окт. 3, 2010
21863 Views

Най-красивите градини в света

Автор:
Суанг Нонг Нуч

Изумителният парк се намира в Патая, Тайланд и е известна туристическа дестинация заради невероятно красивите гледки. Там всичко е като в приказка. Пълно е с къщи в тайландски стил, вили, ресторанти и басейни. През 1954г. 600 акра земя са купени от г-н Писит и г-жа Нонгнуч с идеята да бъдат засадени с плодови дръвчета, но след едно от пътуванията си, г-жа Нонгнуч се връща с решението земята да бъде превърната в тропическа градина.

Така през 1980г. градината е официално отворена за посетители и носи името Суан Нонг Нуч. Суан означава „градина“. Повече от 2000 души посещават градината всеки ден.

Ботаническата градина на Куритиба

Снимка: parchen

Градината се намира в Куритиба, столицата на Парана и най-големият град в южна Бразилия. Тя е основна туристическа атракция на града и в нея се намира част от кампуса на Федералния университет в Парана. Градината на Куритаба отваря за посетители през 1991г. и е проектирана във френски стил на площ от 240 000кв.м. Щом влезете, веднага ще видите големи фонтани, водопади и езера, както и Зимната градина, която се разпростира на 458кв.м. и в нея се пазят характерни растения за тропическите региони. Забележителният цветен килим започва още от входа. Ботаническият музей пък представя колекция от местната флора и привлича изследователи от цял свят. В него се съхраняват и ботанически видове от влажните атлантически гори в източна Бразилия.

Градините Бучард

Снимка: WisDoc

Това са едни от най-известните градини в света. Този рай се намира на остров Ванкувър в Канада. Спиращите дъха гледки направо ще ви поразят с красотата си. В градините Бучард сезоните не са от значение и там по всяко време на годината е цветно. Градините са собственост на наследниците на производителя на цимент от началото на 20-и век Робърт Пим Бучард и като част от традицията продължават да предлагат своето гостоприемство на всички желаещи да посетят това забележително място.

Градината Ю Юан

Смята се, че градината Ю Юан е построена от династията Минг преди повече от 400 години. В традиционен китайски стил с много скални и гористи местности, езера, драконови стени, порти и мостове, градината е реставрирана няколко пъти през последните няколко века. След смъртта на Пан Юндуан, градината е оставена да пустее. Скоро след това местни богаташи възстановяват градината, тя е силно засегната през няколко граждански войни в средата на 19-ти век. Така през 1956г. след освобождението на Шанхай, правителството реконструира градината и възстановява някогашната й красота и величие. През 1982г. е обявена за национален паметник.

Градините Шалимар

Снимка: Naeem Rashid

Шалимар е персийска градина, построена от мугалския император Шах Джахан в Лахоре, днешен Пакистан. Строежът на градината започва през 1641г. и продължава една година. Тя представлява успоредник 658 на 258 метра, обграден от висока тухлена стена, известна със сложната си украса. През 1981г. градините Шалимар са включени в Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Градината в Минеаполис

Градината в Минеаполис е едно от бижутата на Минесота и мостът Лъжица с череша се е превърнал в отличителна атракция в щата. Клаус Олденбург, известен с интересните си гигантски скулптури на обикновени обекти, бил помолен да направи фонтан за градина в Минеаполис. Лъжицата присъства като мотив в много от произведенията на Олденбург и така приборът придобил огромни размери и централно място в Градината в Минеаполис.

Градината Рюанджи

Снимка: np&djjewell

Храмът Рюанджи е в Киото е известен с Дзен градината си. Някои казват, че градината на храма е същността на дзен изкуството и е най-великото произведение на изкуството в японската култура. Храмът е заобиколен от ниски стени в него са разпръснати 15 големи камъка върху бял чакъл. Никой не знае кой е създал градината, нито пък кога.

Версай

Снимка: SGastaldi

Това вероятно е най-известната градина в света. Тя е построена от Луи XIV и проектирана от Андре Ле Нотр. За създаването на градината е било нужно да се промени целия пейзаж. Оранжерията, фонтаните и Каналът са били гори, поляни и блата. Огромно количество почва са били транспортирани с ръчни колички, а дърветата са били транспортирани с каруци.

Градината на космическото размишление

Снимка: mudtrax

Вдъхновена от науката и математиката, Градината на космическото размишление е отворена за посетители само един ден в годината и като нея втора няма. Градината е създадена през 1989г. от Чарлз Дженкс и вече покойната му съпруга Маги Кесуик. Разкошът се намира близо до Дъмфрийс в Шотландия. Градината представлява уникалното търсене на човека в опити да разбере вселената. В нея роля играят модерната физика, теория за гравитацията и теория на комплексността и хаоса.

Градините Кюкенхоф

Неповторимо богатство от забележителни цветни градини, подредени в безброй вариации. Кюкенхоф са уникални и световно известни, както и най-популярната туристическа дестинация в Холандия. Градините са дом на 7 милиона лалета, включително и на специални хибриди, които се разработват и сега. Едно от най-известните лалета е така нареченото черно руско лале Баба Яга.

Повече за Градините Кюкенхоф можете да прочетете тук: https://iskamdaznam.com/?p=813

Галерия

             

Източник: oddee.com

loading...
Категория:
Земя
loading...

Comments to Най-красивите градини в света

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *