Още

  Най-откачените тайни планове, които правителствата са се опитали да осъществят

  В историята има много откачени планове, които правителства и личности са искали да осъществят, но в крайна сметка са се отказали. Има и такива обаче, които колкото и невероятно да звучи, са били опитвани наистина и са постигали частичен успех.

  Япония се е опитала да подпали САЩ с междуконтинентални балони

  Точно преди Втората световна война японски учени пускат балони, за да измерят въздушните течения над Тихия океан. Тогава откриват, че ветровете пресичат океана на 9000м височина.

  Понеже Япония скоро щяла да влезе в пряк двубой със САЩ, японците се опитват да превърнат това откритие в оръжие. Идеята била да се изпратят балони със запалителни устройства, които да подпалят огромни горски пожари в западните щати.

  Япония се е опитала да подпали САЩ с междуконтинентални балони

  В края на 1944г японците действително пускат хиляди от тези балони от източна Япония. Стотици от тях успяват да стигнат до Америка. Предвид първоначалния план обаче, нанесените щети се оказват минимални. Трагично загива бременна жена с петте й деца.

  Американското правителство се опасява, че информацията за тази атака би всяла паника сред обществото, затова я запазва в тайна. Краят на проекта идва, след като американците бомбардират водородните фабрики на Япония.

  Нацистите се опитали да построят супер крепост

  Помните ли базата на злодеите, която Капитан Америка щурмува в „Първият отмъстител“? Нацистите всъщност наистина са се опитали да построят такава.

  Нацистите се опитали да построят супер крепост

  Между 1943 и 1944г организация „Тот“, немската строителна организация, гради Куполът – огромна подземна база, от която нацистите щели непрестанно да бомбардират Лондон с ракети V-2. За щастие строежът е взривен, преди да влезе в употреба. Външната конструкция обаче все още стои и бетонният купол върху хълма напомня за миналото.

  САЩ са използвали хербициди, за да разкрият позициите на виетнамците в джунглата

  Всички сме чували за оранжевия агент и неговите ужасяващи ефекти върху виетнамските деца, но защо са пръскали толкова обилно с него? Оказва се, че САЩ, разгневени от способността на врага да се крие в джунглите, решават да го разкрият като унищожат зеленината с химикали.

  САЩ са използвали хербициди, за да разкрият позициите на виетнамците в джунглата

  Наречен операция „Ранч ханд“, проектът съществува от 1962 го 1971г и обхваща части от съседен Лаос, където виетнамците понякога бягат от американците.

  Макар голяма част от разпръснатите 20 милиона тона хербициди да е оранжев агент, САЩ използва и други – розов, лилав, син и бял.

  Успехът на операцията е само частичен. Въпреки откачените мащаби и цели на проекта, той не успява да разкрие повечето виетнамци, които разказват играта американците в джунглата.

  Нацистите се опитали да унищожат британската икономика с фалшиви пари

  Част от топ секретната операция „Бернхард“, схемата включвала изработването на перфектни фалшификати и инжектирането им в британската икономика, което да предизвика инфлация и да попречи на британското участие във войната.

  Нацистите се опитали да унищожат британската икономика с фалшиви пари

  Фалшификатите са изработени от затворници от концлагерите. Повече от 160 евреи са принудени да работят по проекта. Изненадващо, голяма част от тях оцеляват през войната.

  Нацистите печатат повече от £100 трилиона, но се отказват от следващата част от плана – да ги пуснат от самолет. В крайна сметка дават фалшивите пари на своите шпиони, които ги харчат зад граница.

  Британците отговарят на икономическата атака просто като изтеглят банкнотите с номинал по-голям от  £5. По-големите банкноти влизат отново в обръщение чак след 30 години.

  Американците изиграли нацистите да разпращат антинацистка пропаганда

  На УСС им хрумва един невероятно прост и хитър план през войната, с който да накарат нацистите сами да разпращат антинацистка пропаганда чрез пощенската система на Германия.

