Още

  Най-отдалеченото място на планетата

  Когато Наполеон бил изпратен на о. Свети Елена от британците, те анексирали близките острови за да не позволят на французите да го спасят. Най-близкият остров до Св. Елена е о. Тристан да Куня– на разстояние 2430км.

  1tristan

  Островът е толкова малък, че картографите не можели да го означат на картите си. Вулканичната земя се намира в южната част на Атлантическия океан, между Африка и Южна Америка и има честта да е най-изолираното и отдалечено населено място на планетата.

  8tristan

  Столицата е Единбург на седемте морета, официалният език е английският, а населението е по-малко от 300 души.

   9tristan

  Тристан да Куня е дом на 270 човека, които се издържат от риболовната индустрия. Климатът там е субтропичен и температурата през годината е почти една и съща. Единственото равно място е от северозападната страна на острова. Останалото са планини и скали.

   5tristan

  Островът е вулканично образувание, издигнало се от  Атлантическия океан преди милиони години. Намира се на ръба на активен вулкан. През 1961г. гърлото на вулкана, което се намира близо до стoлицата, изригнало и всички хора били евакуирани в Англия. След две години на жителите им било позволено да се върнат.

   6tristan

  Островитяните често се изправят срещу силата на атлантическите бури. Вятърът със  скорост от 190км/ч е толкова силен, че е завличал крави и овце в океана.

  Островите на свежестта – така са били наречени островите от самопровъзгласилият се владетел, Джонатан Ламберт, през 1811г. Ламберт се обвявил за безспорен и единствен владетел на островите, но това не продължило дълго понеже на следващата година се удавил докато ловил риба.

  4trsitan 

  На острова вмомента има магазин, радио станция, кафене, видеотека и плувен басейн. Тристан има връзка с останалия свят чрез телефон и факс в офиса на управителя и един път годишно е посещаван от пощенски кораб, който освен пощата носи и храна, филми, книги, списания и лекарства.

  7tristan

  На Тристан не знаят какво е безработица. Когато завършат училище, момичетата и момчетата ги очакват работни места, дори ако такива трябва да се създадат специално за тях. Отскоро момичетата продължават обучението си (обикновено на о. Свети Елена) и се превръщат в интелектуалния елит на острова.

  Жълтоклюният албатрос е типичен обитател на острова.

   11tristan

  А този приятел сигурно ви е познат – северен скоклив пингвин, станал известен от анимационния филм «Всички на сърф». 90% от световната популация живее на Тристан.

  10tristan

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link