окт. 29, 2017
12442 Views

Най-старите работещи магазини и заведения в света

Автор:

1.Moravian Book Shop – най-старата книжарница в Америка

Тя е отворена през 1745 година в Пенсилвания и стартира като място за продажба на религиозни текстове. С времето целта й се променя и в момента продава всякакви книги.

2. „Pearson Cycles” – най-старият магазин за велосипеди в света

Отваря врати през 1860 година и се намира в Сътън, Англия. Магазинът се предава по наследство в семейство Пиърсън вече 5 поколения. Той е вписан в книгата за Рекордите на Гинес като най-старият магазин за велосипеди в света.

3. Nishiyama Onsen Keiunkan – най-старият хотел в светa

Хотелът е отворен през 705 година в Яманаши, Япония и се предава по наследство вече 52 поколения подред. Познат на туристите като хотел с луксозни стаи, той е вписан с Рекордите на Гинес като най-старият в света.

4. „Antica Pizzeria Port’alba” – най-старата пицария

Пицарията отваря врати през 1830 година в Неапол, Италия и е считана за най-старата пицария в света. Въпреки че не те откриват специалитета си, създателите на пицарията са успели да превърнат яденето на пица в изискано хранене.

5. “Santa Maria Novella” – най-старата аптека в света

Отворена от монаси през 1221 година, “Santa Maria Novella” снабдява Флоренция с лекарства повече от 800 години. Аптеката, която до днес се помещава в същата сграда, е с високи тавани, разполага с музей и множество продукти. Според едно проучване най-известният продукт на аптеката са ароматни соли, наречени Aceto dei Sette Ladri, които според легендата са били използвани от крадците на гробове, за да се предпазят от инфекции по време на чумата.

6. “R J Balson & Son” – най-старият месарски магазин в Англия

Семейство Балсън е в месарския бизнес от 1515 година, когато Джон Балсън започва да продава месо на местния пазар. Историята на магазина е включена в програма на BBC през 2014 година, свързана с най-стария семеен бизнес.

7. “The Oldest Sweet Shop” – най-старият сладкарски магазин в света

Открит е през 1827 година в Патли Бридж, Анлия. В момента собственик е Кийт Тордоф, който го управлява вече над 2 десетилетия. „За мен сладкото е свързано със спомени. Помним сладките неща от детството си така, както помним песните. Веднъж дойде една 97-годишна жена, която каза, че последният път, когато е била в магазина, е била на 5 годинки“ – разказва Тордоф в интервю за „The Telegraph’.

 

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *