Още

  Най-невероятните артефакти

  Механизъм от Антикитера
  Снимка: iphonetographer

  Най-старият компютър датира от преди 2000 години. Всъщност механизмът, открит сред руините на потънал кораб, може да е доказателство за съществуването на напреднали технологии по онова време. Учените са открили, че това загадъчно гръцко изобретение може да предсказва слънчевите затъмнения, разделено е на календар от 4-годишни цикли и може би е свързано с известният астролог и инженер Архимед.

  Тръбите Байгонг

  „Извънземна тоалетна в Китай“. Това е само едно от купищата абсурдни заглавия в интернет, отнасящи се до ръждивочервените тръби, водещи до пирамида на връх Байгонг. Какво им е странното на тръбите ли? Преди всичко се намират на изключително негостоприемно място – не е известно там да е имало хора. Тръбите са с различни диаметри и изглежда са построени по някакъв модел. Няма ясно обяснение за тези тръби и учените отричат да са дело на природата.

  Римският додекахедрон

  Тези римски артефакти, с големината на юмрук са открити във Франция, Швейцария и Германия и представляват забележителен проблем за археолозите. Просто нямат ясно предназначение, но някои са покрити със символи – някои са неразбираеми, а други са свързани със зодиака. Въпреки множеството теории за предназначението им, учените смятат, че артефактите са били декоративни свещници.

  Дискът от Фаистос
  Снимка: RainPacket

  Много малко е известно за този диск. Направен е от глина и датира от второто хилядолетие пр.Хр. Произхода и предназначението му остават загадка. Открит на о. Крит, върху дискът са издълбани 45 символа (с повтарящите са 241), като някои от тях приличат на инструменти, растения и животни. Поради липсата на други подобни находки, археолозите не успяват да анализират диска.

  Багдадската батерия

  За какво са им били на древните хора батерии, след като тогава не е имало електричество? Открита в покрайнините на Багдад през 1936г, батерията е малък глинен съд, в който има желязна пръчка поставена в меден цилиндър, затворени и запечатани с асфалт. Копия на батерията успяват да произведат малко количество електрически ток, което доказва, че работи, но не и за какво е била използвана.

  Ръкопис на Войнич

  Дали е доказателство за забравена цивилизация или е пълна измама? Ръкописната книга, чийто текст учените и криптографите не успяват да дешифрират, датира от 15 век и е открита през 1912г. от търговеца на книги Уилфрид Войнич. Ако книгата е фалшификат, тогава е много добър, съдейки по почерка и факта, че статистическите анализи са показали сходни модели с тези в някои древни езици.

  Торинската плащеница

  Ленен плащ, с едва забележим образ на човек с рани от разпъване на кръст, става център на вниманието когато е открит през средновековието. Възможно ли е това да е плащеницата, с която е погребан Исус? Според анализите, плащеницата датира от 1260г. – 1390г., което говори, че всъщност е фалшификат. Въпреки това резултатите са оспорвани многократно, а и най-модерните тестове не могат да обяснят образа върху плата.

  Каменните сфери от Коста Рика
  Снимка: davelip75

  Те са идеално кръгли, с размери от няколко сантиметра до два метра в диаметър и са открити в Коста Рика. Някои тежат по 16 тона и е трудно да си представим, че човек може да ги е направил, а най-близката кариера се намира на 80км. от мястото, където са открити. Над 300 подобни сфери са разпръснати из Коста Рика, но никой не знае защо, а хората, които са ги изработили преди 1000 години отдавна ги няма и няма никакви данни за тях.

  Артефакт Косо

  Когато артефактът, наподобяващ автомобилна свещ, е открит в скала на 500 000 години, почитателите на паранормалното решават, че има три възможности за това как е попаднал там. Първата – бил е създаден от изключително напреднала цивилизация. Втората – Извънземните са посетили Земята по времето на динозаврите. И третата – хора от бъдещето са ни го оставили. И трите теории са малко вероятни, но учените така и не успяват да дадат по-добро обяснение. Това се дължи и на факта, че артефакта изчезва загадъчно и не е анализиран.

  Монетата от Мейн

  Норвежка монета от 11 век е открита сред руини в Мейн през 1957г. Това доказва, че викингите наистина са стигали по-южно от Нюфаундленд, много преди Христофор Колумб. Това обаче е единственият норвежки артефакт открит на мястото и учените се съмняват, че е попаднал там по местните търговски канали от Лабрадор и Нюфаундленд.

  Източник: weburbanist.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link