Още

  Най-големите машини

  Strata 950

  40-тонната машина се използва за пробиването на 700 метра скала, за да бъдат спасени 33-мата чилийски миньори, които останаха затворени в срутена медна мина.

  Спасителите използват Страта 950, за да пробият дупка с диаметър 60см, през която да измъкнат миньорите. Машината първо е била разглобена и натоварена на 42 камиона, които са я разтоварвали на смени, понеже е нямало достатъчно място за всичките.

  Antonov An-225

  Това е транспортен самолет, проектиран от съветското бюро по дизайн „Антонов“. Антонов Ан-225 е най-тежкият самолет с фиксирани крила в света. Той е построен, за да превози космическия кораб Буран и в момента извършва транспортни услуги. Може да превозва до 250 тона товар във вътрешността си и до 200 на горната част на корпуса си, а самият той тежи 640 тона. В света има само един действащ такъв самолет.

  D575A-3SD

  Когато става въпрос за булдозери, размерът винаги има значение. Колкото по-голям е булдозерът, толкова по-ефективно и по-бързо се върши работа. Най-големият и най-мощният булдозер в света е D575A-3SD. Той е построен в Япония и е с размери 5х12х7 метра. Огромната машина е с мощност 1150 конски сили и тежи 154 тона.

  Liebherr T 282B

  Това е най-големият товарен камион в света. Той може да превозва 360 тона материал със скорост 64км/ч. Машината струва 3 милиона долара и се произвеждат по 75 броя на година. Мощността му идва от 2723-киловатов дизелов двигател, който задвижва два електрически мотора.

  Най-големият мотоциклет

  Хората, които са виждали мотора на Грег Дънам на живо понякога си мислят, че внезапно са се смалили. С височина 4,6 метра и дължина 7,6 метра, това е най-големият мотор в света. Той тежи 3 тона и струва $300 000.

  Дънам казва, че е направил мотора, защото негов приятел му казал, че това е невъзможно и той решил да му докаже обратното.

  Големият адронен колайдер
  Снимка: John McNab

  С дължина от 27км. това е най-голямата машина в света. Тя е и най-големият и най-мощният ускорител на елементарни частици. Колайдерът е построен от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) с цел да се провеждат физични експерименти. Огромното съоръжение се намира под границата между Франция и Швейцария. В построяването му са участвали над 10 000 учени и инженери от над 100 страни, както и стотици университети и лаборатории.

  Механичен паяк

  Огромният механичен паяк е дело на френската компания La Machine. Висок е 15 метра и тежи 37 тона.

  Машината на Krupp

  Това е най-голямата изкопна машина в света. Построена е от немската компания Krupp и е висока 95 метра и дълга 215 метра. Тежи 45 500 тона и за построяването й са били нужни 5 години и 100 милиона долара.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link