Още

  15 изумителни факта за паяците

  Да, знаем. Не искате и да чувате за паяци, но въпреки това ще ви споделим малко информация за тях, която може би ще ви накара да погледнете различно на тях.

  Произвеждат вкусно мляко

  Технически казано, паяците с косъмчета по тялото и краката си са близки до бозайниците. Те произвеждат много студено и вкусно мляко със същите жлези, с които правят и паяжина. Една нишка паяжина пък има по-голям енергиен потенциал и от атомна бомба. За щастие, паяците са твърде малки, за да имаме повод да се притесняваме.

  Вечен живот

  Някои казват, че паяците не умират от повечето естествени причини като повечето други същества. Ако паякът е в безопасност, на теория той би могъл да живее неопределено или наистина много дълго време. В действителност обаче повечето паяци живеят по 3-4 години, а много рядко до повече от 20.

  15 изумителни факта за паяците

  Космонавти

  Паяците могат да оцелеят в космоса. При експеримент, паяци са били изведени на космически кораб в орбита. Те се адаптирали към условията и се научили да хващат мухи, като се плъзгали по паяжината, въпреки слабата гравитация.

  Не се страхувайте, не ви виждат

  Паяците не могат да виждат обекти, които са далеч от тях, защото въпреки осемте си очи, те са късогледи. Не се страхувайте от тях, защото те дори не ви забелязват.

  Водолази

  Паяците могат да живеят под вода. Има един вид, който си прави балончета от собствената си паяжина, в които съхранява въздух.

  Парашутисти

  Паяците могат да плетат не само паяжини, но и парашути, които ги вдигат във въздуха, за да си намерят по-високо място. Това е необходимо, защото някои видове извършват процес подобен на фотосинтезата, при който получават хранителни вещества от слънчевата светлина.

  15 изумителни факта за паяците

  Какво сънувате?

  Смята се, че паякът е най-опасното нещо, което може да ви се яви на сън. Подсъзнателно представлява единадесетте етапа на печалта.

  Притежаването на паяк – задължително!

  На някои места притежаването на голям паяк било не само законно, но и задължително! На Сандвичевите острови било задължително да имате голям паяк, защото те предпазвали хората от местна бактерия, която иначе нападала хората.

  Мрежа от стомана

  Паяците плетат своите паяжини от материал, който много наподобява коприната. Всъщност обаче, те строят с различни материали. Един вид дори използва вещество, което прилича на солидна стомана.

  Перете дрехите си!

  Има една градска легенда, според която повечето паяци в дома ни се повяват, защото не перем дрехите си, след като сме ги купили. По 80% от дрехите от магазина има яйца на паяци.

  15 изумителни факта за паяците

  Женски срещу мъжки

  Мъжките паяци винаги са по-дребни от женските. Освен това женските са и много по-цветни.

  Много крака

  Когато паякът се движи, той не използва всичките си осем крака едновременно. При всяка крачка само четири крака докосват земята.

  Хищници?

  Паяците са хищници, но всъщност не могат да разграждат твърда храна. Тя първо трябва да бъде втечнена. За целта, паяците произвеждат ензими, с които превръщат жертвите си в шейкове.

  Мускули?

  Паяците се движат не само с мускулите си, но по-точно чрез комбинация от кръвно налягане и мускулни спазми. В някои стави на краката на паяците изцяло липсват разгъвателни мускули.

  Ловци

  Въпреки факта, че паяците са най-известни с това, че плетат паяжини, не всички правят капани, за да хващат плячката си. Някои предпочитат да ловуват като дебнат и преследват плячката си.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link