Още

  Най-красивите опери

  La Scala
  Снимка: HugoRep

  La Scala е световноизвестна опера в Милано, Италия. Отваря врати на 3 Август 1778г. с изплънението на Антонио Салиери на Europa riconosciuta. Ла Скала има хор, балет, оркестър и дори училище, което предлага професионално обучение по танци, музика и сценично изкуство.

  Opera de Monte Carlo
  Снимка: VitalySky

  Поради липсата на културно разнообразие в Монако през 1870г. принц Чарлз III решава да построи опера. Първоначално това е бил частният театър на Чарлз, който се е казвал Salle Garnier и главният вход е бил само за членове на семейството.

  Teatro di San Carlo

  Това е най-старата опера в Европа, която никога не е затваряла врати и е включена в Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

  Операта отваря врати на 4 Ноември 1737г. и тогава е била най-голямата в света със своите 3300 места.

  Мариинский театр

  Това е исторически театър на операта и балета в Санкт Петербург, Русия. Отваря през 1860г. и в него са били премиерите на много известни произведения на Чайковски, Мусоргски и Римски-Корсаков.

  Palais Garnier

  Оперaта е била проектирана като част от великото персийско преустройство на Втората империя на чело с император Наполеон III и между 1875г. и 1989г. е била дом на Парижката опера. Събира около 2200 зрители, а на сцената има място за 450 изпълнители.

  Bavarian State Opera

  Националният театър в Мюнхен е построен през 1818г. Изгаря при пожар през 1823г. и отваря отново през 1825г. Унищожен е отново през ВСВ и е преместен на друго място, където е построен в първоначалния си вид и отваря отново през 1963г. Днес операта е сред най-известните в света.

  Михайловский театр

  Това е една от най-старите оперни зали в Русия. Открита е през 1833г. и се намира в историческата сграда на Площада на изкуствата в Санкт Петербург.

  Teatro Amazonas

  Тази опера се намира в сърцето на Манауш, навътре в Амазонската дъждовна гора на Бразилия. Операта е построена по време на епохата на каучука, която превръща Манауш в един от най-проспериращите градове на континента. Куполът на операта е покрит с 60 000 керамични плочки, внос от Франция.

  Romanian Athenaeum

  Концертна зала в центъра на Букурещ и отличителен белег на столицата на Румъния. Построена е през 1888г. в неокласически стил от архитекта Алберт Галерон, а парите за нея са събрани от жителите.

  Metropolitan Opera House

  Метрополитан Опера е една от водещите оперни компании в света още от откриването си през 1880г. През първите си години, Метрополитан променя няколко пъти стила си, като първоначално всички изпълнения са били на италиански, след това на немски и накрая в оригиналния си вариант.

  В операта са изнасяли изпълнения много от най-известните артисти в света.

  Oslo Opera House

  Отворена през 2007г. операта в Осло отразява вкуса на хората. Правителството е искало операта да се превърне в отличителен белег на Норвегия. Провежда се международен конкурс и жителите са поканени да разгледат предложенията. Отзовават се 70 000 души, които от 350 предложения избират архитектурната фирма Snohetta, на която е възложен бюджет от 750 милиона долара. За първата година от отварянето си, операта е посетена от 1,3 милиона души.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link