Още

  Най-големите природни бедствия

  Тайфунът Тип

  Тихоокеанските тайфуни по принцип са по-мощни от атлантическите урагани, защото при тях има много повече вода, от която черпят сила.

  На 12 Октомври 1979г. Тип влиза в историята с най-ниското атмосферно налягане, измервано някога на морското равнище – 860 мбара. Нормалната стойност е 1013,25 мбара. За сравнение, при Ураганът Андрю е било 922 мбара.

  Ветровете на Тип достигат скорост от над 300км/ч. Загиват 99 души, половината от които са били рибари в открито море. Тайфунът потапя 8 кораба, като един от тях направо се е разцепил на две. Това не само е най-силният ураган, но и най-големият – колкото половин САЩ.

  Въглеродното изригване в езеро Ниос

  Въглеродните изригвания са едни от най-странните природни бедствия. Поради определените условия, които трябва да бъдат налични, те се случват изключително рядко. Езеро Ниос се намира навътре в камерунската джунгла. То е с размери 2000 на 1200 метра, но е дълбоко цели 208 метра. Под езерото се натрупвал въглероден диоксид и с времето водата се превърнала във въглеродна киселина. Въглеродният диоксид е 1,5 пъти по-плътен от въздуха и затова остава на дъното на езерото. На Земята са открити само три такива езера.

  На 21 Август 1986г. въглеродният диоксид от дъното на езерото внезапно се освобождава наведнъж. 1,6 милиона тона от газа се издигат на височина около километър. Малко след това облакът се спуснал към земята и се разстелил в район от 25 километра със скорост 45км/ч, измествайки кислорода в района. 1800 човека се задушили моментално и мястото се осеяло с трупове на хора и животни.

  Силата от изригването издига водата на езерото в цунами с височина 25 метра, което помита всичко по пътя си.

  Земетресението в Чили през 1960г.

  Най-силното земетресение, отчитано някога, разтърсило Валдивия в Чили на 22 Май 1960г. в 2:11 часа слетобяд. Загиналите са 6000, като бройката е можела да бъде много по-голяма, ако епицентърът е бил по-близо.

  Очевидци разказват, че сякаш Господ бил хванал земята и я разтръскал с всичка сила. 40% от къщите във Валдивия били изравнени със земята. Мощното земетресение отворило кратера на близкия вулкан Кордон Кауле и го активизирало.

  Измерената сила на земетресението е 9,5 по скалата на Рихтер. Били отчетени 10-метрови вълни от огъването на земята в радиус от 10000 километра. От цялата сеизмична активност през 20-ти век, включително и земетресението в Индийския океан през 2004г, 25% се падат само на земетресението в Чили.

  По бреговете на Чили се образували вълни с височина 25 метра, които помели остров Хило на Хаваите. Силата на труса се равнява на 178 милиарда тона тротил. Тази енергия би могла да захрани САЩ за 740 години.

  Горещата вълна в Европа от 2003г

  .

  В Европа лятото рядко е горещо, но през 2003г. жегите надминават дори тези в Австралийската пустош и южните Щати. Там разбира се, хората очакват горещото лято и са подготвени за него. В Европа обаче нещата не стоят така и повечето домове не са оборудвани с климатици, защото досега не са били нужни.

  От топлинната вълна във Франция загиват най-малко 14802 души, повечето от които възрастни хора. Жегата донася суша на континента и причинява големи пожари в Португалия, където загиват 2000 души. Из цяла европа жегата сее смърт – в Германия загиват 300, в Испания – 141, в Холандия – 1500.

  Множество температурни рекорди са разбити два пъти в рамките на седмица. В Швейцария е измерена температура от 41,5 градуса по Целзий на сянка. Голяма част от ледниците в Алпите се разтапят и причиняват големи наводнения, гроздето узрява месец по-рано, а 75% от житните посеви на Украйна загиват.

  Бурята на века

  Между 12 и 13 Март 1993г. се образува циклонна буря по източните брегове на САЩ. Тя била толкова голяма, че предизвиква големи промени във времето.

  Рядко единична буря успява да донесе сняг чак в Бирмингам, Алабама, но тази успява. Там пада 40 сантиметра сняг само за едно денонощие. Във Флорида снежната покривка била 10см. и 5 човека били убити от торнадо насред снежната буря.

  300 човека измръзват до смърт в източната половина на страната, където силните ветрове поваляли дървета и електрически стълбове. Те са усетени чак в Хавана, Куба.

  Голямото наводнение през 1931г.

  Най-смъртоносното природно бедствие в историята се случва през зимата, пролетта и лятото на 1931г. в централен Китай. В района има три големи реки – Янгтзе, Жълтата река и Хуаи. След тежката зима се натрупал много сняг по планините около реките и след топенето на снеговете през лятото и трите реки прелели.

  През пролетта последвали обилни дъждове, а след тях и сезонът на бурите, през който обикновено има по 2 бури на година, но този път били 10, като 7 от тях били през Юли. Всичката тази вода се изляла в реките и наводнила равния район. Загиват 4 милиона души.

  Нанжинг, който по онова време бил столицата на Китай, се превърнал в остров, обграден от 100 000 квадратни километра вода.

  Експлозията в Тунгуска

  На 30 Юни 1908г. в 7:14 местно време, астероид или комета прелита ниско над река Тунгуска в Красноярск, Русия и се взривява на височина около 8 километра.

  Експлозията била със силата на 15 мегатона, колкото най-голямата термоядрена бомба, която са тествали САЩ – бомбата Касъл браво. Това е една трета от силата на най-голямата ядрена бомба взривявана някога – Цар бомба. Ударната вълна събаря около 80 милиона дървета на площ от 1200 квадратни километра и предизвиква земетресение с магнитуд 5,0 по скалата на Рихтер.

  За щастие загинали няма, защото най-близо намиращите се очевидци били на 70км. от експлозията. Те видели яркосиня светлина в небето, ярка почти колкото слънцето, след което небето проблеснало и над тях сякаш имало артилерийски огън.

  На 160км. от епицентъра хората били съборени от ударната вълна, а прозорците и вратите на къщите им били отнесени.

  Експлозията била толкова силна, че би могла да изпепели цялото население на Япония.

  Торнадото категория F5 в Бридж Крийк през 1999г.

  На 3 Май 1999г. се образува торнадо, което вилнее три дни. Със скорост на вятъра 511км/ч, това е най-мощното торнадо, регистрирано някога. Бедствието причинява смъртта на 36 човека и разрушава 8000 къщи. Силните ветрове вдигнали във въздуха тежки автомобили и ги запратили по сградите. Местната метеорологична станция съобщава, че всички трябва да се скрият на сигурно под земята, защото в противен случвай ще загинат.

  Изригването на Тамбора през 1815г.

  Връх Тамбора се намира на остров Сумбава в Индонезия. Той изригва на 6 Април до 11 Април 1815г. като най-лошото било в последните два дни. Силата на изригването се измерва от 7-ма степен, което го прави най-мощното вулканично изригване, четири пъти по-мощно от изригването на Кракатоа през 1883г, което убива десетки хиляди. Това е 52 000 пъти по-мощно от атомната бомба над Хирошима.

  Изригването заличава растителността на острова и запраща дървета на 5 километра. Загиват 92000 души – най-смъртоносното изригване в историята.

  Пепелта от вулкана се задържа в атмосферата 3 години и покрива цялата планета, като причинява известната Година без лято в Северна Америка и Европа. Пепелта променя времето в глобален мащаб, като значително понижава температурите.

  Мегацунамито в залив Литуя през 1958г.

  Мегацунамитата са били само на теория, докато това не се променя на 9 Юли 1958г, когато земетресение с магнитуд от 7,7 откъсва 90 милиона тона скали и ледове от скалистата страна на залива. Масата се срутила наведнъж и почти вертикално в залива.

  Това образувало най-високата вълна в историята – 525 метра. Вълната тръгнала към океана и помела всичко по пътя си. В залива имало три рибарски лодки, като вълната потапя едната и убива двама души на борда. Един от оцелелите казва, че от срутването на скалите, до пристигането на вълната са изминали само 2 секунди, което би означавало, че тя се е движила с 1000км/ч.

  Източник: listverse.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link