Още

  Най-тайнственото животно

  Много се говори за интелигентните, схватливи и весели делфини, за добродушните гигантски китове, но за благородните рицари на моретата – кашалотите, по някаква причина се знае много малко. Може би защото не всеки е прочел невероятния роман на Хенри Мелвил за белия кашалот Моби Дик …

  Кашалотът, въпреки че принадлежи към семейството на китоподобните, е много по-различен от всички животни на земята. Той с право може да се нарече най-тайнственото животно. Той е устроен някак си напълно погрешно, напълно непонятно за нас.

  Китовете не са риби, а бозайници, които трябва да изплуват, за да си поемат въздух. Изчезват само за кратко време под водата и достигат плитки дълбочини и след това изплуват, в противен случай те ще се задушат и ще умрат. Но за кашалотите общите правила не важат. Те могат да останат под водата един час и да се потопят на дълбочина до един километър. Може би за него няма ограничение за дълбочината на потапянето? Разбира се, китовете дори не могат да мечтаят за подобни подвизи. 25-30 метра – това е дълбочината на тяхното пребиваване. Кашалотите се спускат на много дълбоки дълбочини, а там има голямо налягане – до 100 атмосфери, но това не им се отразява изобщо.

  За да остане за дълго време под вода трябва да съхранява голямо количество въздух. Но как диша кашалотът толкова дълго, никой не знае. Предполага се, че въздушните резерви в него се натрупват в мускулите, както и във въздушната възглавница в обраслата ноздра. Всички същества, големи и малки, имат две ноздри. А у кашалота е само една – лява. Някога е имал и дясна, но тя отдавна е зараснала.

  С въздуха отново нищо не е съвсем ясно. Водолазите изпитват кесонна болест, когато азотът заедно с вдишвания въздух от цилиндрите под високо налягане навлиза в кръвта и оттам в тъканта на тялото. С бързо изкачване на повърхността се отделят микроскопични азотни мехурчета, които запушват малките кръвоносни съдове. Следва отравяне, което води до тежко страдание и често до смърт. Същата съдба трябва да спохожда и кашалотите, но законите на физиката не важат за тях. Кашалотът изскача от дълбините с плашеща скорост, като торпедо. Как е възможно това, остава тайна. Смята се, че кръвта на кашалота има висока разтворимост на азот, която не позволява този газ да образува микромехурчетата.

  И всичко останало при това животно е странно и необяснимо.

  Например, той има най-дългите черва в света – 160 метра! И за какво са му? Не е известно. Това е една от загадките без отговор, като правило хищниците са с по-къси черва, отколкото тревопасните животни.

  Освен това, в тези черва се съдържа амбра – ценно вещество за хората, но за какво го използва кашалотът, никой не знае. Според най-разпространената версия, амбрата се отделя в резултат на раздразнение на лигавицата след поетите от него калмари. Но в продължение на десетилетия учените не са успели да установят, дали амбрата не е в резултат на заболяване. Освен това, амбрата се среща в червата само на мъжките индивиди. Трябва да се отбележи, че в огромната глава на кашалота, който спокойно може да бъде използван като таран, се натрупва бяла течност – спермацет, която спомага за лесно заздравяване на рани. През първата половина на 20-ти век, спермацетът се е използвал в парфюмерията и медицината, включително за приготвянето на мехлеми против изгаряне. В наше време, естественият спермацет вече не се произвежда и не се използва.

  По кожата на кашалотите понякога има следи от пипала на калмари с диаметър от 20 см. В същото време, тъй като дори и най-големите, известни на науката калмари (дори и тези, чиято дължина на пипалата достига 10 метра) остават следи от вендузите не по-големи от 5 см. С какви ли гиганти се срещат кашалотите в загадъчните океански дълбини?

  Още публикации

  Коментари

  1. Кехлибар?! Да нямате грешка? Освен това спермацетът е с променлива относителна плътност и тегло в зависимост от температурата, което кашалотите използват за потапяне и съответно изплуване. Спермацетът служи съответно за фокусиране на ултразвука, който кашалотите издават с помоща на „изчезналата“ дясна ноздра!

  2. Кехлибар това е смола.При гмуркане кашалота забавя сърдечния си пулс до 4 удара в минута та от там издръжка дълго под вода. Това са факти.

  3. Някой не знае какво е амбра и кехлибар. Едното е на английски Ambergris, а другото Amber. В стомаха на кашалота има амбра, а не кехлибар. Амбрата се оформя от остатъците на клюновете на изядените сепии.

  4. „Способен е да се гмурне на 3000 m дълбочина и да задържи дъха си 1 час и 30 мин“

   Леко разминаване , справка в Wikipedia…

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови