Още

  Най-невероятните оазиси

  Жълтите пясъчни дюни са сякаш безкрайни, а жаркото слънце безмилостно ви изтощава. Уморени и жадни сте – извървели сте километри в търсене на вода.  Въпреки това сте предпазливи: нищо не е така както изглежда. „Вода! Вода” започвате да крещите. Не… дори въображението ви си прави шеги с вас. Ами ако в далечината, зад вълнистите пясъчни дюни, лежат пълни с вода лагуни и водопади обградени от палмови дървета?

  Представяме ви някои от най-невероятните пустинни оазиса преди да бъдат погълнати от пустинния пясък и да се превърнат в миражи.

  Езерата Убари

  Те са част от оазиса Ерг Аубари в пустинята Сахара. Намират се близо до Фезан и на 30 км от Либия. Тези соленоводни езера са централна търговска точка за много местни, които се разполагат по бреговете на езерото и продават сувенири.

  1oasis

  1.2oasis

  Ум Ал-ма (Майка на водата) е едно от най-големите езера в оазиса, но за жалост водата в района е много малко и езерата пресъхват. Това е направило водата толкова солена, че нивото на сол е близо до това в Мъртво море.

  Хуакачина

  Това е малък град оазис в региона Ика в югозападен Перу. Този оазис, известен още като „Оазис на Америка” е често посещавано място от местните семейства и туристите. Легендата разказва, че лагуната се образувала когато любопитен  млад ловец прекъснал банята на красива принцеса. Тя избягала и оставила след себе си водата, която се превърнала в лагуна.

   Huacachina

  2.1oasis

  2.2oasis

  Турпан

  Или още известен като Тулуфан е град оазис в Ксинянг Югур в Китай. Намира се само на 8 км от разрушения град Жиаохе, граничен гарнизонен град, унищожен от Чингис Хан по време на династията Хан.

  3oasis

   

  Маранхенсес

  Това невероятно пустинно езеро се намира в националния парк Маранхенсес в Бразилия. То представлява част от множество сладководни лагуни, които се пълнят с дъждовна вода през първите 6 месеца от годината и бавно се изпаряват до края на годината.

   4oasis

  4.1oasis

  Езерото Кресчент

  5oasis

  То се намира в китайската пустиня Гоби и е на границата на древен град, покрай който някога са минавали търговци, пътуващи по копринения път на запад. Днес езерото изсъхва малко по-малко и през последните 30 години нивото на водата в него е намаляло с 7.6 метра. Отчасти това се дължи на отклоняването на водата от местните фермери и удвоената популация на населението, което е причина за бавното унищожаване на езерото, което е съществувало хиляди години.

  Чебика

  Красивият оазис се намира в Тунис и вероятно повечето хора знаят за него без да го осъзнават. Тук е заснет епизод 4 на култовата филмова поредица Междузвездни войни. Всъщност оазисът дори е кръстен на един от героите във филма – Чубака.

   6oasis

   

  6.1oasis

  6.2oasis

  Нахал Давид

  Това е оазис близо до Витлеем и определено гледката е далеч от това, което си представяме за тази част на света.

   7oasis

  7.1oasis

  Тинерхир

  Този оазис е селото Тинерхир, разположено в подножието на планините Атлас в Мароко.

   8oasis

  М’заб

  Гардая е основният град в оазиса, който се намира в северен Алжир. Градът е основан през 11-ти век и е построен около пещера, която е била обитавана от светицата Дая и все още е свещено място за жените в града. Оазисът предлага чудесни примери за оригинална средновековна арабска архитектура и е под закрилата на UNESCO.

   9oasis

  Куатиф

  Този замък е част от оазиса, който се намира на западния бряг на Персийския залив в Суадитска Арабия. Градът датира от 3500г. пр. Хр. и много години е бил основният град и пристанище на западния бряг, което означава, че е бил предпочитано място за инвазии и нападения през вековете. Това води до един микс от архитектура и мястото днес може да се похвали с някои от най-добрите археологически находки в царството.

  2560990910102347975S600x600Q85

  Оман

  Този оазис е скрит в пустинята Оман, където множество зелени оазиси красят пейзажа. Няколко оазиса в малкото султанство са места, където се провеждат ботанически изследвания за да се разбере защо древния оазис запада така бързо.

   11oasis

  Накъъл Форт

  Това е пищен и зелен оазис в Оман. Тези внушителни крепости са стратегически разположени из почти цялата пустиня за да предпазват населението от инвазия.

  10oasis

  10.1oasis

   Източник: environmentalgraffiti.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови