Още

  Най-красивите забележителности от ЮНЕСКО в Европа

  Да си го признаем: когато става въпрос за толкова красив и разнообразен континент като Европа, изборът на забележителности, които да посетите, може да е доста тежка задача. Винаги е добре да направите проучване, преди да сложите раницата и да потеглите на пътешествие и за щастие част от най-важната информация вече ви е предоставена от ЮНЕСКО.

  Организацията избира градове, национални паркове и архитектурни чудеса по целия свят, които са безценни за човечеството и са изброили повече от 400 такива в Европа досега. Препоръчваме ви да започнете с тези 20 красиви дестинации, от баварски църкви до арктически фиорди и всичко между тях.

  Национален парк Плитвишки езера, Хърватия

  Горски резерват в централна Хърватия, известен с терасовидните езера, водопади, пещери и варовикови каньони, за съжаление под заплаха от слефи туризма.

  Червеният площад в Москва, Русия

  Градски площад, намиращ се директно източно от Кремлин (резиденцията на президента на Русия). Мога да бъдат видени изумителни сгради, като храма „Василий Блажени“ и Държавния исторически музей.

  Вълколинец, Словакия

  Изумително непокътнато селище от 45 сгради в Ружомберок (централна Словайкия), с археологически находки, датиращи от края на 13-и век. Селото отразява централноевропейските традиции, с дървени къщи, конюшни с плевни и дървена камбанария.

  Рилския манастир, България

  Най-големият и известен източноправославен манастир в България, основан през 10-и век и реконструиран в средата на 19-и.

  Мон Сен Мишел, Франция

  Готическо абатство, построена между 11 и 16-и век на остров, изложен на драматични приличи и отливи в северозападна Нормандия.

  Абатство Алкобаса, Португалия

  Римокатолическа църква, основана на север от Лисабон в град Алкобаса през 12-и век от крал Алфонсо I. Представя навлизането на ранния готически стил в Португалия.

  Будапеща (Обувките край Дунав, Булевард Андраши, замъка Буда), Унгария

  Централната част на града рисува велики периоди от унгарската история чрез забележителна архитектура, включително сгради като парламента, операта, Унгарската академия на науките и закрития пазар.

  Църквите на мира в Швидница и Явор, Полша

  Построени една година след Вестфалския мирен договор (слагащ край на 30-годишната война през 1648г), тези църкви – най-големите дървени постройки в Европа – са издигнати от лутераните в римокатолическите части на Силезия, Полша.

  Урнешката църква, Норвегия

  Забележителен пример за традиционна скандинавска дървена архитектура, намиращ се красивата област Согн ог Фьоране в западна Норвегия.

  Пътят на великаните, Северна Ирландия

  Каменен бряг, съставен от 40 000 петоъгълни базалтови колони, резултат от древна вулканична активност.

  Пон дьо Гар, Франция

  Древноримски акведукт, който пресича река Гардон в южна Франция. Отвежда вода на 50км до Ним и е висок близо 50м на три нива, което го прави технически – а също така артистичен – шедьовър.

  Поклонническата църква във Вис, Германия

  Баварска Рококо църква, съхранена в красива алпийска долина, на около 80км югозападно от Мюнхен.

  Западнонорвежки фиорди, Норвегия

  Разположени в югозападна Норвегия, Гайрангерфьорден и Нерьойфиорд са сред най-дългите и най-дълбоките фиорди в света. Красите пейзажи са изпъстрени с безброй водопади, ледникови езера и гори.

  Ватикана

  Едно от най-святите места в християнския свят, управлявано от Папата. Ватиканът пази много художествени и архитектурни шедьоври като Базиликата „Свети Петър“, Сикстинска капела и Ватиканския музей.

  Манастира в Панонхалма, Унгария

  Един от най-старите исторически паметници в Унгария, основан през 996г.

  Национален парк Пирин, България

  400кв.км. в Пирин, покрити с ливади, ледникови езера, гъсти гори и две ски зони.

  Гран Палас, Брюксел, Белгия

  Централният площад в Брюксел представя хомогенни, архитектурно богати сгради, датиращи от края на 17-и век.

  Мостар, Босна и Херцeговина

  Исторически град в южна Босна и Херцeговина, разположен на река Неретва. Градът е известен със стария си мост, построен през 16-и век и считан за едно от най-великите архитектурни постижения на контролираните от османците Балкани.

  Леденият фиорд Илулисат, Гренландия

  Фиорд в западна Гренландия, на 250км от полярния кръг. Обхваща якобшавн, един от най-активните ледници в света.

  Дворец на каталунската музика, Барселона, Испания

  Известна концертна зала и един от най-впечатляващите примери за каталонски модернизъм – богати детайли, флорални мотиви и извити линии.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link