Още

  Най-нелепите монументи по света

  Никоя друга форма на изкуство не може да се мери с впечатлението, която оставя у човек една наистина красива статуя. Нищо не може да се сравни с изживяването, когато завиете зад ъгъла и се сблъскате лице в лице с добре изработено, вдъхновяващо парче изкуство. Ако търсите точно обратното на това, тогава трябва да посетите тези забележителности.

  Фонтанът Бърнсайд – Устър, Масачузетс

  Най-нелепите монументи по света

  Фонтанът Бърнсайд, известен още като Момчето с костенурката, е общо взето цяла статуя. Тя обаче не е трябвало да изглежда така. Скулпторът предал задачата на своето протеже, който явно дялкал малко скала, за да убива времето до появата на интернет.

  Крайният резултат е показан през 1912г и оттогава се наслаждава на култов статус като едно от най-глупавите неща на света. Само погледнете изражението на костенурката!

  Посанка – Турку, Финландия

  Най-нелепите монументи по света

  Озовали сте се в Турку, бившата столица на Финландия. Разглеждате забележителностите на града и се сещате за всички велики неща, които сте чували за сградите и крайречните кафенето. Тогава обаче, пред вас се разкрива огромно пате-прасе. Честито! Вие сте един от милионите посетители, които са били изумени от Посанка, 5-метров хибрид между прасе, пате и задник, който „краси“ входа на града като някаква извратена версия на Статуята на свободата.

  Тролът Фримонт – Сиатъл, Вашингон

  Най-нелепите монументи по света

  Тролът Фримонт е гигантска статуя, базирана на старата норвежка приказка за трите козела. Местните, явно недоволни от зловещия вид на статуята, редовно я кипазят с графити, светлинни шоута и глупави шапки.

  Ентропа – Брюксел, Белгия

  Най-нелепите монументи по света

  Инсталацията Ентропа е направена по случай поемането на председателството на ЕС от Чехия през 2009г. Изработена от 27 международни артиста, статуята се състои от няколко части, всяка посветена на определена европейска страна. Или поне в това се опитваха да ни убедят. Оказва се, че скандалната Ентропа всъщност е дело на чеха Давид Черни. Може би помните, че България беше изобразена като няколко тоалетни.

  Св. Вацлав язди мъртъв кон – Прага, Чехия

  Най-нелепите монументи по света

  В Прага можете да видите величествената статуя на св. Вацлав, светец покровител на града. Разходете се малко обаче и може да се окажете пред нещо доста различно. В двореца Люцерна виси версията на Давид Черни на този свят човек и национален герой.

  Статуята първоначално била предназначена за централната поща в града, но по някаква причина директорът не бил особено въодушевен от нея. Черни обаче не се отказал и я изложил възможно най-близо до оригинала, доказвайки за пореден път, че в Чехия, думата „артист“ означава „професионален трол“.

  Исак Нютон – Лондон, Англия

  Най-нелепите монументи по света

  Каква е тази странна статуя до Британската библиотека в Лондон? Робот? Не! Това е Исак Нютон, седнал на пейка и носещ някакво доста странно облекло.

  Цялото име на статуята е Нютон, след Уилям Блейк. Като поет и артист, Блейк мразел науката и често използва супер учения Нщтон като обект на своята омраза.

  Колона Медитеранеа – Лука, Малта

  Най-нелепите монументи по света

  Ако бяхте малка островна нация и искахте да почетете морето, което ви обгражда – същото онова, което би могло да ви унищожи всеки момент – какъв монумент бихте избрали? Питаме от чисто любопитство, защото за Малта, правилният отговор явно е ОГРОМЕН СМЪРФСКИ ПЕНИС.

  Човекът, направил тази статуя, настоява, че тя не притежава никакви фалически качества и хората, които твърдят обратното, просто се заяждат.

  Паметникът на еманципацията – Вашингтон

  Най-нелепите монументи по света

  Ейбрахам Линкълн е бил човек с много лица: президент, герой, адвокат. Нещо, което никой не би го нарекъл обаче е потисник на робите. Е, никой, освен тази статуя, на която Линкълн би трябва да е Великият освободител.

  Статуята е била финансирана от група афроамериканци, които искали да почетат Линкълн със статуя задето ги избавил от робството. За да се спестят пари обаче, на скулптора било казано да избере произволна статуя на Линкълн и произволна статуя на роб и да ги комбинира.

  Статуята на Чарлз Ла Троб – Мелбърн, Австралия

  Най-нелепите монументи по света

  Ето една снимка, която може би сте виждали десетки пъти в интернет, обикновено съпровождана от коментари, че не е истинска. Всъщност, това е статуята на Чарлз Ла Троб, който за Мелбърн е това, което Джордж Вашингтон е за Америка.

  Статуята на Джордж Вирхелър – Сейнт Луис, Мисури

  Най-нелепите монументи по света

  Няма начин, по който да представим тази статуя по забавен начин. Затова нека просто кажем, че когато търсите нейна снимка в интернет, ключовите ви думи ще са доста съмнителни. Статуята е на Джордж Вирхелър, който построил зоопарка в Сейнт Луис буквално от нулата. Скулпторът явно не е разбрал какво се е имало предвид като се казва, че човекът е обичал животните.

  Ехекарусел – Нюрмберг, Германия

  Най-нелепите монументи по света

  Средновековният поет Ханс Закс някога е написал откровена поема за брака, наречена „Горчивия брачен живот“. През 1984г, някой си Юрген Вебер направил фонтана Ехекарусел, вдъхновен от поемата. Смятаме, че малко се е отнесъл.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови