окт. 20, 2009
22508 Views

Най-невероятните оазиси

Автор:

Жълтите пясъчни дюни са сякаш безкрайни, а жаркото слънце безмилостно ви изтощава. Уморени и жадни сте – извървели сте километри в търсене на вода.  Въпреки това сте предпазливи: нищо не е така както изглежда. „Вода! Вода” започвате да крещите. Не… дори въображението ви си прави шеги с вас. Ами ако в далечината, зад вълнистите пясъчни дюни, лежат пълни с вода лагуни и водопади обградени от палмови дървета?

Представяме ви някои от най-невероятните пустинни оазиса преди да бъдат погълнати от пустинния пясък и да се превърнат в миражи.

Езерата Убари

Те са част от оазиса Ерг Аубари в пустинята Сахара. Намират се близо до Фезан и на 30 км от Либия. Тези соленоводни езера са централна търговска точка за много местни, които се разполагат по бреговете на езерото и продават сувенири.

1oasis

1.2oasis

Ум Ал-ма (Майка на водата) е едно от най-големите езера в оазиса, но за жалост водата в района е много малко и езерата пресъхват. Това е направило водата толкова солена, че нивото на сол е близо до това в Мъртво море.

Хуакачина

Това е малък град оазис в региона Ика в югозападен Перу. Този оазис, известен още като „Оазис на Америка” е често посещавано място от местните семейства и туристите. Легендата разказва, че лагуната се образувала когато любопитен  млад ловец прекъснал банята на красива принцеса. Тя избягала и оставила след себе си водата, която се превърнала в лагуна.

 Huacachina

2.1oasis

2.2oasis

Турпан

Или още известен като Тулуфан е град оазис в Ксинянг Югур в Китай. Намира се само на 8 км от разрушения град Жиаохе, граничен гарнизонен град, унищожен от Чингис Хан по време на династията Хан.

3oasis

 

Маранхенсес

Това невероятно пустинно езеро се намира в националния парк Маранхенсес в Бразилия. То представлява част от множество сладководни лагуни, които се пълнят с дъждовна вода през първите 6 месеца от годината и бавно се изпаряват до края на годината.

 4oasis

4.1oasis

Езерото Кресчент

5oasis

То се намира в китайската пустиня Гоби и е на границата на древен град, покрай който някога са минавали търговци, пътуващи по копринения път на запад. Днес езерото изсъхва малко по-малко и през последните 30 години нивото на водата в него е намаляло с 7.6 метра. Отчасти това се дължи на отклоняването на водата от местните фермери и удвоената популация на населението, което е причина за бавното унищожаване на езерото, което е съществувало хиляди години.

Чебика

Красивият оазис се намира в Тунис и вероятно повечето хора знаят за него без да го осъзнават. Тук е заснет епизод 4 на култовата филмова поредица Междузвездни войни. Всъщност оазисът дори е кръстен на един от героите във филма – Чубака.

 6oasis

 

6.1oasis

6.2oasis

Нахал Давид

Това е оазис близо до Витлеем и определено гледката е далеч от това, което си представяме за тази част на света.

 7oasis

7.1oasis

Тинерхир

Този оазис е селото Тинерхир, разположено в подножието на планините Атлас в Мароко.

 8oasis

М’заб

Гардая е основният град в оазиса, който се намира в северен Алжир. Градът е основан през 11-ти век и е построен около пещера, която е била обитавана от светицата Дая и все още е свещено място за жените в града. Оазисът предлага чудесни примери за оригинална средновековна арабска архитектура и е под закрилата на UNESCO.

 9oasis

Куатиф

Този замък е част от оазиса, който се намира на западния бряг на Персийския залив в Суадитска Арабия. Градът датира от 3500г. пр. Хр. и много години е бил основният град и пристанище на западния бряг, което означава, че е бил предпочитано място за инвазии и нападения през вековете. Това води до един микс от архитектура и мястото днес може да се похвали с някои от най-добрите археологически находки в царството.

2560990910102347975S600x600Q85

Оман

Този оазис е скрит в пустинята Оман, където множество зелени оазиси красят пейзажа. Няколко оазиса в малкото султанство са места, където се провеждат ботанически изследвания за да се разбере защо древния оазис запада така бързо.

 11oasis

Накъъл Форт

Това е пищен и зелен оазис в Оман. Тези внушителни крепости са стратегически разположени из почти цялата пустиня за да предпазват населението от инвазия.

10oasis

10.1oasis

 Източник: environmentalgraffiti.com

loading...
Категория:
Земя
loading...

Comments to Най-невероятните оазиси

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *