юни 15, 2016
12436 Views

Най-незабележимите животни в природата

Автор:

 

Много животни разчитат на способността си да бъдат незабележими. Няма нищо срамно в това: природата е сурово и жестоко място – ние също се крием. Но някои същества са толкова добри в сливането с околната си среда, че то вече не е камуфлаж, а цяло изкуство. Говорили сме и друг път за такива животни, но тук ще ви покажем още шест, които в този момент може да са точно пред и вас и дори да не знаете – ако четете тази статия от пустинята, блатото или дъното на океана, разбира се.

Плодовата мушица, която си има хайка

6. Плодовата мушица, която си има хайка

Мушицата goniurellia tridens има по крилата си изрисувани мравки (може би паяци), също като на самолет от ВСВ. Но те не са само някакви бегли очертания на мравки или паяци – само ги погледнете, направо са си реалистични.

Защо тази плодова мушица има такива татуировки? Не можем да сме сигурни, но се предполага, че с тях плашат потенциални хищници, карайки ги да мислят, че вече са били изядени и накацани от други твари.

Мъхоподобните пръчици са горските "духове"

5. Мъхоподобните пръчици са горските “духове”

Това на снимката е мъхоподобна пръчица от рода phasmatodea. Тя е напълно неразличима в джунглата и това ни кара да се запитаме как по дяволите е била открита? Да не би някой изследовател да е претърсвал джунглата, като е ръчкал всичко пред себе си, давайки имена на нещата, които са помръднали?

Trychopeplus laciniatus живее високо в горите на Коста Рика и залага цялото си съществуване на това да не изглежда като нещо живо.

Някои насекоми постигат подобен камуфлаж като закачат по себе си разни боклуци, но всичко по пръчицата си е нейно и е част от екзоскелета й.

Нощната пеперуда, преструваща се на листо

4. Нощната пеперуда, преструваща се на листо

Макар нощните пеперуди да са известни като по-малко интересните братовчеди на обикновените пеперуди, някои от тях всъщност са доста впечатляващи. Например тази на снимката. Не, не под листото, а самото листо. Китайската нощна пеперуда uropyia meticulodina доста се старае с камуфлажа си – вижте всичките жилки, сенки и навитите на руло крила. А сега забравете всичко, защото е една оптична илюзия. Пеперудата всъщност има напълно нормална форма, но крилата й са с такава шарка, че създават илюзията за свито, изсъхнало листо.

Пигмейското морско конче, което се преструва на корал

3. Пигмейското морско конче, което се преструва на корал

Със своите 2см височина, пигмейското морско конче е един от най-дребните представители на и без друго дребен вид. Само го погледнете! За нещастие, точно заради размера си, то трябва доста да се старае, за да оживее. За щастие обаче, способността му да се слива с коралите го прави и едно от най-незабележимите същества във водата. Всъщност, видът е открит, след като учените събрали малко корали за изследване и се натъкнали на морското конче сред тях.

Баронската гъсеница е невидима върху листата

2. Баронската гъсеница е невидима върху листата

Това е euthalia aconthea, гъсеницата на баронската пеперуда. Върху всяка друга повърхност, тя е като ярка неонова табела, но върху листата е напълно неразличима.

Местен вид в Индия и югоизточна Азия, баронската гъсеница се храни с листата на манговите дървета, след което се представя за тях. Тя подравнява тялото си с жилките на листото и застава в центъра му.

Паякът, който ви дебне от пясъка

1. Паякът, който ви дебне от пясъка

На тази снимка има паяк. Може би дори много паяци. Кой знае? Като поредното доказателство, че не е добра идея да ходите боси по пясъка, представяме ви ocyale guttata. Този вид вълчи паяци се сливат толкова незабележимо с пясъка в детските площадки и обществените плажове, че няма да разберете за него, докато не забоде зъби в детето или крака ви.

loading...
Категория:
Животни
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup