окт. 9, 2010
9657 Views

Най-красивите опери

Автор:
La Scala

Снимка: HugoRep

La Scala е световноизвестна опера в Милано, Италия. Отваря врати на 3 Август 1778г. с изплънението на Антонио Салиери на Europa riconosciuta. Ла Скала има хор, балет, оркестър и дори училище, което предлага професионално обучение по танци, музика и сценично изкуство.

Opera de Monte Carlo

Снимка: VitalySky

Поради липсата на културно разнообразие в Монако през 1870г. принц Чарлз III решава да построи опера. Първоначално това е бил частният театър на Чарлз, който се е казвал Salle Garnier и главният вход е бил само за членове на семейството.

Teatro di San Carlo

Това е най-старата опера в Европа, която никога не е затваряла врати и е включена в Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Операта отваря врати на 4 Ноември 1737г. и тогава е била най-голямата в света със своите 3300 места.

Мариинский театр

Това е исторически театър на операта и балета в Санкт Петербург, Русия. Отваря през 1860г. и в него са били премиерите на много известни произведения на Чайковски, Мусоргски и Римски-Корсаков.

Palais Garnier

Оперaта е била проектирана като част от великото персийско преустройство на Втората империя на чело с император Наполеон III и между 1875г. и 1989г. е била дом на Парижката опера. Събира около 2200 зрители, а на сцената има място за 450 изпълнители.

Bavarian State Opera

Националният театър в Мюнхен е построен през 1818г. Изгаря при пожар през 1823г. и отваря отново през 1825г. Унищожен е отново през ВСВ и е преместен на друго място, където е построен в първоначалния си вид и отваря отново през 1963г. Днес операта е сред най-известните в света.

Михайловский театр

Това е една от най-старите оперни зали в Русия. Открита е през 1833г. и се намира в историческата сграда на Площада на изкуствата в Санкт Петербург.

Teatro Amazonas

Тази опера се намира в сърцето на Манауш, навътре в Амазонската дъждовна гора на Бразилия. Операта е построена по време на епохата на каучука, която превръща Манауш в един от най-проспериращите градове на континента. Куполът на операта е покрит с 60 000 керамични плочки, внос от Франция.

Romanian Athenaeum

Концертна зала в центъра на Букурещ и отличителен белег на столицата на Румъния. Построена е през 1888г. в неокласически стил от архитекта Алберт Галерон, а парите за нея са събрани от жителите.

Metropolitan Opera House

Метрополитан Опера е една от водещите оперни компании в света още от откриването си през 1880г. През първите си години, Метрополитан променя няколко пъти стила си, като първоначално всички изпълнения са били на италиански, след това на немски и накрая в оригиналния си вариант.

В операта са изнасяли изпълнения много от най-известните артисти в света.

Oslo Opera House

Отворена през 2007г. операта в Осло отразява вкуса на хората. Правителството е искало операта да се превърне в отличителен белег на Норвегия. Провежда се международен конкурс и жителите са поканени да разгледат предложенията. Отзовават се 70 000 души, които от 350 предложения избират архитектурната фирма Snohetta, на която е възложен бюджет от 750 милиона долара. За първата година от отварянето си, операта е посетена от 1,3 милиона души.

loading...
Категория:
Технологии
loading...

Comments to Най-красивите опери

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *