили шейна. Момчето не можело да повярва на щастието си и веднага избрало да се спуска от най-стръмното и опасно място. По време на едно от спусканията шейната се обърнала и момчето зле ранило крака си. В пристъп на икономия Хенриета го завела в болницата за бедни. За съжаление, там всички я познавали. Лекарите отказали да помогнат на сина й. Тогава тя решила да го лекува сама у дома: в продължение на няколко години Нед страдал от ужасна болка и след това се наложило да му ампутират крака над коляното.

Застаряващата Гети никога не я оставял страха от убийство, а на гости при малкото си познати ходела със собствена храна и спиртна горелка за варене на яйца.

На 81 г. умира от инфаркт. Двете й деца наследили  огромно състояние – около 4 млрд. долара. Нед Грийн по-късно станал известен под прякора „Чичо Нед“. Той инвестирал своя дял в добър живот, автомобили и технологични разработки. След смъртта на майка си Нед почти веднага се оженил и бил очарован от автомобилната индустрия. Собственият автомобил станал една от първите придобивки на семейството.

loading...
Категория:
Личности · Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *