Още

  Най-големият скъперник в света

  На 3 юли 1916 г. умира Хенриета Хоуланд Гети Грийн, която била наричана „вещицата от Уол Стрийт“. Нейното име е включено в „Книгата на рекордите на Гинес“ като „Най-големият скъперник в света“. По времето на смъртта си Гети е най-богатата жена, чието състояние е достигало 4 млрд. долара. Тя притежавала повече от 8 хиляди парцела земя, била известен лихвар и купувала акции на компании, свързани с железопътния транспорт.

  Хенриета е родена през 1834 г. в семейство, притежаващо добро състояние за онези времена. Основният източник на доходи било китовото масло. С нейното възпитание бил зает дядо й – Гедеон Хоуланд. Хенриета принадлежала на протестантска религиозна група от квакери, доста често срещана в Щатите на Нова Англия. Името „Quaker“ идва от английското „quake“ – трепери. Сред принципите на квакерите винаги са били самоограничението, непретенциозността по отношение на храната и дрехите.

  Когато зрението на стария Гедеон започнало да отслабва, седемгодишната Гети се качвала в скута му и с истински интерес четяла вестникарските съобщения за финансовите новини, разбирайки разликата между акции и облигации. На 13-годишна възраст станала семеен счетоводител.

  За нейната невероятна изтънченост, която се е превърнала в изключително скъперничество с времето, има легенди. Хенриета била доста красиво момиче, но младата дама носела една и съща износена рокля и овехтели обувки. След смъртта на майка си Гети рядко устройвала приеми. Казват, че гасяла свещите преди напускането на гостите и угарките продавала на следващия ден, салфетките  не изхвърляла, а мокрела с вода и приглаждала ъглите им, за да ги използва още един път.

  След смъртта на баща си през 1865 г. Хенриета става наследник на впечатляващо състояние от 7.5 милиона долара. Точно в този момент тя среща бъдещия си съпруг – Едуард Грийн. В семейството на американските членове на фамилия Грийн имало конгресмени и съдии, а родният му чичо бил кмет на Бостън. Самият Едуард, който говорел няколко езика, включително китайски, пътувал из половината свят. В продължение на осемнадесет години той остава във Филипините, където има значителна печалба от търговията с коприна, чай, тютюн и хашиш.

  Едуард подкрепил Хенриета, когато баща й починал, а и след това, когато леля й умира. Две години по-късно Хенриета се съгласила да се омъжи за Едуард Грийн. Двамата легализирали връзката си и сключили брачен договор, според който Едуард нямал право на нито един цент от състоянието на Гети. И дори когато съпругът й се разорил и задлъжнял, тя не му помогнала, а го прогонила.

  Гети Грийн я познавали всички на Уол Стрийт. Тя нямала равен в лихварството и в играта на фондовата борса: брокерите знаели, че ако тя купува акции на компанията утре цената на тези ценни книжа ще скочи. Купувайки ценни книжа, Гети научавала цялата вътрешна история на компанията и можела да разкаже за нея дори повече от собственика й. От брака Хенриета имала две деца: Нед и Силвия, които от време на време страдали от прекомерната майчинска опека. Грийн нямали дом, живели в най-евтините мотели, икономисвали от лекарства и хранителни продукти. Хенриета почти никога не сменяла дрехите и обувките си, сменяла само бельото, когато се превръщало в дрипи. Никога не е използвала услугите на камериерки и перачки. След като прочитала новия вестник, тя изпращала Нед да го продаде. В магазина можела да се пазари с часове за всеки цент – повечето продавачи я мразели. Поради алчността на Хенриета синът й Нед загубил крака си. В една от мразовитите зими му купили шейна. Момчето не можело да повярва на щастието си и веднага избрало да се спуска от най-стръмното и опасно място. По време на едно от спусканията шейната се обърнала и момчето зле ранило крака си. В пристъп на икономия Хенриета го завела в болницата за бедни. За съжаление, там всички я познавали. Лекарите отказали да помогнат на сина й. Тогава тя решила да го лекува сама у дома: в продължение на няколко години Нед страдал от ужасна болка и след това се наложило да му ампутират крака над коляното.

  Застаряващата Гети никога не я оставял страха от убийство, а на гости при малкото си познати ходела със собствена храна и спиртна горелка за варене на яйца.

  На 81 г. умира от инфаркт. Двете й деца наследили  огромно състояние – около 4 млрд. долара. Нед Грийн по-късно станал известен под прякора „Чичо Нед“. Той инвестирал своя дял в добър живот, автомобили и технологични разработки. След смъртта на майка си Нед почти веднага се оженил и бил очарован от автомобилната индустрия. Собственият автомобил станал една от първите придобивки на семейството.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link