Още

  Най-красивите кратерни езера

  Кратерното езеро се образува във вулканичен кратер или калдера. По-рядко можем да говорим за езеро, запълващо кратер от метеорит или изкуствена експлозия.

  Понякога езерата, които се образуват в калдерата се наричат калдерни езера, но всъщност не са по-различни. Кратерните езера, които са върху активни вулканични отвори се наричат вулканични и водата в тях обикновено е киселинна, богата на вулканични газове и със силен зелен оттенък. От друга страна водата в езерата над спящите или изгасналите вулкани е изключително чиста и бистра.

  Представяме ви някои от най-красивите кратерни езера в света. Невероятно е, че тази красота е образувана от дивата и неудържима сила на вулканите.

  Мазама – Орегон, САЩ
  Снимка: Ben Canales

  Това езеро се намира в калдерата на връх Мазама в Орегон. То е най-дълбокото в САЩ с дълбочина 594 метра. Кратерно езеро се захранва единствено от дъждовете и топящите се снегове. То е затворено и не се отича, поради което е едно от най-чистите езера в света.

  Килотоа – Еквадор
  Снимка: Annom

  И Килотоа е калдерно езеро, както и най-западният вулкан в Еквадорските Анди. Калдерата е широка 3 километра и се е образувала след срутване на вулкана при катастрофално изригване от категория 6 преди 800 години. От тогава на това място се е образувало дълбоко 250 метра езеро, което има лек зелен оттенък в резултат на разтворените в него минерали. По дъното му има фумароли, от които излизат пари и газове.

  Кратерните езера в рифта Албертин – Африка
  Снимка: Joel Sartore

  В този гъсто населен регион са останали малко толкова обширни открити пространства – такова е рифта в национален парк „Кралица Елизабет“, който е осеян с кратерни езера, образувани от вулканични експлозии. Между 20-те и 40-те години на миналия век земите в парка за обявени за защитени и благодарение на това са опазени тези диви райони.

  Западният рифт, наречен още Албертин, е назъбен от някои от най-високите планини в Африка, включително Вирунга, Митумба и планинската верига Рувензори. В долината на рифта има много езера, някои от които са сред най-дълбоките в света (езеро Танганика, 1470м.). Голяма част от тази територия обхваща национални паркове като „Вирунга“ в Конга, „Рувензори“ и „Кралица Елизабет“ в Уганда и „Вулканите“ в Руанда. Езеро Виктория се счита за част от рифта, макар само половината му част да навлиза в него. Всичките Велики африкански езера са се образували от рифта и повечето от тях лежат в долината му.

  Кели Муту – о.Флорес, Индонезия
  Снимка: Rosino

  Вулканът Кели Муту приютява три забележителни кратерни езера с различни цветове. Tiwu Ata Mbupu (Езеро на старите хора) обикновено е синьо и е най-западното от трите. Другите две езера, Tiwu Nuwa Muri Koo Fai (Езеро на младите мъже и девойки) и Tiwu Ata Polo (Омагьосаното езеро) са разделени от обща кратерна стена и са съответно зелено и червено. Трите езера на Кели Муту са изключително интересни за геолозите, защото са в различни цветове, а споделят кратера на един вулкан. Още повече, че преди 50 години цветовете им са били по-различни от сега и никой не знае каква е причината нито за оцветяването им, нито за промяната на цветовете им.

  Според местната легенда езерата на Кели Муту са мястото, където душите на хората отиват след смъртта. Магьосниците, грешниците и непорочните си разделят трите езера.

  Кратерното езеро в Пинатубо – о.Лусон, Филипините
  Снимка: nucksfan604

  Езеро Пинатубо се образува след най-големият и яростен вулканичен катаклизъм за 20-и век. През 1991г, след 635 години затишие, вулканът Пинатубо изригва толкова бурно, че повлиява на глобалния климат като понижава температурата с 0,5С и разрушава много голяма част от озоновия слой. Новото езеро, което се образува става най-дълбокото в страната с дълбочина 800м.

  Окама – Хоншу, Япония
  Снимка: Aaron Jarrad

  Зао е комплексен вулкан на границата между префектурите Ямагата и Мияги на остров Хоншу, който съставя по-голямата част от територията на Япония. Състои се от множество стратовулкани и е най-активният вулкан в сверен Хоншу. Централният вулкан от групата включва някои интересни образувания, включително и тефра конус, в който се намира кратерното езеро Окама. То е известно като „Петцветното езеро“, защото променя цвета си според климатичните условия. Окама лежи в кратер, образуван след вулканично изригване през 1720-те. Диаметърът му е 360 метра и е сравнително плитко – само 60 метра.

  Катмай – Аляска, САЩ
  Снимка: Captain Budd Christman

  Катмай е голям стратовулкан на полуостров Аляска, намиращ се в национален парк и резерват „Катмай“. Диаметърът му е около 10км, а калдерата му в центъра е запълнена от голямо езеро, образувало се след изригването от 1912г. През 1923г. геолозите са забелязали, че новообразувалото се езеро е изчезнало и на негово място са останали кални локви и голям гейзер. От тогава обаче калдерата на вулкана отново се пълни с вода и е дълбочината на езерото е около 240м.

  Вулканът Таал – Лусон, Филипините
  Снимка: Junjun Mac1

  Филипинските острови са наистина изумителни и вулканът Таал го доказва. В миналото изригванията са били концентрирани на вулканичен остров, намиращ се близо до центъра на езеро Таал. Езерото запълва частично калдерата на вулкана, която се е образувала от бурни вулканични изригвания преди стотина хиляди години. Гледката е невероятна – остров в острова, а по средата кратерно езеро. Още по-интересно е, че в центъра на кратерното езеро пък се издига голяма скала, която някога е била част от дъното на кратера, но сега е заобиколена от широкото 2 километра езеро. Тази скала някои наричат най-големият остров в езеро на остров в езеро на остров.

  Дериба – Дарфур, Судан
  Снимка: J Williams

  Кратерът на Дериба е най-високата точка от планините Джебел Мара, издигайки се на височина 3042м. в Дарфур. Диаметърът му варира между 5 и 8км, а вътрешността му е изпълнена от кратерно езеро. Калдерата на вулкана се е образувала след бурно изригване отпреди 3500 години. Вулканът днес се смята за спящ, като все още по него има активни горещи извори и фумароли.

  Таупо – Нова Зеландия
  Снимка: Adrian Macneil

  Руапеху е активен стратовулкан, който се намира в южния край на вулканичната зона Таупо в Нова Зеландия. Той е един от най-активните вулкани в света и най-големият активен в Нова Зеландия. Също така е най-високата точка на Северния остров и включва три големи върха с височина над 2700 метра. Дълбокият, активен кратер се намира между тях и се изпълва от кратерно езеро между изригванията. Кратерното езеро Таупо е най-голямото сладководно в Нова Зеландия и Океания.

  Як Лоум – Ратанакири, Камбоджа
  Снимка: Ethan Crowley

  Як Лоум е езеро и популярна туристическа атракция в провинцията Ратанакири, Камбоджа. Намира се на около 5км от столицата в сърцето на 4000-годишен кратер. Дълбоко е 48 метра и водата му е изключително чиста и бистра. Езерото е почти идеално кръгло с диаметър 720 метра. Гъстата дъждовна гора около него е дом на много екзотични птици и папагали.

  Керид – Исландия
  Снимка: Progresschrome

  Керид е вулканично кратерно езеро в южната част на Исландия, включено в популярния туристически маршрут Златният кръг. То е едно от няколкото кратерни езеро в района, известен като Западна вулканична зона, която включва полуостров Рейкянес и ледника Лаунгйёкудл.

  Калдерата, също като останалата вулканична скала в региона, е съставена от червена вулканична скала. Дълбока е около 55 метра и широка 170 на 270. Калдерата на Керид е една от трите най-разпознаваеми вулканични кратера, защото е на възраст 3000 години. Това е наполовина възрастта на повечето вулканични образувания там. Самото езеро е доста плитко – около 10 метра, но поради минералите от почвата, повърхността му е непрозрачна.

  Ликанкабур – Чили
  Снимка: Albert Backer

  Ликанкабур е симетричен стратовулкан с височина 5400м, намиращ се на границата между Чили и Боливия. Долните две трети от североизточната страна на вулкана принадлежат на Боливия, докато останалата по-голяма част е на Чили. Кратерът е с широчина 400 метра и в него се е образувало езеро с диаметър 80м. То е едно от най-високо разположените езера в света и поради температурата от -30 градуса обикновено е покрито от лед.

  Вити – Исландия
  Снимка: Boaworm

  Вулканът Аскя се намира в централните планински райони на Исландия. Името му причислява няколко калдери от околните планини, които се издигат на 1510 метра височина. Регионът е достъпен само през няколко месеца от годината и е използван от програмата Аполо за трениране на астронавтите за лунните мисии.

  В една от калдерите, образувала се след изригване през 1875г. има голямо езеро, разположено на около 50м. под дъното на основния кратер. Първоначално езерото било топло, но днес през повечето време е замръзнало. Вити е по-малък кратер на северозападния бряг на езерото, в който се е образувал геотермално езеро с плътни сини води, богати на минерали и сяра.

  Райското езеро – Китай и Северна Корея

  Това кратерно езеро се намира на границата между Китай и Северна Корея. Лежи в калдерата на върха на вулкана Баекду. Райското езеро се е образувало след голямо изригване през 969г. Има площ от почти 10кв.км. и е на височина 2189м. Доста е голямо и във всяка посока е между 3 и 5км дълго. Също така е и доста дълбоко – 384 метра.

  Според една севернокорейска легенда близо до езерото бил роден Ким Чен Ир и след смъртта му се казва, че ледът по езерото се пропукал толкова гръмко, че разтърсил чак небесата.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link