  Първоначалната идея е тайно да бъдат изпращани писма с антинацистка пропаганда скрита в тях от Швейцария към Германия. Така обаче ефектът щял да бъде минимален, а УСС искат нещо доста по-голямо. Затова  решават да бомбардират пощенски влакове и след това да пускат торби с писма около тях, които германците да събират и да разпращат до собствените си граждани.

  Американците изиграли нацистите да разпращат антинацистка пропаганда

  Впечатляващо е, че Съюзниците успяват да го направят, макар и след частичното опустошение на Германия по времето, когато е задействан плана през 1945г. Пощенските пликове трябвало да са идеални копия на германските, заедно с марките и печатите. След това и адресите трябвало да бъдат абсолютно точни, за да отговарят на съответния пощенски маршрут.

  Съюзниците успяват да пуснат 120 торби с пощенски пликове преди края на войната.

  Нацисти са успели да превземат ключов съветски град като се престорили на тайната съветска полиция

  Когато нацистите нападат Съветския съюз, офанзивата им е свирепа. В Съюза обаче все още има критична инфраструктура, която Хитлер отчаяно иска. Един пример за това са майкопските нефтени кладенци. Фюрерът лично нарежда превземането им, за да подхрани  с нефта германската военна машина.

  Задачата е връчена на барон Адриан фон Фьолкерзам, който командва част от Бранденбургерите – елитни специални части. Фьолкерзам, германец с руски произход, който говори отлично руски, се оказва идеален за целта.

  Нацисти са успели да превземат ключов съветски град като се престорили на тайната съветска полиция

  През юли 1942г екип от 60 специални обучени войници прониква през съветския фронт с униформи на НКВД – тайната съветска полиция. Те шофират откраднати руски машини, за да е пълна дегизировката им.

  Фьолкерзам стига чак до Майкоп, представя се за командир като „майор Турчин от Сталинград“ и вкарва войниците си в града. На 8 август, когато германците приближават града, специалните части всяват паника като казват на хората, че е наредено Майкоп да бъде изоставен.

  Група нацисти превземат местната телеграфна станция и отказват на офицери от фронта да бъдат свързани с висшето командване. В същото време друга група се опитва да попречи на разрушаването на кладенците. В крайна сметка германците превземат града, но не и преди руснаците да нанесат достатъчно щети, за да го извадят от играта за година.

  Американците са създали тайна организация в Европа, която се превръща в терористична

  Помните ли „Мисията невъзможна: Режим Фантом“, където MI6 създадоха тайна организация, която излезе извън закона и се превърна в сбирщина от суперзлодеи? След Втората световна война, ЦРУ създава поне една такава организация в Европа – част от мрежата на действащи зад линиите нелегални формации, целяща да действа против Съветския съюз.

  Американците са създали тайна организация в Европа, която се превръща в терористична

  Гладио, италианската тайна паравоенна армия на НАТО се превръща в терористична организация. Макар фактите все още да не са напълно излезли наяве, Гладио са свързвани с множество атентати, политически убийства и преврати. Опитвали са се да убият папата и дори са прониквали в италианското правителство на най-високи нива. След няколко огромни и шокиращи разкрития, групата е разпусната официално през 90-те.

  САЩ са се опитали да манипулират времето, за да победят Виетнам

  Освен че са пръскали с хербициди, за да разкрият врага в джунглите на Виетнам, САЩ също така са се опитали да използват метеорологични оръжия, за да спечелят войната. Това не е теория на конспирациите, а истинска топ секретна програма, провеждала се от 1967 до 1972г. Била е толкова секретна, че кодовото име е сменяно няколко пъти, след като неправилните хора са научавали за настоящото й име.

  САЩ са се опитали да манипулират времето, за да победят Виетнам

  Планът бил прост: да се създадат дъждовни облаци над Виетнам с помощта на сребърен йодид и така да се удължи дъждовния сезон. Целта била да бъдат унищожени мостове и да се прекъснат снабдителните линии през планините и джунглите.

  Ефектът обаче се оказал недостатъчен. Освен това, когато програмата е разкрита, реакцията на обществото принуждава ООН да забрани официално метеорологичните оръжия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link