Още

  Най-големите измами

  Автобиографията на Хауърд Хюз

  През 20-те години на миналия век, индустриалецът Хауърд Хюз е един от най-богатите в света, но психическата му нестабилност го откъсва от света. През 1970г. писателят и негов приятел, Клифърд Ървинг решава да напише фалшива автобиография за известния авиатор и филмов продуцент, с надеждата Хюз да не му обърне внимание и да го разобличи като измамник. Ървинг вкарва в книгата много измислени интервюта и истории и в крайна сметка успява да я публикува. Той става малка звезда, появява се в телевизионни предавания и говори за връзката си с Хюз. За негово нещастие обаче, Хауърд прави пресконференция и отрича да го познава и Ървинг попада зад решетките за известно време.

  Името на Айдахо

  Историята датира от 60-те години на 19-ти век, когато е картографирана нова територия в западните САЩ. Индустриалеца Джордж Уилинг предложил „Айдахо“ за име на новия щат, твърдейки, че на индиански това означава „слънцето изгрява от планините“. Името придобило популярност в местността и през 1863г. районът е кръстен Територия Айдахо, което по-късно става щат Айдахо. Тогава Уилинг, познат като ексцентрик, признал, че просто си е измислил думата. Въпреки че историците продължават да спорят дали Уилинг наистина е отговорен за името на щата, измислената индианска дума се появява в исторически книги през 20-ти век.

  Дневниците на Хитлер

  Това били документи подправени от фалшификатора Конрад Кужо и представени като личните записки на Адолф Хитлер. Измамниците твърдели, че след като били намерени из останките на разбит самолет в Германия през 1945г., дневниците били изнесени от Източна Германия от човек, известен като Д-р Фишър. Купени са за 10 милиона германски марки от списание Stern, което публикува извадка от тях през 1983г. Чак след тази публикация експерти откриват, че всъщност документите са фалшиви. Нараства скандал и няколко от редакторите на списанието напускат, а Кужо и журналистът, с когото е работел са пратени в затвора.

  Пол е мъртъв

  Голямата истерия около Бийтълс през 60-те години ражда слухът, че „Пол е мъртъв“. Това и до днес си остава една от най-големите легенди в музиката. Всичко започва, когато фенове казват, че ако някои от песните на Бийтълс се пуснат на обратно, тогава се чуват съобщения, че Пол Маккартни е мъртъв. Слухът добива популярност благодарение на радио водещи и фенове на конспирации и се превръща в легендата, че Маккартни е загинал при катастрофа и е заменен от двойник. В крайна сметка Пол е принуден да обяви, че всъщност не е мъртъв. Не е известно откъде тръгва слухът, но много хора смятат, че именно Бийтълс са отговорни.

  Протоколите на старейшините от Сион

  Това е една от най-големите литературни фалшификации в историята. Книгата, която се оказва фалшификат на руския журналист Матвей Головински от началото на 20-ти век, претендира, че описва тайните на обществото от евреи, познато като Старейшините от Сион. Смесвайки измислици и информация от други източници, тя описва еврейска конспирация за световно господство чрез промиване на мозъци, правителствена власт и насилие. Въпреки че е доказана като фалшификат, книгата е използвана в съда като пример за антисемитизъм, най-често от нацистите, което поражда нечувано насилие. В наши дни книгата почти е изгубила поддръжниците си, но продължава да оказва влияние, предимно в страните от близкия изток, като Египет и Иран.

  Турчинът

  Създаден от Волфганг фон Кемпелен през 1770г., Турчинът бил фалшив „автоматизиран играч на шах“, който става известен в Европа и е излаган по цял свят вече 80 години. Създаден да впечатли императрица Мария Тереза, Турчинът бил машина, играеща шах, която работела чрез серии от механични зъбни колела и палци, но всъщност била илюзия, която позволявала на истински играч да се скрие в нея и да мести фигурите чрез магнити. Турчинът добива популярност при изложенията си в Париж, Лондон и САЩ, където печели повечето си партии срещу някои от най-добрите гросмайстори в света. Побеждава Наполеон Бонапарт и Бен Франклин и вдъхновява Едгар Алън По да напише статия, в която предполага как действа машината. Някои дори твърдели, че се управлява от дух или магия. След като е изложен в музей, Турчинът е унищожен при пожар и малко след това тайните му излизат наяве по списанията.

  Нигерийският уран

  Всичко започва с документи, открити от италианското разузнаване, в които пишело, че Садам Хюсеин искал да купи уран от Нигерия. Документите в последствие стават най-голямото доказателство, че Ирак строи оръжия за масово унищожение и са една от основните причини за първоначалното навлизане на американските и британските сили в страната. Чак след като излизат в публичното пространство, ЦРУ обявява, че документите са фалшификат. От тогава много се спори по въпроса за това кой ги е създал, но са заподозрени членове както на италианското, така и на американското разузнаване.

  Примитивният човек

  Скелетът на примитивен човек, открит през 1912г. в Пилтдаун, Англия, вероятно е най-голямата научна измама в историята. Формата на черепа му била различна от досега откритите и двамата, които популяризирали находката, Чарлз Доусън и Артър Удуард бързо обявили, че това е „липсващата връзка“ между маймуната и човекът. Из научните среди се поражда съмнение и няколко палеонтолога и антрополога обявяват находката за фалшива. Въпреки това тя е смятана за важно историческо откритие до 1953г., когато екип от учени най-после доказват, че е фалшификат от кости на човек, орангутан и шимпанзе и зъби, състарени с киселина.

  Гигантът от Кардиф

  През 1869г. търговецът на цигари Джордж Хул организира една от най-големите измами в американската история. След като наема каменоделец да извая триметров гипсов гигант, Хул го заравя във фермата на братовчеда си в Кардиф, Ню Йорк. Година по-късно, той наема хора да му изкопаят кладенец, като знае какво ще открият. Те изровили гиганта и находката скоро става медийна сензация. Хул опъва палатка пред разкопките и продава билети по 50 цента. Въпреки че повечето учени веднага обявили гиганта за фалшификат, хората се тълпели във фермата, за да го зърнат.

  Радио предаването на Войната на световете

  Запомнено като най-известната измама в развлекателния бизнес, радио версията от 1938г. на Войната на световете от Х. Уелс предизвиква масова истерия и паника. Предаването се излъчва на Хелоуин от Орсън Уелс. Представено е под формата на извънредни новини и прекъсва прогнозата за времето, поради което много хора наистина мислят, че са нападнати от извънземни. Над шест милиона човека са слушали предаването и полицейските участъци са били заринати с обаждания. В едно малко градче във Вашингтон, по време на предаването спира токът и много от жителите се въоръжават и се скриват в планините. От CBS обещават повече никога да не опитват подобно нещо. Когато Пърл Харбър е нападнат три години по-късно, много хора смятали, че прекъсването за извънредни новини е било шега.

  Източник: toptenz.net

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  1. "Турчина" ми е интересно как се е криел без да се издаде. Все пак една партия шах отнема време 🙂

  2. сега ще е нужно много повече от радио предаване, за да се накарат хората да повярват, че извънземните нападат – например ще е находчиво, ако някой технологичен гигант вземе да промотира холограмни проектори в края на 2012;))

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови